Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster de Goede Herder in Tilburg

Kloosters

Het kerkbestuur van de parochie Korvel wilde de boerderij Heilige Geest Armenhoeve op een perceel aan de Bredaseweg aankopen voor een filiaal van de Zusters van de Goede Herder uit Angers (Fr.). Op 28 oktober 1900 keurde de bisschop van ‘s-Hertogenbosch de aankoop goed.

Kapel van het klooster (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)De aanvraag voor een klooster kwam van zuster Maria Angelica. De bouw begon in het voorjaar van 1901 naar plannen van Leo Goyarts, 4 juni 1902 kon het in gebruik worden genomen.

De instelling groeide en op 16 september 1921 werd vergunning verleend voor uitbreiding. Architect H. Kroes uit Amersfoort ontwierp een complex van gebouwen, waaronder een kapel, die 14 november 1923 kon worden ingewijd.

Wegens ruimtegebrek verhuisden de zusters in 1962 naar Someren.

Op verzoek van de voorzitter van de stichting Samivoz, die een groot aantal instituten en verpleeghuizen voor zwakzinnigen beheerde, namen twee zusters Franciscanessen van Oudenbosch en enkele lekenverzorgsters op 13 juni 1959 het werk aan het internaat voor imbeciele kinderen over. De zusters namen hun intrek in de voorzijde van het complex. Het groeide uit tot een groot instituut met dokters en verpleegsters en een opleiding tot ziekenverzorgsters. Aanvankelijk werd er gewerkt in het huis van 1923. 

Kloostergebouw in 1991 (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant) De communiteit is in 1977 opgeheven. In 1991 vertrok de laatste franciscanes, zuster Francesco, die er ook begonnen was.

Het gebouw is na 1991 voortdurend aangepast. Sinds de nieuwbouw rest alleen nog de kapel uit 1923.

Enigszins verscholen achter de nieuwbouw herinnert zij nog aan het oude klooster. De roosvensters bezitten het originele glas-in-lood en ook het schip heeft vensters met glas-in-lood. Op het terrein stond ook een voormalige bakkerij, uitgevoerd in baksteen.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto's

  1. Kapel van het klooster (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)
  2. Kloostergebouw in 1991 (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

 

22

Reacties (22)

Jo Keepers zei op 23 november 2018 om 15:09 uur

Ik heb gezien ,dat het verslag van het NRC Handelsblad ook bij het Bhic is opgeslagen.Ik sta daar met een lelijke foto afgebeeld.Ik heb daar niet mijn toestemming voor gegeven.Wilt U de foto a.u.b. verwijderen.

Lisette KuijperBHIC zei op 24 november 2018 om 07:57 uur

Beste Jo, zou je misschien aan kunnen geven waar je dit verslag uit het NRC Handelsblad op onze website bent tegengekomen?

Roel Orsel zei op 26 juli 2022 om 12:14 uur

Goedemiddag, waar zou ik kunnen vinden waar het klooster op de Bredaseweg 375 voor gebruikt werd rond 1930 ?

Marilou NillesenBHIC zei op 26 juli 2022 om 16:26 uur

Dag Roel, bedankt voor je berichtje. Check deze link eens, is dit wat je zoekt?
https://reliwiki.nl/index.php/Tilburg,_Bredaseweg_375_-_Kapel_Hooge_Veer

Norah zei op 26 juli 2022 om 17:03 uur

In het algemeen kwam het erop neer dat er meisjes in die jaren werden opgenomen die moeilijk opvoedbaar waren, soms was men ook ongehuwd moeder.
Mvg.

Marijke van Stralen zei op 25 februari 2023 om 07:13 uur

Laatse nieuws van deze internaten is dat er een negental oude bewoners alsnog de gang naar de rechtszaal doen

Norah zei op 25 februari 2023 om 16:56 uur

Wat is de reden hiervoor?

Norah zei op 25 februari 2023 om 20:00 uur

Laat maar Marijke, ik heb de bijzonderheden al gelezen.
Mvg.

Marion Dijkstra zei op 27 februari 2023 om 12:00 uur

Duivels verdienmodel mag je van spreken van dit internaat heb in de zestiger jaren drie jaar in Zoeterwoude gezeten en beslist geen fijne tijd geweest voor mij.

Annie Buis zei op 28 februari 2023 om 09:37 uur

Vreselijk moet dat zijn geweest voor degene die hier gezeten hebben!

Leo Willems zei op 2 maart 2023 om 12:54 uur

Goeie middag
Ik ben geboren in 1946 en ben hier in 1956 misdienaar geweest ongeveer vier jaar denk ik,was toen een afgeschermde wereld voor de jongens die hier kwamen zo kan ik mij nog herinneren dat we door de kloosterdeur naar de sacristie gingen en daar een witte boord omgedaan werd door een non voordat we de soutane met het superplie aantrokken ook waren er in vele maten zwarte pantoffels met kousen in de sacristie voor in de kapel.Soms zat iemand van ons de witte boord iets losser te maken omdat die erg knelde dan kreeg je een forse uitbrander na de dienst,bij erg warm weer met een korte broek aan werd gelijk afgestraft en dan moest je eerst een soort pijama aan die helemaal zwart was.

Annet van Kampen zei op 4 maart 2023 om 10:39 uur

Ik ben in de kooiwijk in Leiden geboren en vroeger verplicht geplaatst in zoeterwoude en heb er in de wasserij gewerkt,over de zware strijkbouten en de vieze lucht in de wasserij wil ik het niet over hebben ja ook dit strijken moest dwangmatig zeg maar.

Piet de Groot. zei op 26 maart 2023 om 13:13 uur

Mijn naam is Piet de Groot en ben geruime tijd in Zoeterwoude als toen twaalf jarige misdienaar en later ook acoliet geweest.
Ik kan nog goed voor mij halen dat de jongens absoluut geen contact mochten maken met de meisjes waarom dit was is voor mij altijd een raadsel gebleven,

Rina zei op 26 maart 2023 om 19:31 uur

Mijn dochter wees me hiernaar toe ze vond deze site per toeval.hoop maar dat ik duidelijk ben voor mij ook nieuw is dit.er waren ook jongens van buitenaf misdienaar.

Jan Venhorst zei op 29 maart 2023 om 07:50 uur

Wat ik mij hier als oud gediende van de rector als zijnde misdienaar en acoliet is als je vanaf je zestiende met een wit boordje moest dragen met een soutane en superplie.
Van misstanden of dat soort dingen heb ik nooit wat gemerkt weleens aangesproken werd je op je gedrag,zelf heb ik een keer een draai om de oren gehad omdat ik probeerde dat witte boordje wat losser te doen dat vergeet ik nooit meer dat de kapelzuster zo was nadien ben ik niet lang meer acoliet geweest!

Marjan van Diest zei op 31 maart 2023 om 10:36 uur

Als ik dit lees wat deze congregatie aangericht heeft kan ik daar nog steeds kotsmisselijk van worden,ik weet de namen niet van deze misdienaars maar het moet voor deze jongens net al wij geen fijne tijd geweest zijn,toen ik hier noodgedwongen werd geplaatst in 1958 was er een vroegmis en een avondmis om half zeven,natuurlijk hadden wij ook wel aandacht voor deze jongens kan mij ervan herinneren dat ze allemaal hetzelfde eruitzagen,zwarte toog met een superplie met zwarte kleding eronder en zwarte pantoffels hadden zie aan!

Christina zei op 2 april 2023 om 09:20 uur

Als ex pupil van de goede herder wil ik allen maar zeggen dat sommige nonnen de krengen van barmhartigheid waren en niet zoals we veel zien zusters van liefde!

Peter van dijk zei op 4 april 2023 om 06:42 uur

Dat er veel achter de coulissen is voorgevallen is duidelijk.
Niet allen in dit soort internaten maar ook in instellingen,ik lees hierboven van de heer Willems uit zijn tijd als misdienaar.
Ondanks mijn leeftijd nu 72 jaar kan ik hier nog emotioneel van zijn omdat dit nooit erkend is vroeger dat het mishandeling betrof en soms nog erger.
Net als zovelen r.k.jongens ben ik misdienaar geweest en herinner mij dit ook van de instelling waar ik misdienaar was heb veel moeten slikken als toen nog maar kind zijnde.

Henk Postma zei op 18 april 2023 om 07:38 uur

Meest bijzondere is wel geweest dat alleen de jongens in de kloosters mochten komen als misdienaar.In de tijd dat ik misdienaar was bij een soortgelijk internaat had je toegang naar de kapel via het klooster zo kon je als jongen geen contact krijgen met de aanwezige meisjes die inmiddels de kapel betraden.!

Nicole zei op 8 augustus 2023 om 12:28 uur

Ik ben er noodgedwongen geplaatst in de zestiger jaren,niks anders dan ellende gezien,als je maar een beetje verschilde van wat er verwacht werd van je als bevooroordeeld,er waren meisjes bij met autisme of andere aangeboren afwijkingen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 17 augustus 2023 om 11:39 uur

Dank voor je bericht, Nicole. Wat verdrietig om te lezen, wat je daar zo jong hebt moeten meemaken. Wel moedig dat je dan toch besluit om hier even te reageren. De dag dat je er weer weg mocht, kun je je die nog goed herinneren?

Anneke zei op 2 oktober 2023 om 09:21 uur

Ik vraag me af of er oud interne dames zijn van dit gesticht die nog de naam weet van de zuster die ons haar knipte,zo weet ik nog heel goed hoe zenuwachtig ik me maakte als zij achter me stond met een soort doktersjas en ik mijn armen daarvoor naar voren moest strekken voor de mouwen omdat je die witte jas achterstevoren aankreeg,ik heb het over 1956-1962

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.