Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Sint Joseph, thans Leonardushof te Wouw

Kloosters

De oorspronkelijke huisvesting van de Franciscanessen Alles voor Allen was het huis aan de Bergsestraat, dat in de zestiende eeuw werd gebouwd als rooms-katholieke pastorie en dat in de achttiende en negentiende eeuw meermaals is verbouwd.

Wouw, Huize St Joseph. Fotograaf:  G.J. Dukker. Bron: RCE, fotonr. 110.564De franciscanessen werkten in Wouw voor een vakantiekolonie van een r.-k. vereniging uit Egmond aan Zee. De kolonie werd in 1920 opgeheven en de gasthuiszusters vertrokken naar hun moederhuis in Breda. De voormalige pastorie is een tweelaags, bakstenen gebouw. De houten paneeldeur is gevat in een natuurstenen omlijsting uit 1727. Links naast de deur zit een klein raam achter een traliewerk.

De Franciscanessen van Bergen op Zoom namen het huis over en stichtten er in maart 1922 een succursaalhuis (dochterhuis). Ze betrokken Huize Sint Joseph pas in mei 1924 om vandaaruit de wijkverpleging in naburige dorpen te verzorgen. Korte tijd woonden ze in de Kloosterstraat, maar eind jaren vijftig verhuisden de zusters naar de Leonardushof. Daar waren zij tot in de jaren zeventig ook in de bejaardenzorg werkzaam.

Wouw, Leonardushof. Fotograaf: Juul Paalvast, 2010Wouw, Leonardushof. Fotograaf: Juul Paalvast, 2010

Foto's

1. Huize St Joseph (Fotograaf:  G.J. Dukker. Bron: RCE, fotonr. 110.564)
2 en 3. Wouw, Leonardushof, 2010 (Fotograaf © Juul Paalvast)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.