Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster Sint Lidwina in Vught

Kloosters

Op 30 augustus 1939 vertrokken drie zusters Franciscanessen van Oudenbosch van Sint Anna in Oudenbosch naar Vught om in de H. Hartparochie het meisjesonderwijs te gaan verzorgen. De zusters verbleven tijdelijk in het klooster van Regina Coeli. Ze begonnen op 1 september met 98 leerlingen.

Klooster Lidwina, foto Anneke van der Heijden
Klooster Lidwina, foto: Anneke van der Heijden

Op 6 november 1939 werd een nieuwe school ingewijd en op 2 juli 1940 zegende Pastoor G. van de Hout het nieuwe klooster in, dat was gebouwd door de uit Vught afkomstige architect Jacques Hurks. In januari 1940 waren de zusters ook begonnen met een naaischool en een kleuterschool.

Foto Anneke van der Heijden
Foto: Anneke van der Heijden

De oorlogsjaren waren niet makkelijk voor de zusters: eerst kregen de paters van Sparrendaal er onderdak en tot mei 1945 waren er geallieerden ingekwartierd. Op 5 april 1948 werd in de tuin een Lourdesgrot ingewijd, waarmee het klooster voltooid was.

Eind maart 1987 zijn de zusters naar Oudenbosch teruggekeerd en werd het klooster aan de Lidwinastraat 2 verkocht aan dokter Mutsaerts, die er een medische groepspraktijk vestigde.

Het klooster is in een traditionele stijl gebouwd, kloosterlijk eenvoudig, maar gerieflijk. Boven de toegangsdeur is de spreuk Pax et Bonum gebeiteld. Beneden zijn er vijf kamers. Een brede gang voert naar de eerste verdieping waar zich ook de ziekenzaal bevindt, die uitziet op de kapel die aan de achterkant haaks op de hoofdbouw staat.

Foto Anneke van der Heijden
Foto: Anneke van der Heijden

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

12

Reacties (12)

Anneke van der Heijden zei op 17 december 2017 om 10:47 uur

Heeft tot nu toe niemand gezien dat dit zeker geen afbeelding is van het klooster Sint Lidwina?

Lisette KuijperBHIC zei op 18 december 2017 om 11:30 uur

Dag Anneke, bedankt voor je reactie. Weet jij toevallig welk gebouw (of welk adres) op deze foto is afgebeeld? Of weet je misschien hoe het klooster Sint Lidwina er wél heeft uit gezien? We zijn heel benieuwd...

Anneke van der Heijden - Wagenaars zei op 18 december 2017 om 11:55 uur

Hallo Lisette, Ik heb geen idee wat er wel op de foto staat. Er zijn zoveel van dit soort woningen in Vught. Het Klooster Sint Lidwina staat er nog. Ik heb er geen foto van, maar kan die wel maken als ik een dezer dagen in Vught kom. Dat is dan geen professionele foto, maar vast beter dan dit.

Anneke van der Heijden - Wagenaars zei op 18 december 2017 om 11:57 uur

Aanvullend: Ik heb vroeger op de Sint Lidwina kleuterschool en lager school gezeten. Het klooster staat daarnaast. Wij wisten zeker dat Sint Nicolaas en/of zijn zwarte Pieten daar logeerden als ze in Nederland waren. Soms verscheen er een zwarte Piet achter een rond zolderraam van het klooster. Wij kregen overigens ook les van zusters uit dit klooster.

Lisette KuijperBHIC zei op 19 december 2017 om 10:42 uur

Zo'n foto van het klooster zou hartstikke fijn zijn, Anneke! Je kunt 'm mailen naar info@bhic.nl. Alvast bedankt!

En wat leuk dat je naast het klooster op school hebt gezeten! Kun je je nog bepaalde juffen/nonnen herinneren van wie je les hebt gehad? Grappig dat de logeerpartijen van Sint Nicolaas en zijn Pieten je nog zo zijn bijgebleven; dat zijn leuke herinneringen!

Anneke van der Heijden - Wagenaars zei op 1 januari 2018 om 18:51 uur

Hallo Lisette,
Ja, enkele nonnen herinner ik mij nog wel van zowel lagere school als kleuterschool. Zuster Jacunda op de kleuterschool en Zuster Gerarda was hoofd van de lagere school. Er waren er nog meer. Ik zal mijn broers en zussen eens vragen.

Marilou NillesenBHIC zei op 2 januari 2018 om 09:16 uur

Bedankt alvast voor alle moeite, Anneke! We wachten af ;)

Marilou NillesenBHIC zei op 8 januari 2018 om 08:44 uur

Inmiddels zijn de foto's binnen en verwerkt. Hartelijk dank voor alle moeite, Anneke! Wat mooi dat er nu dankzij het juiste beeld bij staat.

erna zei op 17 december 2018 om 12:22 uur

ook ik heb op de kleuterschool en lagere school van Lidwina gezeten. de gymzaal ertegenover. toen ik van de 3e naar de 4e klas ging, werden de klassen gemengd. de helft van de jongens van de willibrordusschool (jongensschool) ging naar Lidwina, en de helft van de meisjes gingen naar de jongensschool. Ik ging naar de jongensschool. wat een omschakeling. na 3 maanden zat ik weer op de meisjesschool. de meester sloeg met de liniaal naast je handen, gooiden krijtjes en borstels.

Maar later op de lidwinaschool heb ik een keer met een pleister op de mond in de tussendeur gestaan tussen 2 lokalen. De kleuterschool zal ongeveer rond 1962 of 1963 geweest zijn.

Als er een begrafenis was, zagen wij de mensen langs de heg (die tussen de gebouwen stond naar de begraafplaats) lopen.

Mariët BruggemanBHIC zei op 17 december 2018 om 15:23 uur

Bedankt voor je reactie Erna, mocht je zelf weer kiezen dat je terug wilde? Maar ik lees dat je na enige gewenning toch ook wel wat had bijgeleerd? :)

Catherine Pernot- de Wir zei op 20 september 2020 om 22:39 uur

Ik zoek mede leerlingen van de mulo van dat klooster, in de jaren 1952-1956.soeur Theresita Soeur Marcellis, juffrouw van den Aker, en een juffrouw die wij de frut noemden, achteraf natuurlijk schandalig maar ja we waren net zo onbarmhartig als de jeugd nu, ! Ik heb alleen maar goede herinneringen aan die tijd, ! Als iemand ook nog iets weet en dit wil vertellen dan graag! Ik ben wel eens opgesloten in een klaslokaal door soeur Theresita maar door het raam wist ik toch te ontsnappen!! Groet aan iedereen die denkt mij nog te kennen. In die tijd heette ik Toos de Wit! Nu Catherine Pernot!,,,

wlg bol zei op 5 april 2022 om 15:56 uur

Mijn tante Soeur (Maria) Barbara heeft in dit klooster gewoond. Zij gaf les in handwerken. Komt de naam bekend voor?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.