Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrotten in Vught

Lourdesgrotten

In 1885 begonnen de Zusters van Barmhartigheid van Ronse op Voorburg met de verzorging van vrouwelijke psychiatrische patiënten. De Broeders van Dongen ontfermden zich over de mannen. In 1928 ontwierpen de architecten Stuyt en Klompers voor de zusters een carrévormig complex, dat tegenwoordig De Vijverhof heet.

Voorburg

De communiteit van de zusters is in 1993 opgeheven. In de de bouwtijd verrees in de tuin achter het zusterklooster een Lourdesgrot. We hebben geen beeld van de grot uit de begintijd, wel foto's van hoe het er anno 2015 uitzag. En dan zien we dat hier wel een voorstelling gegeven wordt van de verschijning van Maria aan Bernadette van Soubirous, maar dat een essentieel element uit de Pyreneeën hier in Vught ontbreekt: de grot namelijk waaruit in het echte Lourdes het heilzame water stroomt.


   
Lidwinaklooster

Drie zusters Franciscanessen van Oudenbosch begonnen in september 1939 in de H. Hartparochie met het onderwijs aan meisjes. Op 6 november werd de nieuwe school ingewijd. In januari 1940 begonnen de zusters met de naaischool en de kleuterschool. Tijdens de oorlog kregen de paters van Sparrendaal onderdak in hun klooster en tot mei 1945 waren er geallieerde militairen ingekwartierd.

Op 5 april 1948 werd in de tuin de Lourdesgrot ingewijd, waarmee het klooster voltooid was. In maart 1987 verlieten de zusters Vught. Van deze grot hebben we nog geen plaatje kunnen vinden.

Mariaoord

Foto: EKN, nr. BM-Z117-175234De zusters Ursulinen van de Romeinse Unie verkregen in 1899 het landhuis Roucouleur en doopten het om tot Mariaoord, waarin zij een pensionaat, een normaalschool en (later) een kweekschool vestigden.

In 1910 later besloten ze de school uit te breiden met een nieuw pensionaatsgebouw naast de oorspronkelijke villa. De Bossche architect J. Dony ontwierp het gebouw met stijlelementen uit de neorenaissance. In 1928 vertrokken de Ursulinen uit het gebouw, maar het bleef nog steeds in gebruik als opleidingsinstituut voor meisjes. De zusters hadden er van 1934 tot 1941 een dienstbodeopleiding. De communiteit is opgeheven in 1946.

Om het huis ligt een groot landschappelijk aangelegd park met oudere bomen, en een Lourdesgrot, die vermoedelijk van eind jaren ’20 dateert. Het is een wat zwaar uitgevoerd fantasiemodel, waarin de nis met Maria bijna een grot in de grot is geworden. Foto: Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, nr. BM-Z117-175234.                         

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.