Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Convict Sint Augustinus, De Castellanie in Loon op Zand

Kloosters

De villa Castellanie aan de huidige Kasteellaan dateert uit 1901. Mej. Sidonie Borret was de opdrachtgeefster voor architect Th. Smeele. Na opgelopen oorlogsschade verbouwde in 1946 architect Jos. Bedaux uit Goirle de villa. In 1966 verkocht de familie Van Uitregt het huis aan de Kanunniken van Augustinus, die hun onderkomen aan de Spoorlaan in Tilburg ontgroeid waren.

Architectenbureau J.A. Jansen en W.T.L. Fokker bouwde meteen een vleugel voor de kapel en een studie- en eetzaal.

In het klooster was vanaf maart 1967 het kleinseminarie gevestigd. De zestien leerlingen volgden hun lessen op Mill Hill in Tilburg. Maar hun aantal liep terug en in 1969 werd het convict opgeheven.

Loon op Zand, De Castellanie, 1990. Foto: BHIC, fotonr. PNB001040879
Loon op Zand, De Castellanie, 1990. Foto: BHIC, coll. Provincie Noord-Brabant

Vervolgens namen de Zusters van het Cenakel het huis over van de Kanunniken ten behoeve van een aantal oudere zusters, die eind jaren 1960 vanwege de drukke omgeving hadden besloten uit Tilburg te vertrekken. Een vijftal zusters ging naar Helmond om in een pastorie te werken en een andere groep zette het retraitewerk voort in een gehuurde vleugel van het montfortanenklooster in Oirschot.

De zusters betrokken De Castellanie in juni 1970, nadat architect N.G. Heintzberger uit Kaatsheuvel de recreatiezaal had verbouwd tot kleine slaapkamers en tevens een kapel en enkele kamers had toegevoegd. De zusters verlieten het klooster weer in 1982.

Het huis werd verkocht aan A. Snoeren, die er een hotel-restaurant begon. Dit bracht de nodige verbouwingen met zich mee, vooral toen het hotelgedeelte werd afgestoten. In 2001 kocht buurman W. de Rooij het huis. De villa, die inmiddels opnieuw is gerenoveerd, is met een woon-werkbestemming opgenomen in het nieuwbouwplan Castellanie. De bijgebouwen zijn in de loop van 2008 gesloopt.

Loon op Zand, De Castellanie, 1990. Foto: BHIC, fotonr. PNB001040880
Loon op Zand, De Castellanie, 1990. Foto: BHIC, coll. Provincie Noord-Brabant

De bakstenen villa is in Engelse landhuisstijl gebouwd, heeft twee verdiepingen en is geheel onderkelderd. De zolderetage heeft hoge, in vakwerk uitgevoerde topgevels. In de voorgevel bevindt zich de ingang onder een overdekte veranda. In 1941 ontstond met een uitbouw boven de keuken een balkon. Na de oorlog werd bij de restauratie de middelste gevel met portiek naar voren uitgebouwd. Tevens werd de trap verplaatst zodat de hal kon worden vergroot. De rechter aanbouw was een eenlaags, bakstenen gebouw waarin kapel en recreatiezalen waren ondergebracht. Het was via een glazen doorgang met de villa verbonden. Dit bijgebouw werd in 1970 vergroot met eenlaags woningen. Deze zusterkamertjes werden in 1982 verbouwd tot hotelkamers. Het complex is omringd door een grote tuin met gazons, heesters en grote bomen.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010
Erik Gelevert, Bij het 100-jarig bestaan van Villa Castellanie, in: Straet & Vaert, Loon op Zand (Heemkundekring Loon op ’t Sandt) 2001

Dit verhaal is aangevuld op 26 september 2018. Redactie.

32

Reacties (32)

Henny Jansen zei op 26 november 2018 om 13:54 uur

Heerlijk om dit terug te zien! Ik ben, nadat het Cenakel aan de Koningshoeven 27 in Tilburg weg was , vaak nog in Loon op zand geweest waar de zusters hun intrede deden na de toch wel voor hen pijnlijke verhuizing naar dit klooster Castellanie, in Loon op Zand. Het zusje van mijn vriendin was n.l . portierster aan de voordeur.
Het staat me bij dat de zusters enorm veel goed "mantelzorg"werk
deden waardoor ze erg veel vrienden hebben gemaakt bij de bewoners
aldaar.

Lisette KuijperBHIC zei op 28 november 2018 om 13:56 uur

Bedankt voor je mooie bijdrage, Henny! Fijn om te lezen dat de zusters veel vrienden hebben gemaakt door hun goede zorgen. Weet je misschien ook nog waarom de verhuizing vanuit Tilburg naar Loon op Zand pijnlijk is geweest voor de zusters? En wat hield het werk van portierster precies in?

Ad van Rooij zei op 16 mei 2019 om 20:01 uur

Wat ik mis in dit verhaal dat er in de jaren vijftig heel lang de familie Nijkamp daar heeft gewoond.

Henny zei op 17 mei 2019 om 12:50 uur

Hoi Ad,
Ja ja , U heeft helemaal gelijk! Ik weet niet alle details maar mij is bekend dat
inderdaad heel lang ook nog een zusje van de fam. Nijkamp naast het prachtige
kasteel heeft gewoond maar ik weet niet precies hoe die heet. Ik weet ook
dat één van hen lang Maatschappelijk Werkster geweest is.

Henny zei op 18 mei 2019 om 12:29 uur

Lisette,
Ik herinner me dat de zusters niet graag weggingen uit het voor hen zo
vertrouwde Cenakel. Ik denk dat komt doordat de zuster al op leeftijd waren
en niet graag van hun vertrouwde omgeving wilde. De portierster die haar taak in Loon op Zand voortzette ging regelmatig het 'dorp' om mensen te helpen
met hun dagelijkse probleempjes . Zo was er de familie N. van de Donk en
"dove" Dina, die aan het Oranjeplein een snoepwinkeltje runde. Haar uitspraak
"cent voor cent" riep enorm veel vreugde op bij Zr. Franken. (portierster.)
Ik kwam er graag en ging weleens mee naar 'deze en gene'.

Marilou NillesenBHIC zei op 19 mei 2019 om 16:06 uur

Goed dat je deze aanvulling maakt, Ad. Het blijkt ook wel uit de reactie van Henny dat deze familie onlosmakelijk verbonden is aan de villa.

En Henny, bedankt voor je mooie toevoeging. Een naam als "dove" Dina roept vast veel herkenning op bij inwoners van Loos op Zand. Snoepwinkeltjes nemen sowieso een belangrijke plek in, in dorpen vroeger, weten we inmiddels.
En begrijpelijk dat de zusters hun geliefde plek niet zo maar wilde opgeven. Fijn dat je dat hier zo goed uit de doeken doet. Dank je, Henny!

Henny zei op 20 mei 2019 om 11:09 uur

Graag gedaan, marilou. Ik ben inderdaad door deze tijd aan de Kasteellaan heel veel positiever geworden. Zo ben ik nog een 2' tal jaren wezen trimmen vanuit Tilburg- west naar Loon op Zand.1 Maal in de week. Ik ging dan bij familie de Leijer uit rusten en daarna weer terug naar Tilburg. Dat is geweest in de vorige eeuw (ong. ) de jaren zeventig. Ook altijd eventjes een kaarsje aansteken in de
St. Janskerk. Leuk hé..?

Marilou NillesenBHIC zei op 20 mei 2019 om 13:57 uur

Zeker Henny, dat klinkt heel sportief en aangenaam tegelijk. Mooie traditie om dan ook het kaarsje in de kerk niet te vergeten... doe je dat nog steeds wel eens?

Henny zei op 20 mei 2019 om 15:23 uur

Marilou. Het is dat u dit vraagt maar ik kom niet (meer) in een kerk of kapel.
Ik ben wel bezig met schrijven omtrent de praktische kant van een tijd zo die
door kinderen van toen is beleefd. Zeg ik dit goed? Ik heb een verschrikkelijk mooie tijd gekend bij de zusters van het Cenakel in Tilburg alswel in Loon op Zand. Ik heb nooit geen ouders gehad en dan is het voor een kind heel moeilijk en zwaar om richting te geven aan een eigen identiteit,eigen eigenheid waar liefdevolle opvoeding centraal behoort te staan. Ik denk dat ik een heel goed inlevingsvermogen heb wat het Nu doet met een kind, die b.v heeft moeten vluchten,kinderen die geen identiteit kennen en dus flink moeten zijn wat niet gaat omdat basisliefde ontbreekt. Ik kreeg dat van de zusters van het Cenakel en dat zijn blijvertjes. Ik schrijf zo nu en dan eens wat op...Wie weet...

Marilou NillesenBHIC zei op 21 mei 2019 om 09:52 uur

Jee, wat een indrukwekkend verhaal, Henny. Wat moet de aandacht van de zusters van wezenlijk belang zijn geweest. Krachtig en dapper dat je deze achtergrond met ons deelt. En mocht je er meer over willen schrijven, dan staan we altijd open voor je bijdrage.

Henny zei op 22 mei 2019 om 13:08 uur

Even op 't vorige terug komen. Marilou.
Ik denk dat ik het een prima idee vind als je intro's netjes kunt
plaatsen. U mag dit van mij. Ik denk dat de taal dan beter uitkomt.
Ik vind het gaaf van je. Dank je wel . Ik kan veel schrijven/verhalen maar
op papier …..Als je er wat aan verbeteren kunt,gewoon doen. Komt goed.
Wie weet hoeveel leuke,herkenbare situaties we nog tegenkomen.
Ik ben afkomstig uit Goirle en ben een "wees" kind van toen. De Kerk
en het rooms katholieke geloof stond als een rots in de branding ..totdat..

Dag en een zonnige groet aan jullie allen. Henny .

Marilou NillesenBHIC zei op 22 mei 2019 om 20:18 uur

Het blijft aangrijpend om te lezen, Henny. Achter die paar regels gaat heel wat levensleed schuil, zo veel duidelijk. Knap dat je zo positief in het leven bent blijven staan, ondanks alle tegenslag.

Veel dank voor je berichtje.

Harry Rouwenhoff zei op 13 januari 2020 om 15:28 uur

Momenteel ben ik bezig met een stamboom van mijn vader:
Franciscus Johannes Maria Rouwenhoff (geboren 04-12-1920 overleden 02-11-1999). Op zijn 14e is hij voor een periode van 3 jaar naar Loon op Zand vertrokken. Ik heb het vermoeden dat hij in een van de juvenaten heeft verbleven, daar er sprake was volgens mijn moeder van een "soort priesteropleiding". Kunt u misschien nagaan of hij ooit in uw klooster is geweest. En zo ja, kunt u als dat beschikbaar is een kopie inschrijfgegevens opsturen?
Ik hoor graag van u onder dankzegging voor de genomen moeite,
Met vriendelijke groet,
Harry Rouwenhoff

Norah zei op 13 januari 2020 om 16:47 uur

Dag Harry,

Ik behoor niet tot deze orde, maar ik vond uw vader wel terug bij www.wiewaswie.nl Helaas niet bij www.regionaalarchieftilburg.nl wat men juist zou verwachten. Privacy-wet?

Invoeren: Rouwenhoff Franciscus Josephus Maria(niet Johannes).
Dit moet heel precies als men geen abonnement op deze site heeft, anders "pakken" de namen niet.
Hij verbleef in een bepaald klooster in Loon op Zand vanaf 16 april 1934 tot 22 maart 1937, en keerde toen terug naar Amsterdam.
Mogelijk kan iemand van het archief Tilburg(zie de url) u verder helpen, als ik het bovenstaande goed lees heeft uw vader die drie jaar in een ander klooster doorgebracht.
Mvg.

Norah zei op 13 januari 2020 om 16:58 uur

Waar uw vader ooit verbleef was Loon op Zand, Hoofdstraat 39. Adres hoeft nu niet meer overeen te komen.

Harry Rouwenhoff zei op 13 januari 2020 om 17:15 uur

Dank voor uw reactie. Via Myheritage kwam ik ook al uit bij het Tilburgs Archief. De data van aankomst en vertrek in/uit Loon op Zand kloppen. Hoe komt u aan het adtes Hoofdstraat 39?

Ad van Rooij zei op 13 januari 2020 om 17:35 uur

Vermoedelijk is dit niet Loon op Zand maar Kaatsheuvel Gemeente Loon op Zand. In Loon op Zand is nooit een Hoofdstraat geweest zover ik weet. Ook het nummer 59 is te hoog in iedere straat in Loon op Zand waar een Klooster heeft gestaan. In Kaatsheuvel heb je een Hoofdstraat maar het missiehuis (Klooster) stond op het eind de Hoofdstraat als eerste in de Antoniusstraat voorheen Kruisstraat.

Harry Rouwenhoff zei op 13 januari 2020 om 17:44 uur

Okay. Dank voor de aanvulling.

Norah zei op 13 januari 2020 om 20:14 uur

Beste Harry,

Ik raad je aan toch contact te zoeken met het Archief Tilburg. Zowel Loon op Zand als Kaatsheuvel vallen onder dit archief. Anders blijft het maar raden...en je komt zo geen stap verder.
Bij www.wiewaswie.nl kun je zo met je vader's naam de bewuste bladzijde uit het bevolkingsregister lezen, en ook afdrukken. Bij bovenstaand archief (Tilburg) hebben ze dat ook, en zij moeten weten op welk klooster/missiehuis? dit sloeg. Er woonden daar ook 2 paters en 1 priester. Twee personen vertrokken naar Madrid.

En zoals ik al zei de adressering/nummering in deze tijd kan heel anders zijn. We zijn al bijna een eeuw verder. Aan Ad, het was niet 59, maar 39.
Mvg.

Harry Rouwenhoff zei op 13 januari 2020 om 20:30 uur

Beste Norah,
Ik heb contact gehad met het Tilburg Archief. Zij zeggen niets te hebben over de verblijfslokatie en opperen alleen de mogelijkheid van de Willibrord Parochie. Deze heb ik benaderd maar nog geen reactie ontvangen. Dank voor je moeite .

Ad van Rooij zei op 14 januari 2020 om 09:16 uur

Typefoutje. Maar ik ben er mee bekend vanaf 1950 of eerder en liep in Loon op Zand in iedere straat. Daar zit maar goed tien jaar tussen. Het Klooster (missiehuis) in Kaatsheuvel was een juvinaat. Dus een priesteropleiding. Speciaal voor uitzending. Een ander is mij in de Gemeente Loon op Zand niet bekend. Bij de Parochie Willibrord is het ook niet bekend waar het archief van dit klooster naar toe is gegaan.

Norah zei op 14 januari 2020 om 12:18 uur

Ik zag een connectie met een klooster in Grave. De orde behoorde tot de paters van de H. Familie, en zij bouwden ook een vestiging in Kaatsheuvel omdat er erg veel animo was om priester te worden. In deze tijd is dat haast niet meer voor te stellen...
In ieder geval je vader, Harry, heeft naar mijn idee in Het Missiehuis Sint Antonius te Kaatsheuvel verbleven. Er was ook iemand uit die tijd die naar Chili vertrokken is.
Ik hoop dat Ad, altijd handig als men er vandaan komt;), zich hier ook in kan vinden.
Mvg.

Harry Rouwenhoff zei op 14 januari 2020 om 12:37 uur

Dank voor wederom meer info. Ik ga het verder uitzoeken. Lijkt me ook wel leuk om eens langs te gaan.

Norah zei op 14 januari 2020 om 17:23 uur

Volgens mij is alles jaren geleden al gesloopt, en staat er een ander gebouw. Het is wel interessant voor jou Harry om te googlen, en dan kom je aardig wat foto's van dit missiehuis tegen. Mogelijk ook bij foto's van het BHIC, zie balk bovenaan.
En ook een hele aardige site verder is www.delpher.nl > kranten, als je dat nog niet zou kennen.
Mvg.

Ad van Rooij zei op 14 januari 2020 om 19:13 uur

Haha Norah ik ben niet zo vroom meer anders had ik de orde misschien nog geweten. ;-) Harry je bent welkom bij mij en kan ik je een rondleiding geven.

Harry Rouwenhoff zei op 14 januari 2020 om 19:52 uur

Dank Ad voor de uitnodiging. Ik kom zeker een keer langs. En ook dank Norah voor de Delpher site. Heb al een paar krantenartikelen gedownload. Er blijkt zelfs bij de bloembollenveiling een "Rouwenhoff" tulp verhandeld te worden!

Harry Rouwenhoff zei op 20 januari 2020 om 22:29 uur

Graag komen mijn broer en ik op bezoek. Schikt maandag 23 maart, zo rond 11.00 uur?

Marilou NillesenBHIC zei op 21 januari 2020 om 09:22 uur

Hallo Ad en Harry, zullen we achter de schermen even jullie mailadressen uitwisselen, zodat jullie direct met elkaar in contact staan? Vinden jullie dat handiger?

Harry Rouwenhoff zei op 21 januari 2020 om 09:30 uur

Prima.

Marilou NillesenBHIC zei op 21 januari 2020 om 11:52 uur

Fijn Harry, ik heb jouw mailadres vast naar Ad gestuurd. Houden jullie ons op de hoogte hoe het is geweest? ;)

Veel plezier in ieder geval!

Broeders zei op 13 april 2020 om 20:05 uur

Goede avond allen .Hoge huisnummers kwamen wel degelijk voor in loon op zand.Ik heb documenten van een stamboom onderzoek .Ik lees dat ene fam xxxx woonde in de kerkstraat nummer172, in januarie 1884 op het adres bergeind 213,in december 1884 op bergeind214 en in 1886 en 1887 op bergeind 213a. mijn gedachte hiervan is toen de dorpen nog niet zo groot waren dat men de nummering als totaal zag ,en niet per straat zoals nu . Het bergeind heet nu bergstraat

Marilou NillesenBHIC zei op 15 april 2020 om 12:19 uur

Bedankt voor deze aanvulling, meneer of mevrouw Broeders, dan noteren we dat. Dank voor uw berichtje!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.