Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Gesticht Sancta Maria in ‘s-Hertogenbosch

Kloosters

De Zusters van J.M.J. waren in de vorige eeuw van grote invloed op de jeugd van de Graafsewijk. Als je oud genoeg bent is de kans groot, dat je les van hen hebt gehad. Wat weet je daar nog van? Deel hier je herinneringen.

Pastoor Barten ging eind 1927 naar de Mariënburg om te pleiten voor een zusterhuis bij zijn kerk aan het Hinthamerbolwerk. In het naburige nieuwe stadsdeel De Muntel was inmiddels de Antoniusparochie ontstaan, waar de Zusters van Schijndel een school en klooster hadden.

Bron: collectie J. Smits

Bron: collectie J. Smits

De pastoor kreeg niet alleen steun van het gebed van zijn drie zussen binnen de congregatie van J.M.J., ook het feit dat de Zusters van J.M.J. hun communiteit en het schooltje in Batenburg hadden opgeheven werkte in zijn voordeel. Er werd een terrein aangekocht achter de kerk binnen de bocht van de Aa en op 3 januari 1931 zegende Mgr. Diepen het klooster Sancta Maria met kleuterschool, lagere school en patronaat in.

De communiteit is in 1987 opgeheven. Het huis werd verkocht aan woningbouwvereniging Beter Wonen, die er seniorenwoningen bouwde.

Het klooster Sancta Maria was een eenvoudig bakstenen gebouw met een bewoonbare zolderverdieping. Het klooster vormde een geheel met de school.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.