Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Zusters van de HH. Harten SSCC

Paters & Nonnen

Op kerstavond 1800 stichtten de Franse priester Pierre Coudrin (1768-1837) en de eveneens Franse gravin Henriette Aymer de la Chevalerie (1767-1834) in Poitiers samen de congregaties van de Paters en Zusters van de Heilige Harten van Jezus en Maria.

Zowel de priester als de gravin hadden turbulente tijden doorgemaakt tijdens de Franse Revolutie, wat hun beider geloof erg had verdiept. De gravin had zich onder invloed van een jaar gevangenschap tijdens die Revolutie van haar wereldse bestaan afgewend en was in 1795 een devoot leven begonnen binnen de zustercongregatie Sociëteit van het Heilig Hart in Poitiers. Haar biechtvader en geestelijk leidsman daar werd Coudrin.

De missie van de congregatie is de toewijding aan de heilige harten van Jezus en Maria, op basis waarvan de zusters contempleren over de liefde van God, die vlees geworden is in Jezus. Daarnaar leven ze, én om die liefde aan de wereld te verkondigen.

Het andere hart waar de zusters over nadenken, is dat van Maria. Zij is op een bijzondere manier verbonden met het mysterie van de menswording van God, wat wordt uitgedrukt in de vereniging van het hart van Jezus met dat van Maria.

In de praktijk verspreiden de zusters de devotie tot de Heilige Harten van Jezus en Maria en werken ze in het onderwijs, zetten ze zich in voor de armen en randmaatschappelijken, met name ook in de missie.

Hun volledige naam luidt Zusters der Heilige Harten van Jezus en Maria en van de Altijddurende Aanbidding van het H. Sacrament, maar ze worden ook wel kortweg als de Picpus-zusters aangeduid, naar de Parijse straat waar het moederhuis werd gevestigd.

Zij vestigden zich meestal op de plaatsen waar ook de Paters van de HH. Harten werkzaam waren. In Nederland werd het eerste huis van de Zusters van de HH. Harten in 1903 geopend in Meerssen (L).

In Noord-Brabant hadden ze kloosters in:
- Bavel (crisisopvang in het klooster van de Paters HH. Harten, 1990-2003);
- Eindhoven (Tinelstraat 148; 1978-2006);
- ’s-Hertogenbosch (klooster van de Paters van de HH. Harten);
- Nuland (kloosterbejaardenoord Sint-Jozefoord) en
- Zevenbergen (Huize Sancta Clara).

Buiten Noord-Brabant was er alleen het klooster in Meerssen en buiten Nederland had de congregatie kloosters in o.a. België, Frankrijk, Honolulu en Latijns Amerika.

Foto’s
Pierre Coudrin (1768-1837) en Henriette Aymer de la Chevalerie (1767-1834). Bron: website Paters van de H. Harten.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, Database Kloosters in Nederland, Kloosterorganisatie Zusters van de HH. Harten (Z143).
Website Congregation of the Sacred Hearts of Jesus and Mary.

3

Reacties (3)

Willem Minkels zei op 11 november 2020 om 16:59 uur

Goedemiddag
Weet u waar ik in contact kan komen met deze zusters. Ik ben benieuwd naar Zr Adriana (Toke Meijers) die naar Brazilië gegaan is voor missiewerk. Wij hadden een paar maal per jaar schriftelijk contact. De laatste tijd hoor ik niets meer van haar. Zou ze overleden zijn?

Vast bedankt voor uw moeite

Warme groet
Willem Minkels

Thijs de LeeuwBHIC zei op 17 november 2020 om 10:37 uur

Dank voor je bericht Willem.

Op deze pagina http://resources.huygens.knaw.nl/zendingoverzeesekerken/RepertoriumVanN… lees ik onder het kopje "Archief" dat het archief van deze zusters in bruikleen is gegeven aan het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in St. Agatha.

Ik weet daarom vrij zeker dat ze bij dat erfgoedcentrum jou contactgegevens kunnen verstrekken. Als iemand archiefmateriaal van deze zusters wil inzien, moeten zij immers eerst die zusters om toestemming vragen en dat wordt dan weer naar de bezoeker teruggekoppeld. Het mailadres van het erfgoedcentrum is: info@erfgoedkloosterleven.nl en hun tel.nr. is: 0485 - 31 10 07.

Overige contactgegevens vind je hier: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/contact/contact.html

Hopelijk kom je zo uiteindelijk op het spoor van Zr Adriana. Ik wens je veel succes bij je zoektocht!

Hartelijke groet,

Willem Minkels zei op 8 december 2020 om 15:37 uur

Hartelijk dank Thijs.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.