Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster van de HH. Harten in ‘s-Hertogenbosch

Kloosters

Bouwpastoor Stanislaus Kleemans SSCC vroeg de Zusters van de HH. Harten uit Meerssen het onderwijs te komen verzorgen aan de lagere scholen Regina Pacis en Margaretha Maria en ook aan twee kleuterscholen. Op 6 januari 1955 arriveerde de eerste zuster.

In november 1956 betrokken zes zusters, die verspreid over de stad hadden gewoond, een voorlopig klooster. Het was een dubbele woning aan de Jan van Eijckstraat, naast de plaats waar het definitieve klooster zou komen. Ze konden het nieuwe klooster aan het Welsh Divisionplein op 13 november 1958 in gebruik nemen.

Het ontwerp was van architect A. Kropholler, die twee jaar eerder ook de parochiekerk van de Paters van de HH. Harten had gebouwd.De zusters werkten inmiddels ook in de gezinszorg, hun klooster was een gastvrij huis voor allerlei initiatieven. In 1968 werd er het provincialaat gevestigd.Foto: BHIC / Paul Huismans, 2012

In 1992 werd het klooster aangepast omdat het klooster in Meerssen werd gesloten en de zusters naar ’s-Hertogenbosch kwamen. Tien jaar later verhuisden ze naar Eindhoven. De Paters van de HH. Harten kochten het klooster en namen er hun intrek.

Aan het boomrijke plein is het huis nauwelijks herkenbaar als klooster.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto's: BHIC / Paul Huismans, 2012

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.