Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Barbarakerk in Breda

RK kerken

De Sint-Barbarakerk lag achter de Prinsenkade, nabij de Haagdijk, in de binnenstad van Breda. Van 1876 tot 1968 was deze kerk de kathedraal van het bisdom Breda.

De Sint-Barbarakerk in 1967 (foto: G.J. Dukker. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 112.485)De kerk was een ontwerp van Pierre Cuypers. In 1865 werd met de bouw begonnen, die vier jaar zou duren. Pas op 18 februari 1875 werd de kerk ingewijd en één jaar later tot bisschopszetel of kathedraal verheven, een functie die de kerk overnam van de Sint-Antoniuskerk. De firma Anneessens bouwde in 1883 het orgel. De Sint-Barbarakerk was een vijfbeukige kruiskerk in neogotische stijl. Van de drie geplande torens is alleen de centrale kruisingstoren voltooid. De twee torens van de oostelijke entree zijn nooit afgebouwd.

In de jaren 1960 werd besloten dat de kerk gesloten moest worden. Dit gebeurde in 1968, zodat de functie van kathedraal in hetzelfde jaar overging naar de inmiddels eveneens gesloopte Michaelkerk in het Brabantpark. In 1969-1970 werd de kerk afgebroken.

Hieronder kun je jouw herinneringen met ons delen aan het rijke roomse leven van vroeger. Over de pastoors en kapelaans van vroeger doen bijvoorbeeld vast nog wel wat verhalen de ronde. 

Wie herinnert zich nog pastoor W.A.J. van der Maden, die de H. Mis opdroeg in de Brabarakerk in de jaren vijftig? Hij kreeg hulp toen van maar liefst drie kapelaans: C.A.J. de Beer, P.H.J. Oomen en A.H.P. Dierick.

In de roerige jaren zestig werd P.W. Backx ingehaald als pastoor. Hij was vijftig, toen hij in 1965 in de parochie onder zijn hoede kreeg.

Pastoor Van der Maden
Pastoor W.A.J. van der Maden. Collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2A6071
Pastoor Van der Maden
Pastoor W.A.J. van der Maden. Collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a15764
Pastoor Backx
P.W. Backx. Collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 3a1873
6

Reacties (6)

adrie Engbersen 89 zei op 27 januari 2019 om 14:43 uur

In deze Barbarakerk werd mijn vader Stef Engbersen in 1891 gedoopt.

Hilde JansmaBHIC zei op 30 januari 2019 om 09:42 uur

Bedankt voor je reactie Adrie. Ben je zelf nog in die kerk wezen kijken, voordat hij gesloopt werd?

L.R. zei op 19 april 2021 om 09:18 uur

Met het puin van deze kerk werd het Haenenstraatje (tussen de akkers) in Teteringen verstevigd. Nu is daar een grote woonwijk. Bij voorbereidingen van bouw kwamen stukken kathedraal tevoorschijn.

Marilou NillesenBHIC zei op 20 april 2021 om 08:29 uur

Zo, dat moeten toch wel bijzondere vondsten zijn geweest. Weet je toevallig ook wat daarmee is gebeurd, met die teruggevonden restanten?

L.R. zei op 20 april 2021 om 10:38 uur

Er liggen brokstukken her en der bij diverse mensen in de tuin of huis. Ik heb er ook wat, vandaar dat ik het weet. Mijn ouders woonden daar en hadden land aan het Haenenstraatje.

Leo Lemmens zei op 18 april 2024 om 13:33 uur

Ik mocht twee biechtstoelen meenemen (misschien moest ik wat betalen maar dat weet ik niet meer. Ik was toen 27 en bouwde van het prachtige hout: twee boekenkasten, salontafel, toilettafel, schilderijlijsten. Antiquair Karoli bouwde van de voordeur mijn super kloostertafel, inmiddels door mij verbouwd tot buro. Ik mis stellig de mooie dingen van het katholieke geloof als liturgie en gregoriaanse zangen en wierook en de milde invulling van het bijbelse verhaal. Dat alles ligt vereeuwigd in het eikenhout hier in huis en blijft het verhaal vertellen. Mij hersens weten nu dat de kracht en waarde van het universum op een hoger nivo ligt

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.