Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Michaelkerk in Breda

RK kerken

In de Michaelkerk in Breda-Oost, gebouwd in 1958-1959, heeft jarenlang de zetel van de bisschop van Breda gestaan. Nadat de oude kathedraal, de Barbarakerk, in 1968 was gesloten, besloot de toenmalige bisschop dat het beter was om een gewone parochiekerk in gebruik te nemen als ‘bisschopskerk’.

Interieur (foto: © Job van Nes, 2007. Bron: www.reliwiki.nl)
Foto: Job van Nes, 2007, bron: Reliwiki.

De tijd dat kathedralen hoog boven het centrum uittorenden, leek voorbij. De Michaelkerk had oorspronkelijk niet eens een toren. Dat vond het gemeentebestuur jammer: de nieuwe wijk Breda-Oost kon best een markant punt gebruiken. Daarom bouwde de gemeente zelf een toren en schonk die vervolgens aan de parochie.

Dat cadeau kon de parochie moeilijk weigeren. Misschien had het parochiebestuur erop kunnen wijzen dat het in het verleden zeer gebruikelijk was dat de gemeente eigenaar was van de kerktoren. Dan had deze ook mogen opdraaien voor het onderhoud. Nu moest de parochie die last opbrengen.

Een aantal jaren lang droeg de tv-kabelmaatschappij Casema bij aan het onderhoud. Op de toren stonden de antennes, die heel Breda van radio en tv voorzagen. Maar Casema verdween. De kerk werd ondertussen veel te groot voor de krimpende parochie en in 2001 verplaatste de nieuwe bisschop zijn zetel weer naar de binnenstad. Daarom werd in november 2009 een nieuwe, kleinere kerk in gebruik genomen.

Maar de toren bleef staan. Zoals de gemeente al had voorzien, was hij een karakteristiek punt in de wijk geworden. Dus durfde het parochiebestuur de wijkbewoners hun toren niet af te nemen.

Foto: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 340.364 (J.P. de Koning, 2001)
Foto: J.P. de Koning, 2001. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 340.364.
Pastoor Beuken
W.L.A. Beuken, pastoor Michaelkerk jaren zestig. Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a20089.
2

Reacties (2)

rudi hendrikx zei op 28 november 2020 om 21:00 uur

Rudi
Ik heb als koor knaapje mee gezongen bij de inzegening van de kerk, en het daarmee verbonden Orgelconcert, en heb op de vijver naast de kerk schaatsen geleerd. Het was maandelang oefenen met het koor voor die inzegening. De Kerk was nog niet afgebouwd, er werd hard gewerkt aan het interieur. De klokken stonden wekenlang buiten te wachten voor dat ze de toren in gingen. We verhuisden mei 1962 naar duitsland, eschweiler. nu woon ik meinerzhagen, (D) op 400 m afstand van een 900 jaar oude kerk. ik hoorde er orgelmuziek.vanmiddag. en dacht spontaan, zoek in www  naar je oude kerk.
Schrik !!

Marilou NillesenBHIC zei op 29 november 2020 om 09:51 uur

Hallo Rudi, veel dank voor je berichtje. Zingen bij de inzegening, en schaatsen op de kerk: wat een mooie herinneringen. Vond je het destijds vervelend te moeten verhuizen? Zijn jullie nog wel eens teruggegaan naar deze plek?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.