Preekstoel in de Antoniuskerk (foto: A.J. v.d. Wal. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 340.690)
|
In Breda zetelt pas sinds 1853 een bisschop. In dat jaar werd de Antoniuskerk tijdelijk in gebruik genomen als kathedraal. Die functie vervulde de kerk totdat de neogotische Barbarakathedraal aan het einde van de negentiende eeuw werd geopend. De Antonius werd een gewone parochiekerk.
Rond 1965 werd duidelijk dat de Barbarakathedraal dringend moest worden gerestaureerd. Besloten werd om dit niet te doen. Kathedralen waren uit de tijd. De zetel van de bisschop ging naar de nieuwe Michaëlkerk in een nieuwbouwwijk van Breda. Die kerk heette voortaan ‘bisschopskerk’ in plaats van kathedraal.
Rond 2000 stond de Michaëlkerk op de nominatie om gesloopt te worden. Ook was het besef gegroeid dat een bisschop eigenlijk in het centrum van de stad moet zetelen. De Antoniuskerk was daar als enige katholieke kerk nog over. De keuze was dus gemakkelijk: in 2001 werd de kerk voor de tweede keer kathedraal.
Tijdens het rijke roomse leven stond de kerk onder de hoede van onder andere kanunnik J.P. Antonissen, die nog op hoge leeftijd (hij was van 1886) de parochie bestierde in de jaren vijftig. Hij had twee kapelaans: J.A. Verster en Fr. M.A. Zander (hieronder op de foto). En wie herinnert zich pastoor J.M. Huysmans nog, die in de jaren zestig de eucharistieviering voor zijn rekening nam? Hij kreeg eveneens hulp van kapelaan Zander.
Kapelaan Fr. M.A. Zander (foto: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. AFBK-3a1863) |
Pastoor Antonissen predikt tijdens de inwijding van de Vredeskapel, gebedshuis en oorlogsmonument, op de hoek van de Heijbeeksestraat en Broekakkerstraat te Nispen. (foto: Foto Sturm, Roosendaal, bron: coll. Heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen, nr. F0018)
|
Reactie toevoegen