Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Gerardus Majellakerk in Hulten

RK kerken

Als het donker is, zie je een rode lamp branden op de toren van de kerk van Hulten. Dat is niet om de aandacht van de gelovigen op de begane grond te vestigen op de kerk, maar de lamp dient als baken voor de piloten die de nabijgelegen vliegbasis Gilze-Rijen naderen.

De eerste kerk van Hulten is in 1914 gebouwd, zodat de mensen uit Hulten en Haansberg niet meer naar Gilze of Rijen ter kerke hoefden. Het verhaal gaat dat de boer die de grond voor de bouw van de kerk ter beschikking stelde, aan deze schenking de voorwaarde verbond dat de kerk aan Gerardus Majella toegewijd zou worden. Deze Gerardus was kort daarvoor heilig verklaard.


Dat hielp in ieder geval wel om een bedevaart ter ere van Gerardus Majella naar Hulten op gang te brengen en ook kwam er een broederschap die zijn naam droeg. De broederschap werd populair in Tilburg: in 1938 telde ze 1200 Tilburgse leden, die met hun contributie bijdroegen aan het onderhoud van de kerk in het kleine Hulten.

Maar terug naar de vliegbasis: die was in 1940 uiteraard in gebruik genomen door de Duitsers. Bij de bevrijding in 1944 probeerden Amerikaanse bommenwerpers het vliegveld te verwoesten, maar hun projectielen troffen daarbij ook de kerk van Hulten.  

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

De katholieke plattelandsjeugd verbouwde daarop een schuur tot kerk. Die nieuwe schuurkerkentijd duurde in Hulten tot 1951. Toen werd de huidige kerk in gebruik genomen.

Hulten maakt sinds 2001 deel uit van de H. Geestparochie, samen met Rijen en Molenschot. Nadat in mei 2013 het honderdjarig bestaan van de parochie nog was gevierd, vond op 23 juni 2013 in de Gerardus Majellakerk de laatste liturgische viering plaats. Daarna is de kerk gesloten. In het gebouw werd in oktober 2014 de Gerarduskapel, een stiltecentrum, geopend. Verder biedt het ruimte aan een woning en een kunstatelier. De parochianen wonen sinds de sluiting de H. Mis bij in Gilze of Rijen.


Pastoor Van Eekelen

Pastoor A.J.M. van Eekelen bezoekt de Gerardus Majellaschool aan de Gerardus Majellastraat 17 in Hulten, 1970. (Regionaal Archief Tilburg, 650129, foto: C. Jacobs)

2

Reacties (2)

Els van Gorp zei op 3 december 2020 om 18:04 uur

Mijn vraag is wat kosten de grafrechten en hoelang duurt een periode is dat per jaar per 5 jaar dat zou ik graag willen weten dank U wel,
afz Els van Gorp Rijen. wilt U een mailtje terug sturen.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 december 2020 om 17:01 uur

Hallo Els, bedankt voor je berichtje. Voor alle duidelijkheid: je bent nu op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum, en daarop staat alleen een (historisch) verhaal over deze kerk. Met de vraag over grafrechten en de kosten kunnen we je niet verder helpen maar vermoedelijk kan de parochie - waaronder de kerk nu valt - dat wel. Als je op de volgende link klikt, kom je op hun contactformulier:
https://www.parochieheiligegeest.nl/contact/contactformulier/

Succes ermee!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.