Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Maria Magdalenakerk in Rijen

RK kerken

De kerk van Rijen is de enige in het bisdom Breda die is toegewijd aan Maria Magdalena. Zij was vooral in de late Middeleeuwen een populaire heilige. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de oorspronkelijke kerk van Rijen uit die tijd dateert: om precies te zijn, uit 1483.


Maar zoals zo vaak gebeurde: rond 1900 was de kerk te klein geworden en kwam er een neogotisch gebouw voor in de plaats. De stenen van de middeleeuwse kerk zijn alleen nog te vinden in de fundering.

Behouden bleven wel de twee beelden van Maria en Maria Magdalena, die rond 1850 werden vervaardigd. Ook de gebrandschilderde ramen, de kruisweg en de altaren van de kerk zijn zeer de moeite van het bekijken waard.

De kerk stond centraal in het gods-dienstige leven van vroeger. Maar de bezieling van een parochie moest natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Wat weet jij nog van deze 'mannen Gods' uit het Rijen van vroeger? Wie waren al die figuren in het zwart met het witte boordje, aanwezig tijdens de heilige mis, de doopplechtigheid, de communie, het biechten, processies, en natuurlijk de inzegening van een huwelijk, zoals vastgelegd op de foto hieronder. Dat ging er allemaal heel plechtig aan toe!


Pastoor Van Eekelen  

Rijen in 1957. Je ziet een deel van het interieur van de rooms-katholieke kerk H. Maria Magdalena. Achter het hoofdaltaar staat pastoor Van Eekelen (1885-1964 en pastoor van Rijen van 1936-1962). Hij is druk bezig om een huwelijk in te zegenen. (Foto: Collectie Heemkring Molenheide, id.nr. 00749)

De pastoor achter het altaar is de heer F.P. van Eekelen. Herken je hem nog? Zo ja, dan zul je hem waarschijnlijk herinneren uit de jaren vijftig van toen je nog jong was. Meneer Van Eekelen was toen al een oudgediende. Hij was immers in 1936 naar de parochie gekomen, op 51-jarige leeftijd. Die parochie was een flinke, trouwens, met zo'n 5800 zielen in de jaren vijftig - zo staat althans in de Piusalmanak. Van Eekelen kon dus wel wat hulp gebruiken, en niet alleen omdat hij al aardig op leeftijd was. Hij had maar liefst drie kapelaans toen: J. Wijnen, F. Dierick en F. Wolf. Of staat juist pastoor P.C.F. Matthijssen, die in 1962 in de H. Maria Magdalena aan de slag ging.

Ook over hem weet jij vast nog wel wat te vertellen. Je kunt hieronder reageren.

 

1

Reacties (1)

gewoonjaap zei op 16 april 2020 om 07:14 uur

wow wat gaaf zeg

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.