Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Petrus’ Bandenkerk in Gilze

RK kerken

Aan de buitenkant van de kerk van Petrus’ Banden in Gilze staat het jaartal 1617. Toen werd de herbouw voltooid van de kerk die in 1584 was verwoest. Dat was gebeurd als gevolg van de oorlogshandelingen rond Gilze.



Van de kerk uit 1617 is weinig meer over. Van 1880 tot 1882 en vervolgens ook nog eens in de jaren 1931-1932 werd de kerk flink uitgebreid om het groeiend aantal parochianen te kunnen herbergen.

In 1944 werd het gebouw opnieuw slachtoffer van oorlogsgeweld: Duitse troepen bliezen de toren op die vervolgens op het schip van de kerk viel. Na herstelwerkzaamheden en een noodzakelijke uitbreiding kon de kerk in 1952 in zijn huidige vorm in gebruik worden genomen.

Wel was er zo veel veranderd aan het gebouw dat het ondanks zijn ouderdom niet tot rijksmonument kon worden verklaard. Maar toch is het een fraaie kerk met een lange geschiedenis en een interessant interieur.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Tot zover het verhaal van de kerk. Maar wat weet jij nog van meneer pastoor of zijn kapelaans? De ziel van de parochie wordt gedragen door deze geestelijken. Herinner je je bijvoorbeeld pastoor G.A.J. Driessen nog, hieronder op de foto? Hij was in de jaren vijftig en zestig de 'herder' die de 'kudde' (de parochianen) een beetje in het gareel moest houden - wat betreft hun zieleheil tenminste. Midden jaren vijftig werd Driessen in zijn pastorale taken ondersteund door maar liefst drie kapelaans: A.W.J. van Alphen, C.M. Verhaak en C. Riemslag. Die laatste priester was 27 jaar jonger dan meneer pastoor. Over hen en de andere geestelijken van de Sint Petruskerk weet jij vast nog wel een anekdote of twee. Deel je die even met ons hieronder?


Pastoor Driessen  

Gilze, 1 maart 1959: Pastoor Driessen tijdens de viering van het 40-jarige bestaan van de huishoudschool Sancta Maria en tevens dat zuster Gerdina veertig jaar aan de school verbonden was. Al in 1938 werd huishoudschool Sancta Maria te klein en waren er plannen voor een nieuw gebouw. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor oponthoud. In 1948 werd grond aangekocht aan de Alphenseweg, in januari 1952 ging de nieuwe school open. Voor het eerst in haar bestaan had de huishoudschool een eigen gebouw. Gymnastiek kregen de leerlingen nog op de speelplaats. Pas bij de uitbreiding van 1964 kwam er ook een gymzaal. In 1986 is de huishoudschool gefuseerd met de MAVO en de LTS tot scholengemeenschap Hilsondis en de scholen gingen gezamenlijk in het gebouw van de LTS aan de Nieuwstraat verder. In 1992 hield deze scholengemeenschap op te bestaan en verdween het voortgezet onderwijs uit Gilze. Op de foto v.l.n.r. zuster Stanislas, pastoor G. Driessen, ? , mevrouw van de Wildenberg-de Groot, mevrouw Ermen-Rombouts, zuster Gerdina. (Foto en onderschrift: Collectie Heemkring Molenheide, 3229)

 

2

Reacties (2)

Ben Speijdel zei op 6 januari 2017 om 08:22 uur

Eigenlijk een treurig verhaal van een prachtige kerk (400 jaar) die steeds de dupe zijn van oorlogshandelingen. Wanneer houd het ooit eens op? Allemaal een voorspoedig en gezond 2017.
Ben (s.v.p hebben jullie een afbeelding van het angelusklokje uit 1615 voor mij)

Mariët BruggemanBHIC zei op 6 januari 2017 om 16:05 uur

Dat is het inderdaad Ben.

Dit zijn de foto's die wij hebben van deze kerk in Gilze, maar helaas zit er geen opname bij van het klokje:
https://www.bhic.nl/memorix/images/search?serviceUrl=%2Fbeeldbank%2Find…

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.