Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De abdij Maria Toevlucht in Zundert

Kloosters

In 1897 schonk de Zundertse Anna Catharina van Dongen bijna vijftien hectare bos- en heidegrond aan de abt van het klooster Koningshoeven te Berkel-Enschot. Het was haar bedoeling dat ook in de Zundertse Moeren trappisten zouden komen wonen.

Zundert, Abdij Maria Toevlucht. Foto: West Brabants Archied, fotonr. raw014030551
Abdij Maria Toevlucht. Foto: coll. West Brabants Archief

Abt Dom. Willibrord Verbruggen besloot inderdaad een klooster te stichten op dit perceel en omdat het klooster bedoeld was als een toevluchtsoord voor Franse monniken, kreeg het de naam Maria Toevlucht.

In de herfst van 1899 vertrokken pater Nivardus Muis en broeder Dorotheus de Vries vanuit Tilburg naar Zundert. De pachter van het boerderijtje De Kievit, Bart Nouws, zorgde voor tijdelijk onderdak. Bij dat boerderijtje, zes kilometer buiten Zundert, timmerde broeder Dorotheus de Vries een voorlopig verblijf.

Vanuit Koningshoeven kwamen steeds meer broeders naar Zundert. Aannemer-architect J. de Vries uit Boxtel begon met de bouw van het eerste klooster. Op Hemelvaartsdag 24 mei 1900 wijdde de Tilburgse abt de kerk in. Met twaalf monniken begon Maria Toevlucht als klooster te functioneren.

 Het leven in het klooster, dat in 1911 een zelfstandige priorij werd, was zeer armelijk. Al snel ging men over tot de bouw van een steviger onderkomen dan de schuur en ontstond er een gebouw waarin de twaalf monniken ook echt konden wonen.

Zundert, Abdij Maria Toevlucht. Foto: West Brabants Archief, fotonr. RAW014028039.jpg
Abdij Maria Toevlucht. Foto: coll. West Brabants Archief

Door een schenking kon aannemer Van Erk uit Zundert met de bouw van een kerk beginnen, die in 1914 werd voltooid. Tussen 1912 en 1918 ontstonden een flinke schuur en twee nieuwe vleugels, terwijl het kloostervierkant in 1929 werd voltooid met de refter. Het klooster Koningshoeven diende steeds als voorbeeld.

Tijdens het generaal kapittel van 14 september 1938 werd de priorij van Zundert tot abdij verheven. Pater Nivardus Muis werd de eerste abt van Maria Toevlucht. De derde abt, broeder Emmanuel Schuurmans, had vanaf zijn aantreden in 1958 ideeën over modernisering van het klooster. Hij schakelde architect Dom. Hans van der Laan OSB in, die de abdij versoberde tijdens een renovatie die duurde tot 1966.

Zundert, Abdij Maria Toevlucht. Foto: BHIC, fotonr. PNB001077570
Abdij Maria Toevlucht. Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

In 1974 werd onder leiding van broeder-architect Bavo van Waijenburg een uitbreiding aan het oude klooster gebouwd. Iedere broeder kreeg een eigen kamer, om stilte en eenzaamheid te beleven. In 2005 werden een nieuw gastenhuis en poortgebouw opgeleverd. Ook werden de bestaande kloostergebouwen grondig gerenoveerd naar ontwerp van architect A. Oomen uit Breda.

In 2013 werd gestart met een kleine brouwerij van trappistenbier.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.