Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kloosters in Zundert en Wernhout

Kloosters

Tegenwoordig is Zundert bekend van het abdijbier, maar misschien heb jij nog op het seminarie van de Lazaristen gezeten? Of kwam je nonnen tegen op de gang van het bejaardenhuis? De kans dat je in Zundert met kloosterlingen te maken kreeg was aanzienlijk. Wat herinner je je nog van hen?

Klik op het klooster van je keuze

Abdij Maria Toevlucht

Rucphenseweg 38, 4882 KC Klein-Zundert
Trappisten OCSO (1900-)

Abdij Maria Toevlucht (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015)
Abdij Maria Toevlucht (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015)


Klooster Sint Anna

Molenstraat 13, 4881 CP Zundert
Franciscanessen van Mariadal PR (1843/1973-1999)

Sint-Elisabethgesticht

Sint-Elisabethlaan 1, 4881 DA Zundert
Franciscanessen van Charitas (1892-1903)
Franciscanessen Alles voor Allen (1904-1993)

Sint Vincentius Seminarie

Wernhoutseweg 181-183, Wernhoutsburg
Lazaristen CM (1882-ca. 1970)
Franciscanessen van Bergen op Zoom (1920-1946)
Dochters der Liefde (1946-1967)

5

Reacties (5)

Ger Derksen zei op 24 september 2023 om 13:04 uur

Dag, ik ben op zoek naar mijn opa Gerardus Derksen geboren op 25 maart 1877. Hij is een periode tuinman geweest van een klooster in Zundert. Daar heeft hij ook naast gewoond. Het huis us inmiddels gesloopt, maar ik heb er wel foto's van. Wie kan mij meer vertellen over het leven van mijn opa in de periode dat hij tuinman was.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 september 2023 om 13:23 uur

Dag Ger, dank voor dit bericht. Heeft u nog wat aanvullende info, aan de hand waarvan we misschien kunnen bepalen om welk klooster van de drie in Zundert het gaat? (En dan zouden we ook op de betreffende pagina nog deze oproep kunnen plaatsen.) Weet u in welke periode hij ongeveer tuinman is geweest van dat klooster? Naar die foto's zijn we alvast heel benieuwd. U zou deze kunnen mailen naar info@bhic.nl o.v.v. klooster Zundert, dan voeg ik ze toe aan uw reactie hier.
Met u hoop ik dat hier dan nog iemand reageert, die uw opa gekend heeft en over hem kan vertellen!

Ger Derksen zei op 2 oktober 2023 om 10:47 uur

Dag Thijs, wat geweldig dat je op mijn vraag gereageerd hebt. In de krant BN/De Stem van zaterdag 2 september 2006 heeft een heel artikel gestaan over het huis waar mijn opa gewoond heeft. Het adres was Burgemeester Manderslaan 47A. Het huis stond in de achter in de kloostertuin van het voormalige St. Annaklooster. Volgens het artikel is het huisje gebouwd rond 1922 voor de tuinmannen Derksen en De Bruin, daarna heeft het in de oorlog gediend als distributiekantoor voor voedselbonnen.

Even terug naar mijn opa. Op het sterfbed van mijn vader heeft hij mij een verhaal toevertrouwd dat ik nog niet kende. Hij vond dat iemand uit de familie moest weten wat er volgens hem gebeurd was met opa. Als oudste zoon heeft hij mij toen een verhaal verteld dat mij niet loslaat en dat mij zeer nieuwsgierig maakt naar het verhaal achter opa. Het is een vrij heftig verhaal dat ik niet zo even de weide wereld in wil strooien.

Eerder (toen leefde tante Annie, een oudere zus van mijn vader nog) is het leven van opa besproken met mijn vader en tante Annie. Ik herinner me dat daar niet veel gezegd is. "Dat kan ik me niet zo goed meer herinneren" werd vaak gezegd. Mede door dit gesprek en de beperkte informatie die over opa gegeven werd, werd mijn nieuwgierigheid alleen maar groter.

Volgens mijn vader lijk ik sprekend op opa. Ik heb de man nooit gezien. Hij is in 1955 gestorven en ik ben van 1960. Toch denk ik elke dag aan opa.

Ik zal je foto's sturen van het huisje en van opa

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 oktober 2023 om 14:34 uur

Veel dank Ger voor de toelichting bij je eerdere bericht. Maakt nieuwsgierig, natuurlijk, maar uiteraard alle begrip dat je niet zomaar alles online gaat delen. Benieuwd naar de foto's van je opa. Ik zie ze wel verschijnen in de mailbox en voeg ze dan hier toe. hartelijke groet,

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 oktober 2023 om 14:46 uur

Ger Derksen stuurde als aanvulling op zijn vraag nog deze foto’s en documenten, waarvoor dank! Wie kan hier helpen? Wie weet nog meer te vertellen over tuinman Derksen van het klooster in Zundert? Bij voorbaat dank.
1. Portretfoto van Gerardus Johannes Derksen, tuinman van het klooster in Zundert (en opa van Ger)

2. Een gezinsfoto van rond 1931. Daarop staan van oud naar jong: Annie, Harry, Christien en Jan Derksen. (laatstgenoemde is de vader van Ger)

3. Het krantenartikel uit 2006 waarin de sloop van de woning aangekondigd wordt. In dit pand hebben de opa van Ger en diens gezin bewoond. Het stond achterin de kloostertuin van het voormalige Sint-Annaklooster (Burgemeester Manderslaan 47A).

4. De foto van het huisje zoals dat lang geleden was. Uit welk jaar de foto is, weten we niet.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.