Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

R.K. kinderhuis Lentehof in Breda

Internaten

Over het kinderhuis Lentehof van de Franciscanessen van Dongen in Breda is erg weinig bekend. Het was onderdeel van het Sint-Jozefklooster in de Ceresstraat.


Foto: Ben Speekenbrink. Bron: Stadsarchief Breda, nr. 19660270

Het gebouw stamt uit 1913 en is ontworpen door architectenbureau J.E.W. Oomen. In het pand zijn neogotische en neorenaissance stijlelementen met elkaar verweven. Zo zijn in de gevel neogotische details verwerkt en de trapgevel doet denken aan de bouwstijl van de Hollandse renaissance, wat in de negentiende en twintigste eeuw een nationale bouwstijl werd.

In het gebouw kwam een mulo, een naaischool en er werden pianolessen gegeven. Het kinderhuis werd in 1936 geopend. De kinderen in het kinderhuis gingen vaak naar de school aan de Oranjesingel, welke ook door de franciscanessen werd gerund. Van oud-bewoner Adrie van Rijsbergen-Engbersen weten we dat de kinderen, voordat ze naar de lagere school moesten, naar de montessorischool in de Jozefstraat gingen.

Kinderen mochten buiten schooltijd veel spelen. Bijvoorbeeld met blokken of in de zandbak onder de kastanjeboom. Er werd ook veel buiten gespeeld, van tollen en kikkeren tot glijbanen maken in de winter.

Ook werd er veel aandacht besteed aan religie. Kinderen moesten oefenen voor hun communie en kregen catechismusles. Ook werd dagelijks een Heilige Mis opgedragen waar de kinderen bij aanwezig moesten zijn.

Het kinderhuis werd uiteindelijk een kinderdagverblijf en verhuisde in 1995 naar de Schorsmolenstraat. Het oude pand doet tegenwoordig dienst als kantoorvilla.

Heeft iemand nog meer herinneringen aan het kinderhuis van de franciscanessen in Breda? Laat hieronder een reactie achter of stuur een mail naar info@bhic.nl.

99

Reacties (99)

A de werd zei op 7 april 2021 om 01:01 uur

Ja ,nou en of het feit dat ik me nu verdiep in lentetop heeft toevallig te maken met mijn zoon.die werd er 14 dagen geleden naar toegewezen omdat hij psychische problemen heeft.zo kwam het ook bij mij weer onder de aandacht.Als kind van 10 jaar heb ik hier 2 jaar doorgebracht samen met mijn broer en 2 zussen.onder leiding toen van juffrouw roetenberg.Wij hadden het er niet slechten juffrouw Brigitte,en juffrouw José zorgde best goed voor ons.Ik ging zingen in het kerkkoor in de kerk die toen op de hoek van de staat stond.Het was eigenlijk de bedoeling dat wij na een jaar zouden verhuizen .Langer mocht men eigenlijk niet op lentehof blijven.Uiteindelijk zijn wij hier toch twee jaar geweest.Toen hebben ze ons naar Den Haag verhuist.Weet nog dat we dat vreselijk vonden.We gingen naar Groenenstein in Den Haag .Daar werden we uit elkaar gehaald als kinderen zijnde.De groepen werden daar op leeftijd ingedeeld.zeer traumatisch

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 april 2021 om 15:48 uur

Bedankt voor het delen van deze herinneringen, A. de Werd. Wat een verdrietig einde aan jullie verblijf in dit kinderhuis. Waarom moesten jullie eigenlijk al na een jaar verhuizen? En over welke jaren hebben we het trouwens? Vertel vooral nog eens verder. Hartelijke groet,

Edith zei op 21 december 2021 om 15:15 uur

Ik heb op Lentehof gewerkt, volgens mij is het geopend in 1963! En niet in 1936 zoals vermeld.

Annemarie de werd zei op 21 december 2021 om 22:07 uur

Ik zie dat de vraag gesteld word over welke jaren ik het hier heb,dit waren de jaren 1966,1967.Weet nog dat er een grote speelzaal was .Hier verbleven we na school en vermaakte ons daar.Ben binnen geweest in de afgelopen weken en heb gezien dat sommige dingen nog hetzelfde zijn als toen.,Bijvoorbeeld de stenen op de vloer .zelfs sommige beschadigingen aan deze tegels herkende ik nog.De ruimte waar vroeger de huiskamer was.hier stond bv ook de tv.was nog hetzelfde maar diende een ander doel natuurlijk.In mijn beleving was vroeger alles wel veel groter.vooral de ruimtes.De plaats waar wij vroeger buiten speelde is er ook niet meer.Ik vind het bijzonder om het weer eens terug te zien.zeker van binnen.How groot is de kans dat dat normale gesproken kan.Ik herinner me weinig namen van kinderen die samen met ons hier verbleven.eigenlijk helemaal niet.Alleen van de leidsters dat wel.

Annemarie De de Werd zei op 21 december 2021 om 22:13 uur

Zie dat je ook de vraag stelde waarom wij daar na twee jaar weg moesten.Twee redenen.De eerste was dat Lentehof toen bedoeld was voor tijdelijke opvang van kinderen.eigenlijk voor max een jaar.Zo is het ons verteld.Wij waren een uitzondering dat wij daar twee jaar doorbrachten.Bovendien vond de kinderbescherming,dat wij verder weg geplaatst moesten worden omdat vader en moeder onderling zo ruzieden.Er werd gevonden dat dat niet goed was voor ons .We kregen een voogd,ooit een paar keer gezien en werden naar Den Haag verhuist.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 22 december 2021 om 07:55 uur

Dank voor de antwoorden Annemarie, helemaal duidelijk zo! En het verhaal van Lentehof is meteen op diverse punten aangevuld, zoals de verblijfsduur van de kinderen.

Mila van Lee zei op 26 december 2021 om 02:37 uur

Hoi ik heb 4 jaar op lentehof gezeten van 1977 tot 1981 ik vraag me af of er nog foto's van mij op lentehof zijn gr mila

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 december 2021 om 15:58 uur

Hallo Mila, dank voor je reactie. Misschien dat zulke foto's nog te vinden zijn in het archief van de Franciscanessen van Dongen. Dat archief wordt bewaard door het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven (contactgegevens vind je hier: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/contact/contact.html ) Online kun je alvast een kijkje nemen in de inventaris van dit archief: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast… Daarin vind ik onder andere een rubriek "foto's". Ook vind je er veel materiaal betreffende het klooster en de scholen aan de Ceresstraat.
Ook zou je je vraag kunnen stellen op Schoolbank.nl, waar je ook een pagina over Lentehof Breda hebt: https://www.schoolbank.nl/school/lentehof Daarvoor is het wel nodig om aan te melden.
Ook zijn er enkele foto's te vinden in de fotocollectie van het Stadsarchief Breda: https://stadsarchief.breda.nl/collectie/beeld/films-en-foto-s/?mode=gal… Contactgegevens vind je hier: https://stadsarchief.breda.nl/contact

Marion Heil zei op 3 januari 2022 om 19:46 uur

Hoi, ik wilde weten of er nog foto's zijn van t kindertehuis van mij of m'n zussen&broers uit de jaren 60/70
Ik hoop op een reactie
Grtjs Marion Heil

Thijs de LeeuwBHIC zei op 4 januari 2022 om 09:40 uur

Hoi Marion, dank voor je reactie. Kijk eens of je iets hebt aan mijn antwoord op Mila's vraag van 28 december. En misschien reageert hier nog iemand met verdere tips voor vindplaatsen van foto's.

N. Waijers zei op 29 januari 2022 om 18:15 uur

Heel wat kinderen die op Lentehof hebben gezeten kunnen volgens mij een boek daar over schrijven. Als eerste zijn er heel wat kinderen daar langer dan een jaar geweest. Misschien dat het in het begin van Lentehof wel zo was maar later zeker niet. LENTEHOF een te mooie naam voor een rot periode in veel kinder leven. Kinderen komen er terecht die uit een moeilijke situatie thuis komen. Wij, ik met mijn broers en zusje zijn er binnen gebracht op een avond, tandjes poetsen, pyjama's aan en naar bed. Dus echt liefdevol was het in de jaren seventig niet. Roetenberg was een oude vrouw die kinderen niet echt snapte. Haar neef Wim daarin tegen was veel menselijker. Ook Arjan, hij was volgens mij onder directeur??? Edith die ook op deze pagina staat was een van de leiding. Als we als kinderen 's avonds nog aan het keten waren en Edith kwam dan voelde je de tik al tegen je achterste. Het is je vergeven Edith zeker omdat jullie als leiding onder toeziend oog van Roetenberg stonden. Wat we allemaal niet hebben uitgehaald:) Kelder onder water, in de dakgoot lopen, op het dak van Lentehof klimmen, we hebben heel wat gesloopt waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb. De kamer met de rode of groene stoelen bezetten zodat Roetenberg uit Enschede moest komen. kan er nog om lachen. Eigenlijk is het allemaal erg triest als je bedenkt waarom we daar zatten als kinderen. Ik heb er van 1977 tot 1985 gewoond. In de loop van die jaren is het wonen op Lentehof iets beter geworden. Nog geen feest maar toch. Er is in die tijd ook een jongenshuis aan de Teteringsedijk gekomen en een huis aan de Tuinbouwlaan. Dit was volgens mij voor kinderen die langer op Lentehof moesten blijven. Conclusie van wonen op Lentehof: de omstandigheden waarom we daar zaten was al verschrikkelijk dan nog een directrice die het niet snapte, ij heeft trouwens nog een lintje gekregen voor haar werk. Ja echt ongelooflijk. gelukkig hadden we wel leiding die ons beter snapte en ons beter behandelde:) en met heel veel kinderen heel veel lol gemaakt.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 februari 2022 om 09:47 uur

Veel dank voor deze bijdrage, N. Waijers. Met interesse gelezen. Wat er voor mij onder andere uitspringt is hoeveel impact zo'n algemene leiding had, in dit geval dan Roetenberg, op de medewerkers. Maar ook de andere verhalen zullen bij anderen die het hebben meegemaakt zeker nog herinneringen oproepen.

Appy machielse zei op 13 februari 2022 om 14:23 uur

Hallo allemaal ik heb in jaren 65 -70 in lentehof gezeten met een aantal broers en zusters het klopt helmaal wat er boven geschreven werd over de directrice francie roetenberg als je niet in het straatje paste was je bij haar altijd de kwade en natuurlijk waren wij ook niet altijd de makkelijkste maar dat nam niet weg dat we altijd als vuil gebruikt werden de leidsters waren perfect zoals jose-margo-edith-astrid-agnes-mieke-dorethee-rietje-en nog vele andere die er werkzaam waren tuurlijk er waren ook mooie tijden .maar ik had het wel gezien daar.zeker met de fam roetenberg ik andere kinden de tijden die wij daar hebben gehad want juf roetenberg het voor keuren in de kinderen en familieleden ik wilde het hier voorlopig bij laten respect voor de mensen die onder francien roetenberg hebben gewerkt complimenten voor hen

Anja K zei op 25 februari 2022 om 16:25 uur

In Lentehof gewerkt, 1 jaar eind jaren 60. Ik was ingedeeld bij "de kleintjes" bij Rietje. Beneden was een ruimte voor hen, waar ook kleintjes kwamen voor de kinderspeelzaal (van buiten).
Ik heb goede herinneringen aan de Jozefientjes, Marc en Marco, Barbelijntje en vele anderen.
Eten ging in de kelderkamers, elke zaterdag roze macaroni met mini stukjes boterhamworst.
Mocht geen los haar dragen en moest een rok aan, heb dat snel ter sprake gebracht en Mevr. Roetenberg ging ermee akkoord dat de leidsters ook in een lange broek konden komen. Elke avond alle schoenen poetsen en helpen in de waskelder als iedereen op bed lag.
Bij sommige activiteiten was ik bij de oudere meisjes; de nachtdropping in het bos met ieder 1 gulden en dan maar te voet thuis zien te komen, hen naar bed brengen in de vroegere kapel die dienst deed als slaapzaal.
Ik heb veel van de kinderen geleerd: van de oudere Jeannekes, de kinderen Mach, Acht, Lath, Troo, en anderen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 maart 2022 om 08:54 uur

Nog bedankt, Appy en Anja, voor jullie bijdragen aan deze pagina. Zo ontstaat alweer een beter beeld van dit kinderhuis. Interessant om het verhaal te lezen van zowel oud-inwoners als oud-medewerkers en dan ook uit dezelfde periode, onder directrice Roetenberg.

Rebecca zei op 3 april 2022 om 21:53 uur

ook hier gewoond ik denk dat ik tussen mijn 8e en 10e daar samen met mijn zusje heb gewoond.....ik herinner mij nog elke avond samen gtst kijken en eten onder in de kelder ook de enorm grote trappen die naar de slaapkamers gingen

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 april 2022 om 17:10 uur

Bedankt voor het reageren Rebecca. Vertel nog eens verder als je wilt, hoe jij en je zusje deze tijd bij de zusters hebben ervaren.

Rebecca zei op 7 april 2022 om 17:25 uur

Hoi thijs
Door de scheiding van onze ouders en omdat mijn moeder niet goed voor ons kon zorgen
Ik weet dat er leiding was maar of het Zusters waren weet eigenlijk niet meer goed toen wij er woonde was het denk eind jaren 80
Ik vond het een moeilijke tijd om daar te zijn al gaf het wel wat veiligheid best wel raar die dubbelheid daarna bij een pleeggezin terecht gekomen in Breda

N. Waijers zei op 7 april 2022 om 20:14 uur

Hoi Rebecca,
Zelf heb ik van 1977 tot 1985 op Lenthof gewoond en toen waren er al geen zusters meer. De periode dat jij er hebt gewoond was iets beter, hoewel je omstandigheden natuurlijk net zo verschrikkelijk waren al menicht kind dat op Lentehof heeft gezeten.

Rebecca zei op 8 april 2022 om 09:43 uur

N.Waijers
Natuurlijk het liefste zou je bij je ouders willen wonen en als je dan op een plek komt waar het allemaal anders is het enige wat je dan wil is terug naar huis
Ik denk dat ik heel veel heb weg gestopt

Marieke Van Sambeek zei op 15 april 2022 om 21:17 uur

Ik heb op Lente-Hof gewoond van geloof ik 83 tot 90. Dat terwijl ik daar een nacht zou blijven. Raar genoeg heb ik veel leuke herinneringen. Vooral wat me zo opviel is dat de leiding hun uiterste best deed er een huiselijke sfeer te creëren. Niet alles was rozengeur en zonneschijn maar je zat er niet zomaar. En natuurlijk juffrouw Knol ook wel Roetenberg was geen lieverdje maar wel het beste met iedereen voor op haar manier. Heb ook nog op de loopschansstraat gewoond ook daar een leuke tijd gehad. Ben blij dat het er was. Voor mij beter dan mijn thuissituatie.
En natuurlijk veel keet getrapt en kattenkwaad uitgehaald. Stiekem naar de jongensafdeling. Brandalarm af laten gaan. Kelder onder water gezet. Voorraad leeggehaald. Euhhhh stiekem sigaretten gejat ergens van iemand. Via de dakgoot weggelopen en dan ruiten ingooien bij de toen nog Skol fabriek. Tja hoort er allemaal bij.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 april 2022 om 12:43 uur

Dank Marieke voor het reageren. Zo te lezen nog heel levendige herinneringen! Fijn dat je dit wilde delen en graag tot ziens op de site.

Maria van de pas zei op 7 mei 2022 om 15:37 uur

Ik heb er ook gezeten van mijn 14 de tot mijn 15 jaar . En ik had er een goeie tijd . Ik zou graag in contact komen met mensen die van 1983 tot 1984 daar hebben gezeten . Groetjes ria

Marieke zei op 7 mei 2022 om 18:17 uur

Hoi Maria ik heb daar in die tijd ook gezeten

S.C zei op 14 mei 2022 om 00:07 uur

Ik heb ook op lentehof gezeten, van 80 tot 86 volgens mij. Ik ben zelf Surinaams en kwam daar met mijn zus en 2 broers, ik was de jongste. Na 4 jaar ging me oudste zus weg, jaar later 1 broer en n jaar later me andere broer. Ik vond het verschrikkelijk om alleen achter te blijven en liep aan de lopende band weg. Wat ik daar bij Lentehof had ervaren heeft mijn leven voor altijd geschaad. Het had mij vervreemd voor mijn familie en afkomst en ik keerde in mezelf, want in mezelf keren was mijn enige verdedigings- middel bij Lentehof! Ik kan me goed herinneren hoe ik in de weekend altijd alleen moest slapen in die grote kinderslaapzaal, omdat de meeste kinderen naar huis gingen. Op een avond was het onweer en de bliksem verlichte de grote boom op de binnenplaats door het raam. Ik was denk ik 6 of zo en kon geen kant op, of hulp vragen want dat schiet niet op, dus leerde ik mezelf aan onder de dekens te slapen, doe ik nog steeds uit gewoonte! Dan het racisme en discriminatie, buiten sluiten, opsluiting in kamer of de onwetendheid wat er precies gaat gebeuren in de toekomst was ondragelijk. Ik zat ook op de Jozef school tot en met groep 4, na dat jaar ging ik weg van Lentehof. Ik ging daarna bij mijn moeder wonen, die me wekelijks mishandelde, maar zelfs dat vond ik beter dan Lentehof! Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om terug te gaan naar Lentehof. En van de leiders daar, kan me alleen Edith herinneren want daar kreeg ik altijd n draai om me oren van. En die lange Ad kan ik me nog vaagjes herinneren, en natuurlijk mevrouw Roetenberg en Wim. En altijd bidden voor het eten en naar de kerk gaan, en met n volle stationcar naar zee gaan, achter het gordijntje bij de schoenen hoek verstoppen om te kijken wie wat in de schoen zet met Sinterklaas, met sterretjes voor het raam staan met nieuwjaar en natuurlijk op het dak zitten om de leiders te ontlopen, en het eten man man man niet te doen. En heel dat gebouw lijkt op n spookhuis, vooral helemaal boven!
Toen ik eruit kwam probeerde ik alles om die tijd vergeten, maar helaas het had mij gevormd voor het leven.......

Thijs de LeeuwBHIC zei op 26 mei 2022 om 17:59 uur

Bedankt S.C. voor het delen van deze herinneringen aan Lentehof. Wat verschrikkelijk om dit op zo'n jonge leeftijd allemaal voor de kiezen te krijgen en het dan zelf maar uit te moeten zoeken. En dat dit verblijf ook zo'n impact heeft gehad op je verdere leven. Geldt dat trouwens ook voor je zus en broers, die er ook zaten maar dus al eerder vertrokken?

Nadja zei op 13 juni 2022 om 20:29 uur

Zelf heb ik eind jaren 80 op Lentehof gewoond. Ik ging daar naar de St Josephschool. Heb zelfs nog contact met oud klasgenoten. Ik herinner mij wat medebewoners op Lentehof waar wij idd in de avonden onder in de kelder muziek draaiden en dansten. Ook Edith zegt mij wat net zoals Chantal was mijn pber. En Johan kon altijd lekker sarcastisch zijn op leuke manier .met hem de film ghost gekeken waar hij iedereen de gek mee aanstak door ook met een muntje op de vinger door de kamer te lopen. Anja en Caroline de knuffel. Gert die na de biosscoop tot de nok zong. De meeste medebewoners ken ik nog wel van naam hoe bizar het ook klinkt . Ondanks de erge jeugd daar wel mooie herinneringen bijgebleven.

S.C zei op 13 juni 2022 om 22:04 uur

Bedankt voor je reactie Thijs De leeuw, het verblijf had zeker impact op ons leven. In principe zijn we allemaal geschaad, de een nog erger dan de ander. We werden eerst samen daar gezet, en later ging eerst mijn zus en broer eruit, jaar later me andere broer en n jaar later ik. Maar door de lange tijd van mijn jeugd in Lentehof, raakte ik vervreemd van me eigen familie en dit is nooit hersteld eigenlijk. Nu heb ik n gezin maar de familie band was nooit hersteld! Ook niet met mijn vader en moeder....

Rebecca zei op 13 juni 2022 om 22:19 uur

S.C
Ik herinner mij ook dat grote enge gebouw kan het mij ook nog zo goed voor de geest halen....in de tijd dat ik er zat sliep ik samen met mijn zusje op de kamer
Ik weet nog heel goed dat ik toen in die tijd ook ging stelen in de winkels want je wilde erbij horen 1x door de leiding betrapt
Gelukkig besefte ik dat dit niet kon
Maar geen houvast het maakt dat je soms hele verkeerde dingen deed

S.C zei op 13 juni 2022 om 23:12 uur

Rebecca
Stelen begon bij mij later pas, toen ik bij me moeder ging wonen omdat zij gaf me geen speelgoed of kleren gaf, dus zodoende...

In mijn laatste jaren in Lentehof kon ik me niet meer vermaken, alleen onderling met me maatjes, maar grotendeel was ik meer bezig met ontsnappen of ik wou gewoon weg. Ik was inmiddels al bewust dat ik daar niet thuis hoorde, rond me 8ste ofzo....
Eenmaal thuis voelde het niet als thuis, en pas op mijn 23ste had ik mijn eigen thuis gecreerd. Voor die tijd had ik nergens het thuis gevoel..

Rebecca zei op 13 juni 2022 om 23:43 uur

S.C
Wat vervelend dat je ook later thuis je jezelf ook niet thuis voelde Ik denk dat het leven in een kindertehuis zijn sporen achter laat

En dat je later bent gaan stelen is natuurlijk niet goed maar wel heel goed te begrijpen

S.C zei op 14 juni 2022 om 02:13 uur

Ja als ik er over terug denk is het gewoon triest, ik moest gaan stelen om te spelen? Is eigenlijk niet goed, maar zo groot was de drang om een kind te zijn, dat ik er zelfs voor wou stelen. En dan ging het om Gi Joe, transformers poppetjes, ik zag toen geen andere optie maar was ook tijdelijk tot ik ouder werd.

Denise fusco zei op 25 juli 2022 om 14:15 uur

Hoi allemaal,

Ik heb hier begin jaren 90 gezeten...als ik me niet vergis was dit in 92. Ik kan me qua mensen net zoveel meer herinneren. Het huis van binnen wel, de kelder beneden, de plaats buiten. Ik weet niet beter dan dat het in die tijd een crisis opvang was geworden en je daar maximaal 8 weken mocht zijn. Ik heb hier een hele leuke tijd gehad. En veel rust gevonden daar. Later in 1996 heb ik ook op lentehof in het nieuwe pand gezeten. Hier kan ik me 1 leiding van herinneren namelijk Ad. En nog wat namen van kinderen. Raquel, .tamara.... maar ook hier een leuke tijd gehad.

Paul zei op 25 juli 2022 om 22:57 uur

Ik ben zwaar mishandeld door roetenberg ik heb er een schadevergoeding voor gekregen. En die heks een koninklijk lindje.

Marieke Van Sambeek zei op 26 juli 2022 om 14:45 uur

Ik heb die ervaring gelukkig niet. Ik vind haar streng maar ze was altijd heel lief. En gezien wat ze allemaal heeft gedaan en over gehad vind ik dat lintje zeer terecht.

Marieke Van Sambeek zei op 26 juli 2022 om 14:46 uur

Overigens vond haar streng. Ze is overleden. Maar in welk jaar was dat Paul ?

N. Waijers zei op 26 juli 2022 om 17:04 uur

Beste Marieke van Sambeek,
Het is fijn voor jou dat je goede herinneringen hebt aan Roetenberg . Waarschijnlijk was je een van haar lievelingseten. Want als je dat niet was had je pech. Zij heeft er voor gezorgd dat heel wat kinderen getraumatiseerde zijn. Dus lijkt het me beter dat deze mensen een schadevergoeding krijgen en postume haar lintje als nog wordt afgenomen.
Mvg N W.

N. Waijers zei op 26 juli 2022 om 17:07 uur

Lievelingseten is lievelings kinderen. Sorry

Paul zei op 26 juli 2022 om 17:33 uur

Beste n. Wijers ik ben het eens dat haar lintje alsnog postuum afgenomen woord. Zal veel helpen om deze trauma te verwerken.

S.C zei op 27 juli 2022 om 00:38 uur

Dat zij n lintje hebt gehad is gewoon zeer triest. Ik heb ook schadevergoeding gehad, als we het zo mogen noemen.

Ik denk voor de kinderen die n korte tijd daar zaten of dat hun ouders er dicht op zitten, het misschien beter hadden dan de andere kinderen, die er alleen voor stonden.

Ik zat daar samen met twee zusjes, Melanie was de oudste en Angela volgens mij. Misschien dat iemand hun nog herinnerd, want die zaten ook jaren daar. Ik zat met Melanie samen in de kleuterklas, op de St jozefbasisschool en ik ging uit Lentehof toen ik 10 was. En hun bleven daar nog jaren zitten in n ander huis, paar straten verder op. Volgens mij totdat ze volwassen zijn of tot ver in hun tiener jaren, gewoon hun hele jeugd onder toezicht....

Marieke Van Sambeek zei op 27 juli 2022 om 00:51 uur

Ik heb daar samen met Angela en Melanie gezeten. En ook nog samen met Melanie op de loopschansstraat gewoond.

S.C zei op 27 juli 2022 om 00:55 uur

Ik hoop echt dat ze goed terecht zijn gekomen....Melanie de rustige en Angela de prater :)

Paul zei op 28 juli 2022 om 18:09 uur

Jammerlijk dat de beheerder van dit platvorm bij specifieke verhalen wel komentaar geef en bij anderen gebeurtenissen geen commentaar geef

Thijs de LeeuwBHIC zei op 2 augustus 2022 om 07:58 uur

Hallo Paul, dank voor het reageren. Omdat hier zo'n levendige online gemeenschap is, waar bezoekers veel op elkaar reageren, begeef ik mij wat commentaar betreft wat naar de achtergrond dat klopt. We beheren zo'n 140 internaatpagina's en als je dan ziet hoe zich hier zo'n gemeenschap vormt, dan wil ik daar ook bewust niet te veel tussenkomen. Maar neemt niet weg en zonder de details te weten: het is echt verschrikkelijk wat je is aangedaan en alle compensatie, hoewel prachtig dat deze er is gekomen, is wel veel en veel te laat. Dat dit kon gebeuren juist op een plek waar de meest kwetsbaren een goed onderkomen hadden moeten vinden.

Paul, mocht je ook via de mail contact willen dan staat de deur wagenwijd open. Info@bhic.nl en dan t.a.v. mij. Ondertussen volgen wij absoluut alles wat hier en op andere pagina's wordt gedeeld. Hartelijke groeten en ik wens je alle goeds.

Anita Jansen - Wildhagen zei op 15 september 2022 om 21:27 uur

Ik heb een jaar of 3 in lentehof gezeten,in het begin miste ik mijn broer en zussen verschrikkelijk,ik mocht deze de eerste 3 maanden niet zien.Als je net je moeder hebt verloren is dat verschrikkelijk , ik werd daar door ziek en binnen 2 weken zag ik mijn familie.Ik ging naar de Christus koning huishoudschool.Ik vond het niet zo erg daar,Juffrouw Roetenberg nam ons weleens mee naar haar woning,Je had haar neef Wim die is later getrouwd met Yvonne meen ik.Je had Ineke,Marianne en een zuster Veronique.Je had de groenenstoelen kamer en de meisjes sliepen helemaal boven , de kleintjes en de jongens op de middelste etage. Al met al heb ik geen nare ervaring.Maar ja ik was toen 1 van die kinderen die geen ouders meer hadden en dus een potje kon je dan breken bij mevr,Roetenberg.

Anita Jansen - Wildhagen zei op 16 september 2022 om 15:21 uur

Het was niet yvonne waar Wim Roeteberg mee trouwde maar Karin.

M.V. zei op 3 oktober 2022 om 20:21 uur

Zie ook ineens deze site. Ik heb daar tweemaal gewoond, al is wonen een groot woord . Steeds een paar jaar en ook nog een tijdje op de Loopschansstraat . Herken ook het dakgootlopen , stiekem naar andere kamers ,enz. Vraag me soms af wat er van iedereen geworden is, we hebben toch veel jaar samen geleefd ( melanie en angela ken ik ook ). Aan sommige leiding heb ik goede herinneringen, die deden erg hun best om er nog wat van te maken . De directie , ik spreek haar naam niet meer uit, heel erg, inderdaad lintje afnemen , ze heeft veel kinderen erg beschadigd . Mij ook.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 oktober 2022 om 11:53 uur

Veel dank, Anita en M.V., voor het delen van jullie herinneringen aan Lentehof.

Judith van der Hoeven zei op 17 december 2022 om 10:49 uur

Ik denk dat ik hier gewoond heb in 1992. Er was een buitenplaats gedeeld met een school/kinderopvang er waren grote zware deuren en een enorme trap naar boven. Een meisje was tijdens het spelen met haar vinger tussen zo,n deur gekomen en die was het topje kwijt en moest naar het ziekenhuis. Er was een keuken met van die grote sproeiers om borden te sproeien. Ik sliep eerst ergens op de eerste verdieping met mijn jongere broertje en later boven met een lief meisje. Ik denk dat ze Neka hete of zoiets. Ik heb nog foto's van toen. Maar ik weet dus niet zeker meer of het hier was.
Het stonk altijd naar de bierfabriek in de straat. Ik was 9 jaar oud en mijn broertje was 6. Ik heb er denk ik ook een jaar gewoond.

M.V. zei op 17 december 2022 om 12:11 uur

Ria ik lees je verhaal bovenin, volgens mij was ik er ook tegelijk met jou. Je achternaam weet ik niet meer , wel dezelfde voornaam . Ik ben met een Ria van toen 14 jaar samen op vakantie geweest met de groep naar de Efteling

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 december 2022 om 10:57 uur

Bedankt Judith voor het reageren. Je zou ons wat van deze foto's kunnen sturen, naar info@bhic.nl o.v.v. Kinderhuis Lentehof, Breda, dan voeg ik ze hier aan je reactie toe.

Patrick Yagli zei op 25 december 2022 om 08:27 uur

Ik heb er gezeten tussen 89 en 91 zijn er meer mensen uit die tijd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 24 januari 2023 om 14:15 uur

Judith van der Hoeven stuurde ons deze foto’s van kinderhuis Lentehof, waarvoor dank! (Zie ook haar reactie van 17 december 2022.)
Sandra wulfse zei op 25 januari 2023 om 22:40 uur

Ik heb in 1987/88 hier gewoond de fijnste tijd van mn leven ,twee lieve leidingen Johan en ad.
Was graag op de baby afdeling ,hier mocht ik mee helpen en in de zomervakantie op fietsvakantie met de groep en leidingen.
Natuurlijk waren ze soms streng,maar wij waren ook soms niet makkelijk.
Volgens mij was Marieke van Sambeek gelijktijdig met mij.
Helaas ben ik andere namen kwijt ,zal graag eens een reünie willen.
Ik herinner me dat de leiding ad getrouwd was met een lief blond vrouwtje van kantoor.
Beneden in de zaal aten we en deden corvee ,kleding werd genummerd met labeltjes in de kraag.
De trappen kraakten als je naar boven ging ,sliep helemaal boven.
Buiten achter was een schooltje waar ouders hun kindjes brachten in de kelder was een washok .
Een aantal jaren geleden heb ik ad de leiding op tv gezien ,hij moest een harttransplantatie ,ik weet niet of hij nog leeft maar was een man uit duizenden liefdevol en consequent.

Carolien Lemmen zei op 9 februari 2023 om 16:34 uur

Ik heb hier gewoond van september 86 tot januari 87

Marieke Van Sambeek zei op 9 februari 2023 om 18:05 uur

@sandra wulfse heb je toevallig ook een privé mailadres ?

Carolien Lemmen zei op 10 februari 2023 om 07:14 uur

Marieke van Sambeek.
Ik heb daar gewoond toen jij daar ook woonde.
Je had toen een andere achternaam (van de wal ?)
We sliepen toen helemaal bovenin (waar alleen meisjes sliepen )
Natuurlijk was ik er zelf maar kort, waarschijnlijk weet je het daardoor niet meer.
Ik heb toen wel een fijne tijd met je gehad (al was het kort)

Carolien Lemmen zei op 10 februari 2023 om 07:23 uur

Bijzonder om te lezen dat iedereen weer een andere ervaring heeft gehad, maar ook wel weer logisch.
De leiding was leuk , ik kan mij herinneren dat ze grapjes maakten en lief waren.
Met de directrice was het anders, zelfs zo akelig dat ik zelfs daar ben gevlucht . Ben toen naar maatschappelijk werker geweest en toen ik mijn verhaal deed werd ik gelukkig gelooft en hoefde niet meer terug naar lentetop.
Het was wel dubbel , ik vond de leiding en de kinderen leuk.
Best wel pijnlijk dat 1 persoon met teveel invloed want directrice zoveel kan verpesten .
Mijn conclusie, ze mocht je dan deed ze heel aardig.
Mocht ze je niet , dan maakte ze je leven zuur.

Yvette zei op 25 februari 2023 om 01:41 uur

Ik heb weinig herinneringen aan mijn tijd op Lentehof.
Ik ben wel heel benieuwd of er oud
bewoners zijn die zich mij herinneren. Het zal rond 1988 zijn geweest dat ik er verbleef.
Ik weet nog dat Anja werkte op de kdv wat er ook zat. Ik heb in mijn volwassen leven nog als collega met haar gewerkt…
Wie oh wie kan mijn herinneringen terug halen? Het zou super zijn als er ook nog foto’s van zouden zijn…Mvg Yvette

Denise zei op 25 februari 2023 om 08:16 uur

@judith van der Hoeven. Dan hebben wij er tegelijkertijd gezeten. Ik herken mezelf op 1 van de foto's. Erg leuk om te zien

judith van der Hoeven zei op 25 februari 2023 om 11:11 uur

Hoi Denise, leuk om te horen. Ik heb die foto's een tijdje terug gevonden en toen vroeg ik me af waar de plek ook al weer was. Je naam doet wel een belletje rinkelen. :) Is natuurlijk echt al lang geleden.

Patricia zei op 8 maart 2023 om 20:20 uur

Ik heb ook gewoond op lentehof samen met mijn broertje wilfred. Eerst op het grote gebouw aan de cerrestraat en later op de loopschansstraat.
Ik geloof dat het eind 1988 bij het internaat kwam wonen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 maart 2023 om 12:22 uur

Dank Patricia voor het reageren. Jullie arriveerden er dus in 1988. Hoe kijken jullie op die tijd in Lentehof terug?

Harvy Siegers zei op 23 juli 2023 om 11:11 uur

Ik ken Patricia en Wilfred nog, mijn broertje Juni en ik zaten een paar maanden op lentehof toen onze moeder in een coma lag, gelukkig is ze daar uit gekomen en zijn we toen naar Valkenhorst gegaan. Mijn tijd op lentehof was een ervaring, leuk en slecht, ik ken het liedje wat er gezongen werd nog “lentehof is een kerkhof je weet niet wat je ziet een paar oude stoelen en een tafel meer als iets en als je iets hebt weg gegapt dan word je in mekaar getrapt lentehof is een kerkhof je weet niet wat je ziet” ik herinner me een Koreaans broer en zusje, een tweeling (zusjes die judo hadden gedaan), Bart herinner ik, de broers Michael en corne, Marrokaans meisje foedewa ofzo (mijn excuses) en een Surinaams meisje die mij in de kast trok in de kelder voor mijn alleen eerste kusje hahaha!

Mariët BruggemanBHIC zei op 28 juli 2023 om 15:34 uur

Bedankt voor je reactie Harvey, inderdaad een mengeling van goede en slechte ervaringen. Wat fijn om te lezen dat je moeder uit haar coma ontwaakt is, maar wat moet dat voor jullie als kinderen een verschrikkelijke ervaring geweest zijn.

mieke spijkerman zei op 23 oktober 2023 om 13:44 uur

ik werkte daar 52 jaar geleden.
ik kende Margot nog en directrice Roetenberg.

Richard de Vos zei op 3 november 2023 om 23:07 uur

Kan me nog voor de geest halen dat elke dag yoghurt als toetje was behalve zondag dan was er vla. 2 blonde meiden een tweeling en boswandelingen met Johan waren ook leuk. En dat Rachid altijd in me nest kwam zeiken

Yvette Benckhuijsen zei op 4 november 2023 om 00:20 uur

@Richard: ik denk me jou te herinneren. Zaten wij er ter gelijker tijd?

Richard de Vos zei op 4 november 2023 om 01:21 uur

Ik weet niet precies meer wanneer ik er zat. Weet dat ik voetbal ek1988 nog in blijf van me lijf huis in Vlissingen zat dus zal eind 88 beging 89 geweest zijn

Richard zei op 4 november 2023 om 15:15 uur

Was jij niet dat meisje dat keer betrapt was op stiekem roken door Ad Yvette? Kreeg wel eens sigaret van je Marlboro en soms blowde je daar ook. En was toen nog iemand weet geen naam meer van was Bob Marley fan

Yvette Benckhuijsen zei op 4 november 2023 om 15:46 uur

Klopt..
wat grappig dat jij dat nog weet, ik heb nog een foto van jou van toen..
Ik weet alleen jouw naam nog… was het niet Elvira of zo?

Richard de Vos zei op 4 november 2023 om 16:23 uur

Namen kan Kim me niet echt meer voor de geest halen. Alleen Rachid een Marokkaan. Omdat die in nacht naar mijn kamer kwam en dan in mijn nest zeek. Heb op Facebook naar 2 personen bericht gedaan met jouw naam. Hopende dat de goede er tussen zit, want ben wel nieuwsgierig naar die foto. Heb zelf niks meer uit die tijd helaas

Ljudmila Lathouwers zei op 10 december 2023 om 18:53 uur

Ik kom toevallig op deze site via mijn man die aan het zoeken is op Lentehof. Ik behoor nog tot de oude kern van kinderen die daar heel lang "zaten". I was 5 en een half toen ik kwam en 18 toen ik Lentehof verliet.
Ik kwam in Lentehof in 1969 en ging weg in 1982.
De meeste mensen die hier reageren ken ik niet meer. Ik herken wel Mila ( Jamila ) . Ik zelf word ook Mila genoemd. Je was een lief en mooi meisje. Ik heb geloof ik ergens 1 foto met jou erop. Ook herinner ik me nog jouw zus en broer ; ) . Maar 1 bericht heeft me erg getroffen van S.C. Ik herinner je direct. Ik weet je naam nog maar weet niet of je wilt dat het vermeld wordt. Je was de jongste en nog heel klein toen je in Lentehof kwam. Ik knuffelde je weleens en speelde dan met je . Je kon zien dat je een gevoelig jongetje was en heel mooi. Ik vind het verdrietig om te lezen hoe eenzaam ook jij was. Ik hoop dat je nu in je leven je beter voelt en geliefd en dat je een goede band hebt met jouw gezin. Wil je veel goeds toe wensen en weet dat er mensen zijn die in die tijd jou toch in hun hart hadden. Ik in iedere geval wel.
Lieve groet Ljudmila / Mila
En ook hoop ik dat het met jou Jamila goed gaat. Ook voor jou natuurlijk allegoeds.

Mila zei op 10 december 2023 om 23:02 uur

Hoi judmila ik herinner mij jou nog .wat leuk .
Het gaat goed met mij gr djamila

Mila zei op 10 december 2023 om 23:05 uur

Ljudmila ik zou graag de foto willen zien ik heb geen fotos van de tijd van lentehof

Ljudmila zei op 11 december 2023 om 06:39 uur

Achteraf zie ik dat ik ook Appie Machielse herken. Ook voor jou allegoeds. Dat is lang geleden ; ). Ik heb nog contact met jouw zusje.

Ljudmila zei op 11 december 2023 om 06:44 uur

Lieve Djamila, ik ga kijken. Ik hoop dat ik het nog vind. Ik sta er zelf ook op. Maar heb veel ook weggedaan omdat ik niet herinnerd wilde worden aan deze periode. je hebt trouwens 2 broertjes. ! ouder en 1 jonger dan jou. EN je zusje. Ik hoop dat het met hen ook goed gaat. Ik herinner je me nog heel goed. . Positief. ; ). X

M.V. zei op 11 december 2023 om 10:00 uur

hallo Ljudmila,

Leuk om iets van je te lezen. Wij hebben nog een tijdje samen een slaapkamer gedeeld , 1975/1976 denk ik was dat ongeveer . We gingen van de grote drukke slaapkamer naar een tweepersoonskamer . Ik verbleef op Lentehof van 1975 tot 1977 en 1983 tot 1987.

Anita zei op 11 december 2023 om 13:34 uur

Hoi Ljudmilla ik ken je ook nog,je had een oudere broer Vladimir.Ik trok veel op met Lianne Michiels.Ik ben toen ik 17 1/2 was niet meer terug gekeerd naar Lentehof.Fijn om te horen dat alles goed met je is.Groetjes Anita Wildhagen

Anja K zei op 11 december 2023 om 15:57 uur
Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 december 2023 om 14:52 uur

Mooie vondsten, Anja, dank voor het delen!

Pierre Lebis zei op 21 februari 2024 om 17:36 uur

Herkenbare verhalen en heb er ook gewoond op lentehof denk van 1980 tot 1985. Heb een soort van kamer training gedaan maar niet echt veel van geleerd en op je 18 jaar moest je weg op kamers in het echte leven. Je snapt dat het dan goed fout gaat in het leven maar heeft tijden geduurd en nu gelukkig me leven op orde. Ken jij nog goed herinneren Judmilla lathouwers en kwam jou nog wel eens tegen tot je verhuisde nar Amsterdam.

Monique zei op 8 april 2024 om 12:09 uur

Ook in Lentehof verbleven van 1969-1973 om en nabij. Traumatische herinneringen hieraan. De slaapzaal was groot en éen keer in de nacht een ‘ongelukje’ gehad. Zachtjes sluipend naar de gang ( waar een grote tafel stond met stapeltjes schone kleding van de kinderen) werd ik betrapt door José terwijl ik droge kleding pakte. Haar vermanende ‘wat doe jij daar” hoor ik nog zo. De boosheid o.a. is me altijd bijgebleven. Ljudmila dan moeten we daar wel samen hebben verbleven?

S.C zei op 8 april 2024 om 22:39 uur

Beste Ljudmila, ik zag je comment eigenlijk vandaag pas, en ik was wel even stil van je bericht.
Dat je mij als kleine jongen zag en mee speelde, is gewoon heel speciaal. En ook al kan ik je niet herinneren, wil ik je toch bij deze bedanken dat je mij had geholpen n glimlach op mijn gezicht te brengen, en voor deze lieve woorden wat je hier in deze comment had geplaatst.
Nu ik zelf vader bent zie ik hoeveel impact n derde kan hebben op n kind.
Want het waren toen donkere tijden voor mij, ook al besefte ik dat toen nog niet omdat ik maar n kind was.
Ik was erin op gegroeid en wist niet beter dan zo te leven, en eerlijk gezegd daardoor leef ik tot de dag van vandaag nog steeds terug getrokken op mezelf.
Het alleen zijn en voor mezelf zorgen zonder familie is er nooit uit gegaan, ook al zwemmen sommige familie leden in het geld en heb ik n grote familie!
Lentehof had zo'n impact op mijn leven gehad dat ik het totaal niet erg vind om mijn familie niet te zien.
Het is jammer maar het zij zo.....
Nu probeer ik gewoon te geven aan mijn kinderen wat ik zelf niet hebt gehad, en van hun krijg ik veel liefde.
Ik drink niet, nooit drugs gedaan, gok niet en heb ook nooit domme gekke dingen gedaan of zo, en ik ben 25 jaar gelukkig samen met mijn vrouw en heb 2 kinderen met haar.
Dus ik kan je bij deze vertellen, je goede wensen en liefde zijn in stilte ontvangen!
Dankjewel voor je bericht ,mvg S

Daarbij begon je ook over Jamila, en meteen verscheen er n gezicht in mijn gedachten want ik ken er inderdaad ook een die bij Lentehof zat. Moet dezelfde zijn want zij had twee broers ja, de jongere broertje was echt n joker. Als we het over dezelfde persoon hebben, dan is de broertje B.... en broer H......
En Jamila altijd met haar grote glimlach en lang krullend haar, die zou ik niet meer herkennen denk ik!
Echt zonde dat er geen fotos zijn van begin jaren 80.....

Miranda jansen zei op 22 mei 2024 om 21:35 uur

Een bericht aan edith
Ik miranda heb samen met mijn zus hilda gewoond op het lentehof ik was 3 weken oud en hilda 2 jaar het was in het jaar 1975.
Zelf weet ik er niet veel meer van alleen in mijn gedachten dat jij altijd voor ons gezorgd hebt. Wat ik wel nog weet is dat juffrouw roetenberg met een grote pan op schoot aardappels zat te schillen.
IK ZOU DOLGRAAG MET JE IN CONTACT WILLEN KOMEN OM TE KIJKEN OF JE ME NOG IETS KAN VERTELLEN OVER DIE TIJD. EN ZOUHET LEUK VINDEN JE TE ONTMOETEN Na AL DIE JAREN nog
Ik hoop dat je dit leest

Dre machielse zei op 12 juni 2024 om 10:24 uur

Hey allemaal . Er was veel onderscheid tussen kinderen . Als je geliefd was bij de Roetenbergjes had je een pracht leven . Zelf binnen families werd onderscheidt gemaakt . De een moest poetsen en de ander mocht een weekendje weg . Ik als jongste van de 8 kinderen van de familie Machielse. Ik deed wat ik zelf wilde tegen de zin van familie en wim Roetenberg in . Ook in het jongens huis op de teteringsedijk nr 4 was het gezellig . Met juffrouw Anja struikman juffrouw Maria . Gérard stoop . . Maar na 16.5 jaar was het kaar voor mij bij lentehof . We kwamen er met al onze kinderen . Jeanne ,Appy ,Piet, Lian , Anja, Nel ,Toon ,Dre . Gelukkig heb ik me niet veel aangetrokken van de slechte dingen die er speelde binnen lentehof . Ook heeft het geen invloed gehad op de rest van mijn leven . Alleen dat ik onszelf na de tijd van lentehof opnieuw moest opvoeden en wat we niet meekregen zelf ontdeken en leren . Zodat ook in de toekomst nodig hebben om een leven te kunnen hebben . Maar het is gelukt .

Pierre lebis zei op 12 juni 2024 om 10:40 uur

Dre Machielse jou ken ik ook nog wel van Lentehof. Heb ook kamer training gehad maar heb er niet veel van mee gekregen en op me 18 moest ik kamers en hardstikke onervaren en er ging van alles mis wat er mis kon gaan. Heb daar door een zwarte bladzijde in me leven gehad. Nu al ruim 10 jaar alles op de rails en gelukkig in me leven.

anita Jansen - Wildhagen zei op 12 juni 2024 om 12:50 uur

Hoi Dre jou herken ik nog wel was bevriend met je zus Lianne.Ik heb haar zelfs na die tijd nog een keer gezien haar dochter was van de zelfde leeftijd als mijn dochter en ze had toen ook een zoontje.Ik bij lentehof weggebleven naar een week end weg.De familie Machielse ken ik dan ook goed hoewl Jeanne,Piet en Albert niet echt heb mee gemaakt .Ik hoop dat het goed is met de familie en doe je zus Lianne en Anja de groetjes van Anita Wildhagen.

Petra K zei op 13 juni 2024 om 21:23 uur

@Judith van der Hoeven!

Dat meisje met haar vinger tussen de deur en topje kwijt was ik! Haha wat leuk dat je je dat nog kunt herinneren!
M'n topje is er weer netjes aangenaaid trouwens;)
Ik heb in Lentehof gewoon van eind 88 tot ergens in 92. Ik zit ook in de foto van t EK voetbal, kan me dat foto moment nog zo goed herinneren!
Ook nog een poosje op Loopschansdtraat 57 gewoond. De enige die ik me daar echt van kan herinneren qua naam is Bart, blonde Bartje met wie ik een super gave boomhut had gebouwd en mijn mentoren Rene en Caroline. Bij Rene mocht ik soms logeren, gingen we in bad met ik geloof zijn nichtje? Maar moesten t bad vullen met emmers kokend water haha. En dan aten we verse frietjes.
Ik heb hele leuke, maar ook hele nare herinneringen aan Lentehof.

Ik heb later nog wel eens contact gehad met Nadja, die staat op op de EK foto!
En met Danny Guns, dat was vroeger m'n vriendje hihi.

m.v. zei op 14 juni 2024 om 10:49 uur

leuk Dre om te lezen dat het je gelukt is na Lentehof. Ik heb nog herinneringen aan jullie grote familie, kende er 6 van. Wel fijn, dat op Lentehof hele gezinnen bij elkaar konden blijven . Naast alle minder leuke dingen daar , is dat wel iets positiefs . Klopt , als je geliefd was, had je het beter, alleen ik vond het heel lastig om te zien dat veel kinderen heel anders behandeld werden.

Edith zei op 17 juni 2024 om 12:50 uur

@Miranda Jansen (bericht 22 mei 2024)
Hallo Miranda, ik kan me jullie nog herinneren hoor, ik heb zelfs nog wat foto’s gevonden. Natuurlijk wil ik je vertellen over die tijd.
Even nadenken hoe wij in contact kunnen komen.
Groeten Edith

Miranda zei op 17 juni 2024 om 15:35 uur

Hoi @edith
Wat leuk om te horen zeg ben erh benieuwd.
Zoek anders op fb op miranda de koning kan ik anuit daar mijn mobiele nr geven.?
Groetjes miranda

Judith van der Hoeven zei op 18 juni 2024 om 21:40 uur

@Petra K
Ik heb geen idee waarom me dat zo bij is gebleven, ik was nog maar negen toen en heb maar een jaar in Breda gewoont. Na het jaar ben ik terug naar huis gegaan met mijn broertje en vervolgens toen ik 11 was weer uit huis geplaatst. Daarna van het ene tehuis naar de andere gegaan en even nog thuis geweest tussendoor. Uiteindelijk geeindigd in Dordrecht waarna ik kamertraining kreeg en op mezelf ben gaan wonen. Ik herinner me dat je met je vinger in een heel dik verband terugkwam :). Vonden we toen heel interesant. Ik ga tegenwoordig naar school in Breda en ben uit nieuwschierigheid langs het pand gelopen. Als de school niet in die straat had gezeten had ik het nooit herkend. Heel anders nu.

Edith zei op 25 juni 2024 om 11:03 uur

@Miranda Jansen.
Ik heb geen facebook, maar stuur een berichtje naar erfgoed.jeugdz.wb@gmail.com, dan krijg ik het doorgestuurd.
Groeten Edith

Edith zei op 25 juni 2024 om 11:11 uur

@Sandra Wulfse (25 januari 2023)
Ik kan je vertellen dat het met Ad ( harttransplantatie) goed gaat!

Miranda jansen zei op 25 juni 2024 om 11:52 uur

@edith je mag anders ook een mail sturen naar dekoningmiranda01@gmail.com
Gaat sneller denk ik
Ik wacht het af

Wendie zei op 13 juli 2024 om 20:54 uur

@Thijs de Leeuw,

De eerste foto die je deelt, daar sta ik op!
Zelf heb ik positieve herinneringen aan mijn verblijf in kinder-opvang (te)huis Lentehof. Ik weet ook de namen van elk kind op de foto nog. Dit was tijdens ons bezoek aan de Veluwen.
@Judith en @Denise Fusco, julie herinner ik me absoluut nog van toen. Ook Raquel en Tamara. Ik heb nog (heel) veel foto's van ons verblijf toen. De naam van deze leidster was Mieke geloof ik.

Ook ik heb het verblijf bij Lentehof als redelijk positief ervaren. Het lag wel aan welke dag want ook andere kinderen hoorde je die het niet zo best hadden (ruzie met leiding en onrechtmatig handelen naar kinderen toe kreeg je dan mee). Ik was 8 en moest hier verblijven met mijn broertje. Die werd niet zo best behandeld, weet ik nog goed. En ik kon hier helaas weinig tegen doen. Wat ik me ook herinner is de buitenplaats en de brandtrappen die de mogelijkheid boden om bij deze buitenplaats te komen.

Bijzonder om zo weer in het geheugen terug te denken aan hoe de ervaring op locatie was.

Ik hoop dat iedereen die hier verbleef, uiteindelijk hierna toch goed terecht gekomen is in het leven en gelukkig is.

Grt,
Wendie

Wendie zei op 13 juli 2024 om 21:55 uur

*Veluwen = Veluwe.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 juli 2024 om 13:43 uur

Hoi Wendie, wat leuk! Waar op de foto als ik vragen mag? (gaat om de foto's van Judith vd Hoeven neem ik aan). Dank voor je reactie. Welkom op de site en hartelijke groeten,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.