Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Zusterklooster en Aloysiusschool in Stampersgat

Kloosters

Stampersgat had dringend behoefte aan een nieuwe meisjesschool, vond pastoor Wagemakers. Petronella Blankers schonk een groot stuk grond en zo openden de zusters Franciscanessen van Oudenbosch op maandag 15 oktober 1928 een kleuterschool, een lagere school en een naaischool. En ze bewoonden er hun klooster natuurlijk.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Het complex bevatte naast een opvallende gymzaal ook een patronaatszaal. Het klooster stond wat terug achter de kerk en was met de school verbonden door een stenen bruggetje over het haventje. Het convent Stampersgat is 28 juli 1959 ontbonden.

In 1972 veranderde de naam van Sint-Aloysiusschool in De Steiger. In 1981 vertrok de laatste onderwijszuster Marilène Fernandes naar Oudenbosch, misschien heb je haar nog als juf meegemaakt.

In 1992 werd het gebouw bestemd voor allerlei parochieel werk. Op de benedenverdieping kwamen een medisch centrum en het Wit-Gele Kruis en boven een bibliotheek.

De gemeente heeft het gebouw aangekocht en richtte het in als opvangcentrum. Men overwoog een verbouwing tot appartementen of sloop van het gemeentelijk monument.

Plannen voor de bouw van een nieuwe brede school aan de noordzijde van de kerk zijn niet doorgegaan; het klooster zou daarin zijn ingepast. In plaats daarvan werd in 2012 besloten tot verbouwing van het dorpshuis en de school.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto's: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.