Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Pauluscollege in Sterksel

Kloosters

Nadat de Witte Paters hun klooster Sint Charles in Esch hadden betrokken, bleek er behoefte aan een nieuw huis voor de humaniora. De paters hoorden dat het grote hotel in Sterksel beschikbaar was.

Pauluscollege, c. 1925 (collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven) Een NV en de Hanzebank bouwden het Grand Hotel in 1915, maar het ging in 1923 failliet. Ze verkochten het gebouw in 1925 aan de Witte Paters. Spoedig daarna konden deze het Sint-Pauluscollege openen. Architect H. Valk tekende de aanpassing van het gebouw voor de apostolische school met kapel.

De Duitse zusters Franciscanessen van Erlenbad verzorgden er vanaf 1927 de huishouding. Bouwplannen uit 1926 voorzagen in een zusterklooster met kapel en een wasserij, die in 1932 werden opgeleverd.

In dat jaar volgde opnieuw een uitbreiding met een recreatiezaal en andere ruimten. Dit keer door architect J. Tonino, die in 1927 ook de Catharinakerk in Sterksel had gebouwd. De Witte Paters zijn in 1965 uit Sterksel vertrokken. Het complex is in 1977 afgebroken.

Heb je op het Pauluscollege gezeten? Heb je nog herinneringen aan de paters en zusters? En wanneer zijn de zusters eigenlijk vertrokken? Deel je herinneringen op www.bhic.nl.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto:Pauluscollege, c. 1925 (collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, fotonummer 4241)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.