Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Paters & Nonnen

Drie vrouwen stonden aan de wieg van deze congregatie: Emma Franziska Höll (moeder Alexia), Paulina Schmid (moeder Alfons) en Helena Seiter (zuster Clara). Ze namen in 1859 de zorg voor weeskinderen in Rheinmünster-Schwarzach (D.) op zich.

De anti-kerkelijke politieke situatie in Duitsland (de zogenaamde Kulturkampf) deed hen echter in 1872 uitwijken naar Noord-Amerika (Wisconsin), waar vele jonge vrouwen zich bij hen aansloten. Daar werd op 28 april 1874 daadwerkelijk de nieuwe congregatie op franciscaanse leest gesticht.

Toen het politieke klimaat dat weer toeliet keerde moeder-overste Alexia in 1895 terug naar Duitsland en vestigde het eerste huis van de Schoolzusters van Sint Franciscus in Erlenbad in Obersasbach. In 1907 was de congregatie zo gegroeid dat er een Europese provincie kon worden gesticht. In 1927 kwam er een eerste vestiging in Nederland, waar de zusters in het Noord-Brabantse Sterksel het huishouden op zich namen van het Sint-Pauluscollege van de Witte Paters.

De congregatie stelt zich ten doel het franciscaanse leven te beoefenen, vooral in de geest van liefde en nederigheid. Daarbij zet men zich praktisch in met opvoeding en onderwijs, met verpleging van zieken en bejaarden en met het verrichten van pastorale diensten in parochies. De zusters waren tevens werkzaam in de huishouding van kloosters of instituten, zoals dat in de enige Brabantse vestiging het geval was.

Buiten Noord-Brabant hadden de Franciscanessen van Erlenbad nog vestigingen in Haelen (L) Heer (bij Maastricht), ’s-Heerenberg (Gld), Hees (bij Nijmegen) en Rotterdam en waren ze verbonden aan de bisschoppelijke kweekschool in Roermond.

Kloosters buiten Nederland zijn te vinden in Duitsland, België, Zwitserland, de VS (Milwaukee), Honduras en India.

Foto’s
Moeder Alexia (Emma Franziska Höll, 1838-1918). Bron: website moeder huis.
Een Franciscanes van Erlenbad, z.j. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 1A20755.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website Franciscanessen van Erlenbad.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.