Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Jozefklooster in Chaam

Kloosters

Dit gesticht werd in 1882 door pastoor A. Verhoeven opgericht voor de Franciscanessen van Dongen. Het huis werd door de bewoners zelf in verbazend korte tijd gebouwd, even voorbij de pastorie langs het Slekstraatje.

Foto: collectie Franciscanessen van Dongen
Foto: collectie Franciscanessen van Dongen


Tekeningen en bestek waren van architect Soffers. Op 24 oktober betrokken de zusters het klooster en enkele dagen later begonnen ze met het kleuteronderwijs. Later verzorgden ze ook de wijkverpleging. Op 4 april 1899 werd de kapel in het huis ingezegend. In 1924 werd een nieuwe kapel in gebruik genomen, met als patroon de H. Jozef wiens beeld boven de ingang stond.

De communiteit is opgeheven in 1965. Toen de schoolgebouwen werden afgebroken is het zusterhuis bewaard gebleven. Het interieur is na enige jaren leegstand verbouwd en het huis werd door een particulier als woning in gebruik genomen.

Het oorspronkelijke kloostergebouw bestond uit een langgerekt deel, waarin de school gevestigd was. Hierop sloot het eenvoudige zusterhuis aan, een bakstenen bouwdeel van twee verdiepingen met op het dak een dakruiter. Een beukenhaag omzoomde de voortuin.

In de achtertuin stond een Lourdesgrot. Van die grot weten we nog niet veel. Kun je er meer over vertellen of heb je zelfs foto's? Laat het ons weten!

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

8

Reacties (8)

A. Stevense zei op 17 september 2022 om 11:12 uur

Als kind heb ik in de jaren 60 in dit klooster mijn vakantie doorgebracht.
We waren een groep kinderen van een kindertehuis uit H.v.H. die daar een aantal weken logeerden.
Bij het zwemmen in een ven in de buurt in het begin van de vakantie raakte ik verwond aan mijn voet waardoor ik het grootste deel van de vakantie noodgedwongen in de kloostertuin hebt doorgebracht.
Een Lourdesgrot kan ik mij niet herinneren, maar heeft misschien niet mijn aandacht gehad.
Wel de gigantische ( in mijn kindbeleving ) moestuin, die vol stond met aalbessen en kruisbessen, waar ik na hartenlust van mocht snoepen.
De zusters waren daar heel lief en aardig.
Het jaar weet ik niet precies meer, maar in dat jaar was een flinke orkaan over dat gebied gegaan, nog zichtbaar door de vele omgewaaide dennenbomen in de buurt, die zelfs tot in Bergen op Zoom nog flinke schade had aangebracht.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 oktober 2022 om 14:32 uur

Bedankt A. Stevense voor deze reactie. Een bijzondere plek om de zomervakantie door te brengen. Op zo'n jonge leeftijd ook, dan blijft je dat wel bij.

J. van Loon zei op 13 november 2022 om 08:40 uur

Wat een leuk bericht!
Afgelopen juni is mijn gezin in het huis komen te wonen; het is een heerlijke plek.
In de tuin zit een grote put maar resten van een grot hebben wij nog niet kunnen ontdekken (ook nog niet naar gezocht hoor).
Ik ben benieuwd naar de tekeningen en andere foto’s. Heb je die gevonden?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 17 november 2022 om 15:22 uur

Bedankt J. van Loon voor het reageren. Leuk om van de huidige bewoner te horen! Benieuwd of jullie nog sporen van die grot gaan vinden. Helaas hebben wij nog geen foto's ervan ontvangen, het zou mooi zijn als hier zich nog iemand daarmee meldt. Wij voegen ze dan hier toe.

Jan de Jong zei op 4 mei 2023 om 18:40 uur

Geachte, Bedankt voor dit verhaal ! Ik ben niet uit de buurt.....ben op zoek geweest naar het Slekstraatje. Zal misschien niet meer bestaan ? Maar waar was dit straatje ongeveer ??

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 juni 2023 om 13:51 uur

Dag Jan, ik zie helaas nog geen antwoord op je vraag naar de locatie van het 'Slekstraatje'. Hopelijk reageert hier nog iemand uit Chaam die het antwoord weet. Zelf nog niets kunnen vinden helaas! Puur uit nieuwsgierigheid, maar vanwaar je interesse in juist deze straat?

Jan de Jong zei op 27 juni 2023 om 14:58 uur

Wordt in dit verhaal vermeld. Idee krijgen waar dat dan geweest is

Henk Cornelissen zei op 22 november 2023 om 20:15 uur

Er is een foto van de grot aanwezig in het Bredaas Museum
Misschien daar even zoeken

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.