Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Jacobusgesticht in Drunen

Kloosters

Pastoor Coppens had al in 1845 een meisjescongregatie opgericht. Zoals ook bij de jongens het geval was, ontstond er behoefte aan beter toezicht op de opvoeding van de vrouwelijke jeugd. Bovendien was in 1885 een bewaarschool gesticht en werd de grondslag gelegd voor de verpleging van bejaarden.

Het klooster van 1887 stond naast de pastorie (collectie Zusters van J.M.J.)De Zusters van J.M.J. bleken bereid voor al dit liefdewerk naar Drunen te komen. Pastoor Jacobus van Rijckevorsel had de hand kunnen leggen op een groot terrein vlakbij de kerk. In november 1887 bouwde hij een mooi en voor die tijd gerieflijk liefdegesticht, dat naar zijn patroonheilige werd genoemd. Het was bestemd voor onderwijs en verpleging van oude vrouwen. De zusters betrokken dit huis op 3 november 1887, het is in 1888 door P. van Iersel verbouwd.

Nadat het klooster en de school in 1944 door brand waren verwoest verbleven de zusters zes jaar lang in een noodwoning. In 1951 huurden ze het klooster van de Broeders van Drunen, dat in dat jaar door het kerkbestuur was aangekocht.

Elf jaar later verlieten de zusters Drunen. Toen kwam ook de Stichting Bejaardenzorg tot stand, die een nieuw huis bouwde onder de naam Jacobushof. Het oude klooster is in 1969 gesloopt.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Het klooster van 1887 stond naast de pastorie (collectie Zusters van J.M.J.; Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.