Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Elisabethgesticht in Halsteren

Kloosters

In juni 1867 betrokken vier zusters Franciscanessen Alles voor Allen in Halsteren een pand dat was geschonken door de familie van deken Marinus de Bie. Het was de bedoeling een klein gasthuis voor zieken en bejaarden te bouwen. Van onderwijs moest men afzien omdat er geen bevoegde zusters kwamen.

Foto: B. Wosyka. Bron: West-Brabants Archief
Foto: B. Wosyka. Bron: West-Brabants Archief, fotonummer BOZ102000644


Het oorspronkelijke huis op deze grond heette Buitenrust. Het werd in 1876 afgebroken voor nieuwbouw.

Het Liefdesgesticht van de zusters is in de loop der tijd meerdere keren verbouwd en uitgebreid. 1896 bouwde men een zijvleugel aan en in 1900 de kapel. Architect A. Oomen uit Oosterhout breidde het huis aan de achterzijde uit in 1929. Een nieuwe vleugel werd 1 mei 1963 geopend.

De zusters vertrokken veertien jaar later. In 1978 volgde sloop van de oude gebouwen voor nieuwbouw ten behoeve van de Stichting Savelanden.

Heb je je oma nog bezocht in het gasthuis? Vertel je verhaal op www.bhic.nl

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

2

Reacties (2)

Henk van Aert zei op 10 augustus 2022 om 14:58 uur

Het oorspronkelijke huis dat op de grond stond, die geschonken werd door Deken Marinus de Bie om daar een Liefdesgesticht te bouwen, heette Buitenrust. Blanche Fleur was de pastorie die door Pastoor Matheus de Beer was gebouwd in 1630. In de loop der tijd zijn wel verbouwingen uitgevoerd. In 1977 is Blanche Fleur gesloopt om plaats te maken voor het Bejaardenhuis St. Elisabeth. En dat is in 2022 gesloopt.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 augustus 2022 om 08:33 uur

Bedankt Henk voor deze aanvullende informatie. Fijn dat de vraag in bovenstaand artikel over het oorspronkelijke huis op deze locatie hiermee is beantwoord. De tekst is herzien. Als hier nog verdere correcties en aanvullingen nodig zijn dan horen wij dit graag, het is zo aangepast.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.