Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Brigidagesticht in Zesgehuchten

Kloosters

Toen de meisjesschool van de zusters van Schijndel in Geldrop te klein werd om ook meisjes uit Zesgehuchten op te nemen, zorgde pastoor Van Hooff van de parochie van de H. Maria en H. Brigida in Zesgehuchten voor een meisjesschool in zijn dorp.

Hij zocht contact met de Zusters van Barmhartigheid van Billom uit Clermont (Frankrijk). Het oude gemeentehuis naast de kerk aan de Papenvoort kreeg een aanbouw, de raadzaal werd kapel en de oude school werd verbouwd, dit alles onder leiding van Adrianus Vos. De communiteit, gesticht door mère Marie Chapon, nam er 19 december 1925 haar intrek.

Foto: © Fren Nabuurs, 2010
Foto: © Fren Nabuurs, 2010

De zusters waren niet alleen werkzaam in de meisjesschool. Ze gaven ook Franse les aan jongeren, waren actief in de huishoudelijke zorg en ze legden overledenen af.

Het vochtige en onderkomen huis raakte in zo’n slechte staat dat het door de gemeente werd afgekeurd voor bewoning. In 1955 besloot men tot de bouw van een nieuw kloostertje aan de Diepe Vaart, waarvoor pastoor Van Hooff een stuk van zijn boomgaard afstond. Ambtenaar Van Luxemburg ontwierp het huis, de kapel werd in 1956 ingezegend.

In 1968 is het gebouw uitgebreid met een studiekamer en vier slaapkamers. Renovaties volgden in 1985 en 1993. In 2010 woonden er nog drie zusters, Zuster Taci, Zuster Greet en Zuster Etna. Het klooster is het centrale adres van de congregatie in Nederland. 

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.