Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint Antoniusgesticht (Huize Maria)

Kloosters

Het klooster Sint Antonius van de Franciscanessen van Oudenbosch is in 1889 op verzoek van pastoor Schellekens gesticht door mère Humiliana. Het was aanvankelijk een zeer eenvoudig klooster aan de noordzijde van de kerk. De zusters hadden geen eigen kamer, maar sliepen in zogenaamde chambrettes.

Het Sint Antoniusgesticht (Huize Maria) aan de Westerstraat 4 in Dinteloord, c. 1950. Foto: BHIC, fotonr. PNB001014420.
Het Sint Antoniusgesticht (Huize Maria) aan de Westerstraat 4 in Dinteloord, c. 1950. Foto: BHIC, fotonr. PNB001014420

In 1956 verbouwde architect Thom Zwegers uit Breda het klooster, dat toen de naam Huize Maria kreeg. Er werd een apart schoolgebouw aan toegevoegd. In 1991 werd het klooster opgeheven en omgebouwd tot woningen, waarbij elementen van het oude klooster bewaard bleven.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

2

Reacties (2)

Marian van Steen zei op 22 november 2017 om 12:28 uur

Mijn lagere katholieke meisjesschool van 1959-1964. De H. Antonius? Meen ik me te herinneren.
De zesde klas zou ik in Roosendaal doen, samen met een vijftal klasgenoten.
Deze school leidde nl. niet voldoende op om het toelatingsexamen voor de MMS, HBS of Gymnasium te kunnen halen. We liepen inderdaad erg achter,bleek al snel.

Rechts op de foto was het kloosterhuis van de zusters. In mijn tijd was Soeur Chiara de moeder overste. Links onze school. Verder naar links en niet op de foto was het schoolplein met toegangspoort. We gingen achterlangs naar binnen. Nooit door die voordeur in het midden.

Op zolder van het zusterhuis werden de jurken voor de processies bewaard. In de bloedprocessie liepen geloof (bruin) hoop (groen) en liefde (geel) vooraan. Eén groot bruidje in het midden en twee kleinere aan iedere kant.
Ik schopte het nooit verder dan een klein bruidje in de bruine jurk. En net die kleur vond ik heel lelijk.
iedereen die meedeed paste jurken op die zolder. daar hingen ook prachtige witte en blauwe (Maria) jurken. Die wilden we allemaal wel aan. Maria zijn in een processie was het summum.

Op school werd lesgegeven door zusters en een paar juffen. Ik trof het: toen ik naar de eerste klas ging, kregen we les van Juffrouw Meeuwissen, leuke jonge net afgestudeerde juf. In latere klassen vond ik het vreselijk, die zusters. Hoewel ik graag naar school ging, gemakkelijk kon leren.

Wat ik vreselijk vond (en hoe niet-pedagogisch) was dat de "slechte" leerlingen achterin moesten zitten en de "goede" voorin. In elk geval bij één zuster.

Ik heb er natuurlijk veel meer herinneringen...

Annemarie van Geloven zei op 22 november 2017 om 14:20 uur

Wat leuk, om die oude schoolherinneringen met de lezers te delen. Wel spannend om op de zolder van het klooster die processenjurken te passen.
Wel een voorrecht, maar ik kan me de teleurstelling van weer een bruine outfit goed voorstellen!
We zijn benieuwd naar je andere herinneringen, zoals die aan de zusters..

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.