Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Annagesticht in ‘s-Hertogenbosch

Kloosters

De Bieb zit er al jaren, maar vroeger was dit een bejaardenhuis. Met zusters in de verzorging. Wat weet je nog van deze nonnen? Kwam je ze tegen op de gang als je bij je opa of oma op bezoek ging? Vertel hier je verhaal.

Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantHet voormalige Geefhuis is in 1268 gebouwd voor ‘de armen seer mildelijck gedeelt’. Het stond ook bekend als H. Geesthuis, Aalmoezeniershuis of Tafel van de H. Geest en Vanaf 1810 was het pand in gebruik als oude mannen- en vrouwenhuis. Mannen en vrouwen werden in afzonderlijke vleugels verzorgd. Het is daartoe in 1817 verbouwd.

De hoofdvleugel van dit grote bouwwerk met binnenplaats dateert uit 1825 en is een ontwerp van stadsarchitect P.J. de Zutter. In 1838 bouwde men de rechtervleugel.

In 1853 vroeg het College der Regenten van de Godshuizen (‘van den Algemeenen Arme’) in ‘s-Hertogenbosch aan de Zusters van Barmhartigheid van Ronse om zusters te sturen. Veertien zusters uit België vestigden zich dat jaar in ‘s-Hertogenbosch. De uitbreiding die in 1858 aan de Sint-Josephstraat tot stand kwam omvat nog middeleeuwse vleugels.

Foto: J. Smits, 2009In 1948 werden het voormalige oude mannen- en vrouwenhuis en het Sint Annagesticht in één gebouw samengevoegd, dat tot 1970 als bejaardenhuis in gebruik bleef. Tussen 1970 en 1974 vond een grote restauratie en aanpassing plaats van een vleugel voor de bibliotheek.

In 1982 verlieten de zusters dit huis. Later werd in dit pand de openbare bibliotheek gevestigd.

Bronnen

Gegevens: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto's

  1. Zwart-witfoto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
  2. Kleurenfoto: © J. Smits, 2009

 

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.