Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Annagesticht in Breda

Kloosters

In 1915 werd in de parochie Sint Anna te Breda grond aangekocht om een meisjesschool te stichten. Vanwege de hoge prijzen van bouwmaterialen moest de bouw wachten tot 1918, toen de behoefte aan een school zo groot was dat deze niet meer uitgesteld kon worden.

Foto: J.P. de Koning. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 344.571
Foto: J.P. de Koning. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 344.571

Op 17 december 1918 kwamen de eerste zusters Franciscanessen van Oudenbosch naar Breda. Ze begonnen met de bewaarschool. Het klooster werd in 1918 ontworpen door architect Jacques van Groenendael en ingewijd in januari 1919, tegelijk met de om de hoek gelegen school aan de Oranjeboomstraat.

In 1921 begonnen de franciscanessen met een tweede lagere school aan de Havermanstraat. De school in de Theresiaparochie bedienden ze eveneens vanuit de Haagweg. In 1933 namen de zusters het succursaalhuis aan de Etnastraat in gebruik.

In augustus 1964 verlieten ze Sint Anna en verzorgden ze het onderwijs vanuit de Oranjeboomstraat. In het gebouw zijn nu ateliers gevestigd. Het klooster aan de Oranjeboomstraat werd in 1997 gesloten.

Tot wanneer stonden er eigenlijk nonnen voor de klas? Wat weet je nog van hen? Wij zijn benieuwd naar je herinneringen!

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

6

Reacties (6)

Esmeralda zei op 1 juli 2021 om 12:10 uur

Goedemiddag,

Ik zou graag willen achterhalen of mijn oma Annie Vissers bij de nonnen op de oranjeboomstraat naar school is geweest. Volgens mij woonde mij oma op de Vestkant.

Marilou NillesenBHIC zei op 7 juli 2021 om 09:45 uur

Hallo Esmeralda, bedankt voor je berichtje. Voor dit soort informatie kun je het beste informeren bij Erfgoedcentrum Kloosterleven:

telefoon: 0485 - 31 10 07
e-mail: info@erfgoedkloosterleven.nl

Succes ermee!

Anke Steens zei op 7 oktober 2021 om 17:23 uur

Goed middag,
Van 1957 tot 1959 verbleef ik in een katholiek internaat in het centrum van Breda als meisje van 8/10 jaar. Bij het internaat was een montessori school waar ook andere kinderen die in Breda woonde verbleven. Ik kan me niet zo veel herinneringen maar weet nog wel wat details. Op school had ik een juffrouw Pigmans. Het klooster had een poort. Ik kan me herinneren dat, met carnaval de poort open ging en we voor de poort naar de optocht keken. We sliepen op een grote zaal. We moesten om 6:30 uur opstaan en om 7:00 uur in de kapel zijn. Dan bed opmaken en Dan ontbijten. Als we uit school kwamen moesten we op de knieën de rozenkrans bidden. Een keer per week kregen we een zakje snoep waar we heel de week mee moesten doen. Dit zijn wat enkele details die ik me kan herinneren. Ik zou graag willen weten waar het klooster en de school hebben gestaan?
Hartelijke groet Anke Steens

Marilou NillesenBHIC zei op 11 oktober 2021 om 10:57 uur

Dag Anke, bedankt voor je mooie berichtje. Het klinkt als een vrij streng en sober leven daar, heb je dat als kind zo ook ervaren?

Wat betreft je vraag: het kloostergebouw staat op de hoek Haagweg en Oranjeboomstraat. Wat betreft de school vind ik nu deze informatie: De congregatie vestigde zich in 1918 in de Sint Anna-parochie in Breda. De zusters stonden aan een bewaarschool en een lagere school. In 1921 was de toeloop zo groot dat een tweede lagere school aan de Havermanstraat werd gestart. Later werd zelfs het onderwijs aan een derde lagere school vanuit Sint Anna verzorgd. In 1933 werd deze school - gelegen in de Sint Theresia-parochie - vanuit een eigen succursaalhuis aan de Etnastraat bediend.

Dit vind ik via de site van Erfgoed Kloosterleven: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/

ak zei op 9 februari 2023 om 19:34 uur

"De school aan de Havermanstraat was voor de gewone mensen en de rijken van de Haagweg gingen langs de hoofdingang naar binnen" uitspraak van Rietje geboren in 1923.

Anke Steens zei op 9 februari 2023 om 21:21 uur

Ik heb het persoonlijk niet als sober ervaren. maar de zusters waren soms heel streng maar er waren ook lieverds bij. Ik heb de periode niet als negatief ervaren. Voordeel was dat ik een vrolijk kind was en er zelf voor zorgde dat we met elkaar ook veel plezier hebben beleefd.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.