Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

RK kerken in Baarle-Nassau

RK kerken

Baarle-Nassau had in 1971 5050 inwoners. Daarvan waren er volgens de Volkstelling 4895 rooms-katholiek, dat is zo’n 97%. De gemeente telde toen twee parochies, waarin evenzoveel pastoors en één kapelaan werkten aan de zielzorg van de gelovigen. Maar daarnaast was er nog een kerk van de Paters van de H. Geest en de H. Remigiuskerk in Baarle-Hertog. Maar die laatste ligt natuurlijk in België. Ook de inwoners van Castelré gingen gewoonlijk naar een Belgische kerk. Klik op de kerk van je keuze.

Klik op de kerk van je keuze

O.L.V. van BijstandkerkO.L.Vrouw van Bijstand

Nieuwstraat 2, Baarle-Nassau
In gebruik: 1879

Rectoraatskerk

Grens 23, Baarle-Nassau
In gebruik: 1913-1987

Noodkerk in Castelré

Hooiberg, Castelré
In gebruik: 1916-1918
Gesloopt: 1920

Bernarduskerk in Ulicoten

H. Bernardus

Dorpsstraat 28, Ulicoten
In gebruik: 1950-

13

Reacties (13)

Michiel zei op 3 september 2019 om 11:33 uur

Mooie informatie! Ik heb hier nog het bidprentje van Joannes van Dyk; pastoor te Baarle Hertog en Nassau (overleden 1794). Weet u wellicht aan welke parochie hij was verbonden?
Dank!

Marilou NillesenBHIC zei op 3 september 2019 om 15:26 uur

Hallo Michiel, een snelle zoektocht levert me geen antwoord op. Wel deze aanvullende informatie (via Cubra): Tegen de muur van de Hertogse kerk staat een oude grafzerk, die vermeldt: "Rustplaats van de Zeereerwaarde Heer Johannes van Dijk, geboren te Teteringen 11 mei 1752. Sedert 1794 pastoor van Baarle-Hertog en Nassau. Overleden 20 dec. 1828".

Maar de archieven uit Baarle-Nassau bevinden zich bij het Regionaal Archief Tilburg: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/

Mogelijk kom je daar verder?
Of weet van de lezers het hier? Dan horen we het graag!

Michiel zei op 3 september 2019 om 16:21 uur

Hallo Marilou, super bedankt voor je snelle reactie! Dat zijn de correcte gegevens inderdaad; mijn eerste bericht klopt niet (tav overlijden). Op het bidprentje staan inderdaad de gegevens zoals je opsomde.

Is een foto van die oude grafzerk toevallig al digitaal beschikbaar? Anders ga ik binnenkort een keer met de camera op pad ;-)

Marilou NillesenBHIC zei op 4 september 2019 om 09:20 uur

Jee, we hebben zo'n foto niet in huis, maar mogelijk anderen wel? En anders zetten we jouw foto hier graag bij! ;)

Jan Broos zei op 1 maart 2021 om 13:44 uur

in 1794 had Baarle-Nassau geen eigen katholieke kerk. De katholieke inwoners van Nassau gingen ook naar de kerk van Baarle-Hertog. Pas vanaf 1864 had Baarle-Nassau zijn eigen Parochie (wat later ook zijn eigen kerk).
Pastoor van Dyck was dus pastoor van de St Remigiuskerk. Zijn parochie bestond uit beide dorpen.

De kerken van Ulicoten (St Bernardus) en Zondereigen (St Rumoldus) waren lange tijd onderhavig aan die van Baarle-Hertog.
Ten tijde van de eerste wereldoorlog had Castelre zijn eigen noodkerk.

Groet Jan Broos
Heemkundekring Amalia van Solms
Baarle-Nassau / Hertog

Paul HuismansBHIC zei op 2 maart 2021 om 06:59 uur

Dank voor de aanvulling, Jan Broos. Deze pagina is een overzichtspagina, korte beschrijvingen van de geschiedenis van de parochiekerken kun je vinden door op de namen van de kerk O.L.Vrouw van Bijstand of de Bernarduskerk ter klikken. Daar hebben we overigens, op basis van informatie op de site van de parochie, 1860 als begindatum van de eigen parochie in Baarle-Nassau aangehouden.
De tijdelijke kerk in Castelre kenden wij dan weer niet. Was die in verband met Belgische vluchtelingen gesticht?

Jan Broos zei op 2 maart 2021 om 08:03 uur

Dag Paul,
Al eeuwen gingen de bewoners van Castelre naar de kerk van Minderhout. Baarle was nu eenmaal te ver weg. In de eerste wereldoorlog werd Castelre afgescheiden van Minderhout door 'den Dodendraad'. Reden om een noodkerk te plaatsen.
Op onze beeldbank staan diverse fotos. Kijk op : https://www.amaliavansolms.org/beeldbank/beeldmateriaal en zoek op noodkerk
Meer informatie over de dodendraad vind je op onze projectsite www.dodendraad.org

Groet Jan Broos
Heemkundekring Amalia van Solms
Baarle-Nassau / Hertog

Paul HuismansBHIC zei op 2 maart 2021 om 08:22 uur

Bedankt voor je toelichting, Jan. We gaan ernaar kijken.

Jan Broos zei op 24 juni 2021 om 19:43 uur

Misschien nog leuk te vermelden: Ulicoten heeft natuurlijk nog zijn Bernardus kapel en Baarle-Nassau heeft zijn St Salvatorkapel (Nijhoven) (inclusief Maria grot en kruisweg). Beide kapellen worden incidenteel nog gebruikt voor diensten.
Sowieso zijn beide dorpen en onderhavige dorpen voorzien van vele kappellen en niskapellekens.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 juli 2021 om 15:48 uur

Mooie aanvulling Jan, dank daarvoor, ook namens collega Paul.

Paul HuismansBHIC zei op 16 juli 2021 om 08:02 uur

Nogmaals dank voor de aanvulling, Jan Broos. Zoals je hierboven kunt zien is ook de noodkerk intussen te vinden op deze website. N.B. Voor degene die deze reactie op Wierook wijwater & worstenbrood zien geldt dat pas vanaf 17 juli.

Jan Broos zei op 28 december 2021 om 13:03 uur

Nog een aanvulling op de eerste opmerking van Michiel. De grafsteen van pastoor van Dijk is er nog. Voor als je deze wilt bezichtigen. Aan de Noord-Oost zijde van de St Remigius kerk (verstopt achter het diarama) staat de steen van Pastoor van Dijk.
By the way hij overleed niet 1794 (toen werd hij geïnstalleerd als pastoor) maar op 20-12-1828 (akte 49 1828 Baarle-hertog)

Mariët BruggemanBHIC zei op 29 december 2021 om 21:02 uur

Bedankt Jan, voor deze aanvulling én correctie. Voor degenen die de grafsteen willen bezoeken, is het nu geheel duidelijk waar dat kan.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.