Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Pensionaat Sint Philomena in Hoogerheide

Internaten

Er zullen nog genoeg Brabantse vrouwen zijn met herinneringen aan de Zusters van Jezus, Maria, Jozef (JMJ). Sint Philomena was namelijk niet de enige vestiging van waaruit deze religieuzen zich verdienstelijk maakten in het meisjesonderwijs. In hun hoogtijdagen hadden zij in Nederland maar liefst 73 vestigingen.

Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum 1A11345
De kapel. Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum

Ging je in de leer bij de zusters, dan betekende dat afscheid nemen van je ouders en afgezet worden bij hun internaat. Je zou in de komende jaren wel een enkele keer terugkeren naar huis tijdens een korte vakantie natuurlijk, maar het overgrote deel van het jaar verbleef je in het Philomenagesticht, dat onderdeel was van het klooster van de zusters.

In Hoogerheide kon je als meisje al op jonge leeftijd bij de zusters terecht, op de bewaar- ofwel kleuterschool. Daarna op de lagere school, en vervolgens op de huishoudschool om te leren wassen en strijken, naaien, koken en ga zo maar door. Je werd gevormd naar het toen geldend ideaal van de vrouw als dienstbode, huishoudster, zorgzame echtgenote en goede katholieke moeder.

Maar daar hield de bedrijvigheid van de zusters niet op. Later openden zij op hun terrein ook een kweekschool. Deze was, samen met een gymzaal, gevestigd in een nieuwe vleugel van het kloostergebouw. En in 1951 begonnen zij een mulo-school, met als leraressen onder anderen de zusters Amalia Wouters, Generosa Santen, Jacqueline ter Beek, Benedictine Vernooy en Regina Zwaanenberg. Schoolhoofden waren Noella Schampers en Emerita van Trier en, in de jaren zestig, Maria van Beurden en Franciscus Janssen.

Welke namen schieten jou weer te binnen? Deel hieronder jouw herinneringen aan het kostschoolleven en vul deze pagina aan!. Foto's zijn ook van harte welkom. Stuur ze naar internaten@bhic.nl en dan voegen wij ze hier toe.

Bron: D. Adriaansen, 'De zusters van J.M.J. en hun verblijf in Hoogerheide en Woensdrecht', Tijding. Kroniek van de heemkundekring 't Zuiderkwartier 19 (1997) 32-43.

7

Reacties (7)

Pauline Haas-Bruggeman zei op 23 maart 2019 om 09:56 uur

De school was geen ULO maar een MULO.
Ik zat er op school van 1957 tot 1961.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 maart 2019 om 12:57 uur

Hoi Pauline, bedankt voor je reactie. Ik heb even opgezocht hoe het ook alweer zat. De term mulo werd in 1920 bij wet vervangen door ulo, maar veel scholen bleven ook daarna gewoon de afkorting mulo gebruiken. Ook de zusters van JMJ in Hoogerheide behielden de naam mulo dus, maak ik op uit je reactie. Ik heb het in de tekst aangepast.
Kun je misschien nog wat meer vertellen over je kostschooltijd bij de zusters? Hoe heb jij deze ervaren?

Norah zei op 25 maart 2019 om 19:49 uur

Dag Thijs,

Mijn moeder heeft eind jaren twintig/dertig op de Mulo in Den Bosch gezeten, ze volgde Mulo B.
Het begrip Ulo is van een andere orde > Uitgebreid Lager Onderwijs. Het woord zegt het al.
Mvg.

Marilou NillesenBHIC zei op 28 maart 2019 om 13:59 uur

Helemaal duidelijk hoor, Norah. Hartelijk dank voor je toelichting!

Norah zei op 28 maart 2019 om 14:52 uur

Graag gedaan, Marilou! Gr.

Ida Snel zei op 13 juni 2021 om 10:22 uur

Ik heb van 1952 tot 1957 de mulo gevolgd in Hoogerheide. Ons gezin woonde in Ouderkerk aan de Amstel. Met bus, trein met overstap en wederom een bus ging ik samen met mijn jongere zusje naar het internaat in Hoogerheide. Na de mulo ben ik naar de Mariënberg in Den Bosch gegaan, waar ik de kweekschool heb bezocht. In hoogerheide was zuster Noëlla directrice en in Den Bosch zuster Clara.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 juni 2021 om 18:52 uur

Hallo Ida, dank voor het reageren. Jullie gingen wel ver van huis! Zijn er nog van deze kostschool nog bepaalde docenten, lessen of buitenschoolse activiteiten die je je als de dag van gisteren herinnert? Vertel nog eens verder, graag tot ziens op de site.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.