Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster van de Witte Zusters in ’s-Hertogenbosch

Kloosters

In 1971 vestigde een communiteit van de Witte Zusters zich in een groot woonhuis aan de Antoon der Kinderenlaan in ’s-Hertogenbosch.

Foto: BHIC / Mylène Rutten, 2018
Foto: BHIC / Mylène Rutten, 2018

Ze hadden er een Centrum voor Missiebewustmaking en Roepingen. Verder waren de bewoonsters actief in het parochiewerk en de opvang van dak- en thuislozen.

Het klooster werd in 2014 opgeheven. Het pand is daarna als woonhuis in gebruik genomen.

Bronnen

4

Reacties (4)

marina van dalen zei op 12 februari 2019 om 12:45 uur

De bekendste bewoonster van alle Witte Zusters die hier gewoond hebben, was Zr Anne Helwegen (inmiddels overleden). Zij was aktief bij St. Missie & Jongeren, de Internationale Missionaire Route en tevens pastor van de Sacramentsparochie. Op zondagavond kwam er een jongerengroep samen. Ook stond het huis open voor (illegale) vluchtelingen en daklozen. De andere zrs, zoals Zr Blien Veldman, Zr Truike de Win, Zr Maria Schoorlemmer, Zr Jeanne Simons, Zr Jo Robben, Zr Anne van den Oudenrijn e.a., waren aktief bij het Missiecentrum in Den Bosch (samen met de Witte Paters), St. Religieuzen tegen Vrouwenhandel, Amnesty International, MOV-groep, VluchtelingenWerk, Inloopschip, PUB (Pastoraal UitzendBuro), de Zelfkrant etc. Zr Joanna Dekkers is/was aktief als gastvrouw in de parochie en bij de Fietsenwerkplaats van wat nu heet Loods73.

Marilou NillesenBHIC zei op 12 februari 2019 om 16:31 uur

Veel dank voor deze extra informatie, Marina! Ben je zelf betrokken (geweest) bij de Witte Zusters dat je zo goed op de hoogte bent? We zijn in ieder geval erg blij met al je aanvullingen.

Marina v Dalen zei op 24 maart 2021 om 18:01 uur

Dag Milou, ik ben idd beroepsmatig bij de Wite Zusters betrokken, nl sinds 9 jaar als bestuurscoordinator voor alle zrs in Nederland. Vandaar dat ik er ook prijs op stel dat deze info goed op de website staat. Je kunt trouwens ook onze website bekijken: www.wittezusters.nl
Mocht je nog meer willen weten, vraag t dan nu, want er zijn nog maar een 30-tal Witte Zrs in leven in Boxtel en Nuland, met een gemiddelde lftd van 90 jaar oud.
Met vr groet, Marina v Dalen

Marilou NillesenBHIC zei op 25 maart 2021 om 09:13 uur

Dank voor je berichtje, Marina, en voor de goede tip want inderdaad: daar zit dan alle kennis bij elkaar. Hopelijk kunnen we daar nog vaker op terugvallen.

Mooie dag nog.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.