Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster van de Paters van de H.H. Harten in Rosmalen

Kloosters

De Paters van de HH. Harten vestigden zich in 1933 aan de Graafsebaan. Heb je hier nog als student gewoond? Haal dan hier je herinneringen op.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015

Mevrouw Van Beek schonk de grond voor het klooster. Het bakstenen gebouw is in 1932 ontworpen door architect Steph. J. Dings. Men vestigde er de tweejarige filosofiestudie en na 1945 het vijfde jaar theologie. Het was korte tijd een dependance van Sint-Oedenrode. Rond 1955 kwam er het kloosterbejaardenoord van de paters in de Stichting Nieuwe Erven. De paters vertrokken in 1990. Het huis werd daarna o.a. gebruikt voor de huisvesting van asielzoekers.

Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantIn het L-vormige bakstenen gebouw zijn zakelijke en traditionele bouwelementen te onderkennen. Het uitgebouwde trappenhuis heeft de vorm van een toren. De kapel staat haaks op het hoofdgebouw. We vinden bij het gebouw enige fragmenten van borstbeelden en een stootsteen uit de zeventiende eeuw. Het landgoed heeft een voorplein en een park met oude bomen en beukenlanen.

Bronnen

Gegevens: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto's

  1. Gevel (Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015)
  2. Trappenhuis (Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.