Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Damiaancollege in Sint-Oedenrode

Kloosters

Als je bij de paters van dit klooster op de middelbare school zat, dan heb je daar vast veel herinneringen aan. Dat kunnen goed zijn, maar ook minder goede. Deel je herinneringen hieronder.

Damiaancollege (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015)
Damiaancollege (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015)


Dit huis van de Paters van de HH. Harten kreeg achtereenvolgens de namen: Damianusstichting, Missiehuis Pater Damiaan en Damiaancollege. Architect ir. Fr. Everhard Molengraaf SS.CC bouwde het klooster tussen 1921 en 1923, het werd in de zomer van 1924 betrokken en in gebruik genomen als kleinseminarie. De kapel is later gebouwd en architect S. Switzar breidde het gebouw in 1933-1934 uit.

In de oorlog werd het klooster geconfisceerd. De paters werden ingekwartierd in de sigarenfabriek van Mignot en De Block aan de Nijnselseweg. Daar gaven ze ook de lessen aan de klein-seminaristen.

Gevelsteen (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015)
Gevelsteen (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015)


Het klooster is in 1973 opgeheven en verkocht. De paters kochten een nieuw huis bij Sint-Oedenrode, dat ze enigszins aanpasten en waarbij ze een ruimte als kapel inrichtten.

Dit klooster is in 1995 opgeheven en verkocht aan een particulier. De laatste paters verhuisden in 2002 naar het Welsh Divisionplein in ‘s-Hertogenbosch.

Het voormalige Damiaancollege werd daarna in gebruik genomen door verschillende stichtingen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg, zoals Roder Heijde en Novadic-Kentron.

Aanvulling Hans Lakwijk (zie reactie hieronder d.d. 13 juni 2023):

Vanaf april 2022 is in het voormalig kloostergebouw Damiaancollege geen kliniek meer gevestigd. De huidige bewoners van de Weienvensehoeve hebben nu 'open' toe- en uitgang en intussen is ook het Damiaancentrum verhuisd naar het hoofdgebouw en zit nu in de voormalige refter. Van daaruit organiseert het ook rondleidingen door het gebouw.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

20

Reacties (20)

Hans Hendriks zei op 20 mei 2018 om 20:40 uur

Nadat zij het klooster aan de Schijndelseweg verlieten, hadden zij een appartementencomplex aan de Nijnselseweg 24a te Sint-Oedenrode laten bouwen, waar zij van 1973 tot 2002 woonachtig waren. Tevens verleenden zij vanuit hier hun diensten. Zij verzorgden de nodige kerkdiensten voor o.a. de Kerk in Nijnsel en eventueel in andere kerken. Tevens verleende zij maatschappelijke ondersteuning voor de Rooise gemeenschap.

Mariët BruggemanBHIC zei op 23 mei 2018 om 12:40 uur

Bedankt voor je reactie Hans. Kun je ons misschien nog vertellen waar die maatschappelijke ondersteuning uit bestond?

Nel Beers-Klijn zei op 10 februari 2019 om 12:24 uur

Mijn vader Johannes Jozefus Klijn, geboren 28-10-1915, heeft de priesteropleiding in St. Oedenrode gedaan. Ik heb er wat foto’s van, maar informatie over de periode ontbreekt. Waar kan ik hierover meer aan de weet komen?

Hans Hendriks zei op 10 februari 2019 om 22:02 uur

Beste mevrouw Beers-Klijn,
Vraag mijn contactgegevens aan het BHIC om proberen verder te helpen.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 februari 2019 om 09:36 uur

Beste Nel en Hans, we gaan achter de schermen mailadressen uitwisselen. Hopelijk leidt dit tot verder resultaat!

Nel Beers zei op 20 februari 2019 om 19:38 uur

Hartelijk dank voor het doorgeven van het mailadres. Ik ben ‘n stukje verder gekomen. Weet nu welke periode mijn vader de opleiding heeft gedaan.

Bert de Graaf zei op 27 juli 2020 om 14:57 uur

ben als vrijwillig werkzaam geweest bij het Damiaancentrum Nederland en heb een grote expositie, tesamen met andere wijwilligers gemaakt. heb redelijk wt materiaal.

Mariët BruggemanBHIC zei op 29 juli 2020 om 20:57 uur

Ik denk dat Nel hier ook heel blij mee zal zijn, Bert. Bedankt voor je reactie.

Stefan Driessen zei op 19 mei 2022 om 22:34 uur

Mijn vader heeft vlak na de oorlog hier zijn priester opleiding gevolgd waarna hij naar Mozambique is uitgezonden.
Als kind zijn de vaak bij de paters langs geweest, ondanks dat hij uit het ambt is gegaan medio 1976.

Marilou NillesenBHIC zei op 20 mei 2022 om 21:08 uur

Ah, dat is mooi te horen, Stefan. Welke herinneringen heb je daar aan?

Stefan Driessen zei op 20 mei 2022 om 21:19 uur

Voornamelijk de broccolisoep :)
De rust en de vele verhalen die de paters en mijn ouders voerden.

Marilou NillesenBHIC zei op 20 mei 2022 om 22:04 uur

Haha, dan lustte je die - of juist helemaal niet? Die rust, dat kan ik me heel goed zeker goed voorstellen. En mooi dat je zo kon meeluisteren naar die conversaties.

Hans Lakwijk zei op 13 juni 2023 om 14:57 uur

Op gevaar af, dat je het al wist: vanaf april 2022 is in het voormalig kloostergebouw Damiaancollege geen kliniek meer gevestigd. De huidige bewoners van de Weienvensehoeve hebben nu 'open' toe- en uitgang en intussen is ook het Damiaancentrum verhuisd naar het hoofdgebouw en zit nu in de voormalige refter. Van daaruit organiseert het ook rondleidingen door het gebouw, gegeven door oud-seminarist Hans Lakwijk. Daar is veel belangstelling voor: tot begin 2024 zit Hans elke woensdagmiddag vol. Heb je belangstelling? Stuur dan een mailtje aan: hanslakwijk@gmail.com.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 juli 2023 om 14:46 uur

Bedankt Hans voor het actueel houden van deze pagina, we vullen de tekst aan. Ook een goede tip, die rondleidingen. Wat mooi dat een voormalig priesterstudent deze verzorgt; wie kan er beter over vertellen! hartelijke groet,

Herman Deiling zei op 2 februari 2024 om 20:30 uur

Geachte redactie.
Ik heb een vraag waar ik al jaren mee worstel mijn oom de jongere broer van mijn vader is op 1-3- 1939 overleden als Pater Damianus 3 dagen na hij thuis kwam van de seminarie hij zou uitgezonden worden naar de lepra er is bij mijn familie nooit over gepraat het lag te gevoelig.
Hebt u enige info waar hij de opleiding heeft voltooid en zijn er ooit foto,s gemaakt ik kan het nergens meer vragen want iedereen is overleden.
Mijn Familie komt uit Uithuizen (Groningen).
Zijn naam was Fredericus Deiling kerkelijke naam Damianus.
Mocht u enige info hebben heel hartelijk dank.

Norah zei op 3 februari 2024 om 12:11 uur

Dag Herman,

Fredericus Adrianus Deiling * 22-12-1919 Uithuizen en + 01-03-1939 Groningen(stad).
Wat zijn overlijden betreft denk ik hier aan het ziekenhuis in Groningen.

Uw oom was pas negentien jaar oud toen hij overleed. Ik kan me vergissen..., maar was hij al zo jong tot priester gewijd, en dan op die leeftijd ook al uitgezonden naar de missie?

Mogelijk weet dhr. H. Lakwijk (zie bovenstaande reactie) hier antwoord op en ook op uw vragen, en anders kunt u tevens informatie inwinnen bij >>> www.erfgoedkloosterleven.nl
Mvg.

Hans Lakwijk zei op 4 februari 2024 om 09:55 uur

Er zijn allerlei aanwijzingen, dat het hier om minstens een vraag op de verkeerde plaats gaat. Ten eerste inderdaad die leeftijd. 19 jaar was een seminarist, als hij naar het groot-seminarie ging, om daar de 6-jarige priesteropleiding te volgen. Wellicht is die Damianus wel "gekleed" geweest: in het noviciaat (tussenjaar) kreeg iemand wel al een toog aan. Dat iemand van de paters van de Heilige Harten de kloosternaam Damianus aanneemt, is erg onwaarschijnlijk: pater Damiaan (1840-1889) was de beroemdste missionaris van die congregatie. Hij gaf zijn leven voor de melaatsen op Molokaï. Volgens mij heeft er ergens een klok geluid...

Op het seminarie (Damiaancollege) in Sint-Oedenrode zaten jongens uit het hele land, maar juist niet uit Groningen/Friesland.
In het archief in St.-Agatha zou de naam van Frederik Deiling te vinden moeten zijn, zo niet, dan is deze vraag zeker aan het verkeerde adres. Ook is mij een dergelijk vroeg sterfgeval niet bekend.
Overigens: nog steeds kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor een rondleiding door het voormalig klooster, waarbij veel verteld wordt over de seminarie-tijd van de jaren '60. Alle informatie hierover via hanslakwijk@gmail.com .

Norah zei op 4 februari 2024 om 12:35 uur

Dag Herman,

Ik sluit me bij Hans L. aan, de leeftijd zoals gezegd viel me ook al op. Is er ook geen bidprentje van uw oom ooit gedrukt?
Het is so wie so vreemd, want volgens www.graftombe.nl staat de persoon in kwestie onder de naam van Damianus Deiling op zijn grafsteen...
Ik wil best aannemen dat deze Fredericus A. Deiling missionaris wilde worden, een nobel streven, maar misschien behoorde hij tot een andere congregatie?
Het archief van St. Agatha valt onder www.erfgoedkloosterleven.nl
Mvg.

Norah zei op 4 februari 2024 om 12:59 uur

Dan staat er in zijn overlijdensakte, tweemaal vermeld zowel in Groningen stad als in Uithuizen, dat zijn status -kloosterbroeder- was, geboren en wonende in Uithuizen!
Een broeder is overigens niet gelijk aan een pater. Het blijft vreemd.

Gewoonlijk kan men een persoonskaart van iemand bij het CBG in Den Haag aanvragen, maar die kaarten beginnen pas in 1939. Het zou dan net mogelijk zijn, of juist niet...?

Norah zei op 4 februari 2024 om 13:03 uur

En... kan iemand misschien op zijn grafsteen kijken via www.graftombe.nl wat er precies genoteerd staat? Het schiet zo niet op.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.