Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster van de H Profeet Elias in Sint Hubert

Kloosters

De skite (het klooster) van de Monniken van de Orthodoxe Kerk van de H. Profeet Elias aan de Nimrod in Sint Hubert is in 1972 gesticht door (de latere) Archimandriet Pachom (van Neerven).

Foto: © Fren Nabuurs, 2010
Foto: © Fren Nabuurs, 2010

Geboren als katholiek Brabander wilde Van Neerven (1935-2007) al vanaf zijn kinderjaren kloosterling worden. In 1962 ging hij naar Frankrijk, waar hij zich in de Franse religieuze sfeer niet thuis voelde. Door zijn interesse voor het monnikenleven en de liturgische beweging van de jaren vijftig leerde hij tijdens zijn studie in Nijmegen de orthodoxie kennen en waarderen.

Toen zijn ouders in 1970 overleden kreeg broeder Pachom financiële middelen waarmee hij in 1972, met de zegen van de orthodoxe bisschop Dionysios van Rotterdam (overleden in 1976), de skite van de H. Elias stichtte. Broeder Pachom wilde graag in Noord-Brabant wonen en via een makelaar kwam hij in Sint Hubert terecht. Hij kocht een boerderij, verbouwde hem, richtte de kerk in en met Kerstmis 1972 kwam aartspriester Jan Haveman er de eerste liturgie vieren. 

Kloosterkerk (foto: Havang, 2007. Bron: Wikimedia Commons)
Kloosterkerk (foto: Havang, 2007. Bron: Wikimedia Commons)

In 1974 werd vader Pachom samen met vader Jan Haveman opgenomen in het Russisch-orthodoxe aartsbisdom van West-Europa, onder de jurisdictie van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel. Door Mgr. Georges (Tarasoff) is hij op 4 november tot hiëromonnik gewijd. Van toen af kon de liturgie regelmatig worden gevierd en ontstond er een parochie, die in 1982 door Mgr. Georges (Wagner) officieel opgericht is.

Toen abdis Maria van de Zusters van de Orthodoxe Kerk in 1984 in Nederland terugkeerde, vond ze aanvankelijk onderdak in het tuinhuisje van het klooster van de monniken van Sint Hubert. Later volgde de stichting van een orthodox vrouwenklooster in Asten. 

De voormalige stal van de langgevelboerderij is ingericht voor de kerkdiensten en in het woongedeelte verblijven de monniken. Daar worden ook bijeenkomsten gehouden voor de parochianen. In het boerderijkerkje is een groot aantal kleine, oude en nieuwe iconen te bezichtigen.

2

Reacties (2)

regout zei op 16 juli 2017 om 11:02 uur

Dank aan de schrijver voor deze beschrijving. Ik heb al meer dan 40 jaar banden met het klooster en zou graag contact hebben met schrijver. U kunt mij bereiken via < a.regout@hccnet.nl >. Ik kan helaas niet "inloggen"

Paul HuismansBHIC zei op 19 juli 2017 om 08:10 uur

@ A. Regout. Het lijkt mij het beste om dit contact buiten de website om te laten verlopen. ik zal u een mail sturen.
Met vriendelijke groet

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.