Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Geboorte van de Moeder Gods in Asten

Kloosters

Aan de Gruttoweg in Heusden (bij Asten) is sinds 1989 een orthodox vrouwenklooster gevestigd. Hoe dat zo gekomen is vertelt de hegemouna (abdis).

Orthodox klooster Asten (bron: www.orthodoxasten.nl)
Orthodox klooster Asten (bron: www.orthodoxasten.nl)

Over haar leven vertelt hegemouna Maria van de Zusters van de Orthodoxe Kerk: ‘In 1973 ben ik via Joegoslavië naar Griekenland gegaan, verbleef daar in verschillende kloosters en kwam pas in 1986 terug. Daar is het idee ontstaan om ergens in Noord-Brabant een nieuw klooster te beginnen. Er werd een stichting opgericht en ik kreeg de opdracht: ‘Ga niet te ver weg’.

Uiteindelijk konden we in 1989 dit gebouw huren. Een club enthousiaste mensen heeft de kapel getimmerd en onderkomens gemaakt voor de vijf zusters van onze communiteit.’ Hun achtergronden lopen sterk uiteen. ‘Twee zusters hebben een orthodoxe achtergrond. Een van de zusters is van huis uit rooms-katholiek en de ander is van protestantse huize.

In 1986 kwam moeder Maria (Hulsker) - nu Hegoumena van het klooster van de Geboorte van de Moeder Gods in Asten - in het tuinhuisje van het klooster te Sint Hubert wonen, om van daaruit haar eigen stichting, die in 1987 tot stand kwam, voor te bereiden.

Orthodox klooster Asten (bron: Vademecum van religieuzen ... in Brabant)
Bron: J. Smits, Vademecum

Het klooster is toegewijd aan Maria Geboorte en de inwijding vond plaats op 8 september, een dag waarop elk jaar honderden oosterse christenen naar Asten trekken’. Het is het huis van een internationale communiteit van vijf Grieks-orthodoxe zusters met aan het hoofd abdis Maria.

Het kapelletje van het Grieks-orthodox klooster ligt op het terrein van een boerderij aan de Gruttoweg. Er komen veel bezoekers naar de kapel, die de hele dag open is.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen in Noord-Brabant en hun kloosters, Alphen aan de Maas, 2010

1

Reacties (1)

Gabriel van Oostrom zei op 29 juni 2016 om 00:44 uur

Frappant is dat Moeder Maria op 24 juni 2016 in de Heer ontslapen is. Eeuwige Gedachtenis!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.