Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster van de H. Geest in Elsendorp

Kloosters

In onderwijs, bejaardenzorg en wijkverpleging, waar kwam je in Elsendorp de Zusters van de Heilige Geest eigenlijk niet tegen? Wat weet je nog van hen en van hun klooster? Deel hier je herinneringen.

In een advertentie in het blad Roomse Aankondiging van 1938 boden de Zusters van de H. Geest uit Vaals zich aan om in een parochie wijkverpleging en onderwijs te verzorgen. Het rectoraat in Elsendorp reageerde en de congregatie stuurde een aantal Duitse zusters.

Rector Busscher had tijdelijk in een arbeiderswoning van de familie Ermers gewoond, totdat hij zijn nieuwe pastorie kon betrekken. Deze woning kwam beschikbaar voor de zusters en 4 januari 1939 verhuisden ze.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant De gemeente verkocht in 1939 een stuk grond aan de rectorale hulpkerk Sint Jan Evangelist en het kerkbestuur gaf architect Schinkel uit Sittard opdracht bestek en tekeningen voor een klooster te maken.

In december werd de eerste steen gelegd met de tekst Veni Sancte Spiritus. In mei 1940 namen de zusters hun intrek in het nieuwe gebouw en in september begonnen ze met kleuteronderwijs. In 1943 gingen ze in de wijkverpleging werken (vanaf 1947 ook in Handel) en tot 1964 gaven ze ook naailessen. In dat jaar legden de zusters zich toe op de bejaardenzorg in een huis, dat in 1965 gereed kwam en dat haaks op het klooster werd gebouwd.

Volgens het moederhuis in Koblenz vertrok de laatste zuster, zuster Palmatia, op 10 juni 1979 naar Duitsland. Na een aanpassing kreeg het gebouw in 1990 een winkel- en woonfunctie.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.