Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Sint Servatius in Borkel en Schaft

Kloosters

Pastoor Goijarts van de parochie van de H. Servatius zocht zusters voor zijn kleuterschool. Door bemiddeling van pastoor J.G. van Leeuwen uit Helmond waren de Zusters van O.L. Vrouw van Tegelen bereid zich in de parochie te vestigen.

De stichting was op 6 november 1946 een feit. Voor de kleuterschool en de naaischool had pastoor Van Leeuwen zijn ouderlijk huis met tuin aangeboden. Dit pand kregen de zusters in eigendom. De zusters woonden in een belendende woning van de oud-burgemeester, waar de weduwe Heuvels-Van Hout de zusters tegen verzorging huisvestte. Het was allemaal gratis, maar de omstandigheden waren ronduit primitief.

Foto: collectie J. Smits
Foto: collectie J. Smits

Naast het onderwijs verzorgden de zusters de wijkverpleging. In 1956 was de werkkring te klein geworden voor vier volledige krachten. Bovendien zou er een nieuw klooster gebouwd moeten worden, wat financieel onmogelijk was. De zusters droegen de school met aangrenzende woning, tuin en boomgaard over aan het kerkbestuur. Nadat vervangend personeel was gevonden - de Zusters Onder de Bogen uit Valkenswaard deden tijdelijk de wijkverpleging - werd de communiteit opgeheven. Op 27 juli 1956 namen de zusters afscheid en op 31 juli reisden ze via Helmond naar het moederhuis in Tegelen.

Het kleine huis oogt als een dorpse villa. Het stond verscholen achter twee intussen verdwenen grote bomen Geleidelijk aan is het huis verbouwd en vergroot. Men bouwde onder meer een witgepleisterde verdieping met topgevel.

Bronnen

J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010
C. Aaftink, Drie eeuwen Sint Servatius Parochie in Borkel en Schaft, 1690-1990, (Borkel en Schaft 1990)

[Dit verhaal is aangepast op 16 januari 2018 n.a.v. de onderstaande opmerking. Redactie]

 

 

2

Reacties (2)

Cor Ariës zei op 12 januari 2018 om 19:28 uur

Op de foto is te zien het huis van Theodorus Heuvels en zijn echtgenote.
De weduwe is dus niet mevrouw van den Heuvel, maar de weduwe Heuvels-van Hout. De zusters hebben het huis op de foto nooit in eigendom gekregen.
Met vriendelijke groet,
Cor Ariës

Paul HuismansBHIC zei op 16 januari 2018 om 11:05 uur

@ Cor Ariës. Dank voor de correctie. Het was inderdaad niet het pand van de weduwe Heuvels, maar de bewaar-/naaischool die ze in eigendom verkregen. Zoals u ziet is het verhaal aangepast.
Met vriendelijke groet

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.