Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Sint Anna in Tilburg

Kloosters

Moeder Maria-Teresa kwam op 25 augustus 1900 met enkele Zusters van de Kollenberg en een klein groepje ‘verlaten’ kinderen aan in Tilburg. Ze vonden een huisje aan het Sint Annaplein. Na bemiddeling van de generaal-overste van de Fraters van Tilburg, ging bisschop Van de Ven met de stichting akkoord. De bisschop gaf echter geen toestemming voor de vestiging van een moederhuis.

Harmonie Orpheus, met daarnaast het pand, dat de Karmelietessen later betrokken. Helmaal links het Karmelietessenklooster (collectie RAT)
Harmonie Orpheus, met daarnaast het pand, dat de Karmelietessen later betrokken. Helmaal links het Karmelietessenklooster (collectie Regionaal Archief Tilburg, fotonummer 002778)


In 1905 kochten de zusters een huis aan het Wilhelminapark. Het was rond 1900 bewoond door ‘medisch doctor’ Carolus W.F. Baerken. Zijn twee ongehuwde, inwonende zussen verlieten het pand in oktober 1904. Toen namen de zusters, ook wel bekend als Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus, het in gebruik als klooster. Het kreeg de naam Sint-Jozefhuis Sint Anna.

 Giften van vele Tilburgers zorgden ervoor dat de zusters konden blijven. Ze werden in de volksmond ‘de zusterkens van de arme kindjes’ genoemd. Ze hielden zich immers bezig met de opvang en verzorging van verwaarloosde en verlaten kinderen, aanvankelijk meisjes tot hun veertiende en jongens tot hun zesde jaar.

In 1911 maakte architect J.C.M. Kocken uit Tilburg plannen voor een uitbreiding voor voogdijpupillen, waarvan de bouw in 1912 begon. Er kwam ook een kapel, ter plaatse van het huisje rechts van het pand van Baerken. Deze werd 15 oktober 1915, de feestdag van de H. Theresia, ingewijd.

Sinterklaasviering voor de pupillen in de jaren twintig (collectie RAT)
Sinterklaasviering voor de pupillen in de jaren twintig (collectie Regionaal Archief Tilburg, fotonummer 603750)


De zusters bouwden een nieuw kindertehuis met woon- en slaapkamers voor kleine groepen kinderen van 12 tot 16 jaar en richtten de naburige harmoniezaal Orpheus in tot kapel. Daarna is er constant gebouwd en verbouwd.

Tijdens de oorlog begon men met een kleuterschool en later een coupeuseopleiding. De karmelietessen kochten het pand op nummer 57 van Maria Petronella van Haandel en lieten het in 1948 door J. Remmers Alph.zn. verbouwen tot recreatie- en kinderspeelzaal.

Foto: Jan Smits, 2010
Het voormalige klooster (foto: Jan Smits, 2010)


In 1960 volgde een nieuwbouw aan de Stedekestraat, die in 1963 door Mgr. Bekkers werd ingezegend. Daarbij werd de naam veranderd in Maria Gorettihuis.

Vanaf 1966 werden er steeds meer leken ingeschakeld. De zusters verlieten het klooster in 1972 en kwamen in 1975 even terug om het 75-jarig bestaan te vieren. De tuin aan de zijde van de Stedekestraat maakte in de jaren negentig plaats voor een rij woonhuizen. Later werd gaarkeuken De Pollepel in het pand gevestigd.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010

3

Reacties (3)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 september 2022 om 15:41 uur

In dit verhaal staat dat de naam in 1960 i gorettihuis veranderde . Deze film op YouTube van / over het Gorettihuis te vinden gefft de periode 1956-1962 aan. Dus wellicht ook beelden van voor de naamsverandering : https://www.youtube.com/watch?v=RRhSCQ8vlRo

Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 september 2022 om 23:33 uur
Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 oktober 2022 om 12:12 uur

Nog bedankt voor het delen van deze links, Gerard. Prachtig dat zo veel mooie beelden bewaard zijn gebleven! Ik zie dat ze van het Regionaal Archief Tilburg afkomstig zijn.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.