Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Sint Agnes in Dongensevaart

Kloosters

Hoewel er al in 1915 plannen waren voor de oprichting van een zustersschool, betrokken de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart uit Tilburg dit huis pas in 1930. Het was een rijke boerderij voor die tijd, omstreeks 1860 gebouwd door de heer Van der Noort.

Foto: J. Smits, 2010
Foto: J. Smits, 2010

Volgens de blauwdruk van juni 1930 verbouwde architect Oomen het huis tot klooster, waarbij het stalgedeelte tot slot werd gemaakt en de kapel boven de vroegere gierkelder kwam te liggen.

De zusters deden wijkverpleging, gaven naailessen en onderwijs op de kleuterschool en de lagere school. In het voorhuis was een kleine kamer als kliniek in gebruik. De zusters verlieten het klooster op 25 juli 1955. Daarna verhuurde de parochie het huis aan de heer Janssen, hoofd van de school.

Het huis heeft een statig woongedeelte met een hoog zadeldak. Het is even breed als de stal, waarvan het dak haaks op dat van het voorhuis staat. De hoge zolderverdieping had acht celletjes voor de zusters en een droogzolder.

De kapel aan de rechterzijkant is herkenbaar aan vijf hoge smalle ramen. Een deur in de zijgevel kwam uit op de speelplaats van de Sint Agnesschool. 

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Dit verhaal is op 20 juni 2019 aangepast op basis van informatie van Felix Janssen, zoon van het schoolhoofd.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.