In de Essche Hei, langs de Gestelseweg, lagen vier heidepercelen, die na samenvoeging geschikt waren voor de bouw van een klooster. Witte Pater Louis Jamet trad voor de zusters als aspirant-koper op en wist met de vier eigenaren tot een vergelijk te komen. De eerste steenlegging vond 4 mei 1895 plaats. Architect J. de Vries-Paddenburg ontwierp het neogotische gebouw. Op 30 maart 1896 namen de zusters het huis in gebruik. Hier werden de postulanten opgeleid en als missiezuster uitgezonden naar Afrika.
Er volgden uitbreidingen in 1926 en 1932, in 1935 vergrootte men de eetzaal met een galerij. In 1952 werd de oude kapel, in de rechterhoek van het gebouw, verbouwd tot twee zalen. De nieuwe kapel was in 1955 voltooid, mogelijk door architect Van den Hooge. In 1966 pleegde men een grote verbouwing. Daarna was het beeld van de H. Monica, geschonken door enkele dames uit Vught, van de voorgevel verdwenen.
De laatste twintig zusters van Sancta Monica verlieten het moederhuis in Esch in de lente van 2005. De veranderingen en aanpassingen, die de brandweer verordonneerde waren te kostbaar. Cornelis Huygens Projectontwikkeling kocht het klooster in 2005 en realiseerde in en rond het klooster betaalbare starterswoningen met behoud van de grote kloostertuin.
Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010
Reactie toevoegen