Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster OL Vrouw van Goede Raad in Breda

Kloosters

Als je in Breda-Driesprong bent opgegroeid, dan heb je misschien nog op school gezeten bij de zusters uit dit klooster. Wat weet je daar nog van? Deel hier je herinneringen.

Foto: J.P. de Koning, 2002. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 344.623
Foto: J.P. de Koning, 2002. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 344.623


Dit zusterhuis van de Franciscanessen van Dongen werd in 1931 gebouwd door architectenbureau Gebrs. Oomen. De zusters gaven onderwijs aan de lagere school en de kleuterschool.

Van 1958 tot 1970 was hier het noviciaat en de zusters verzorgden vanuit dit huis ook de wijkverpleging. Vanaf 1985 was er een dependance van de middelbare land- en tuinbouwschool (MLTS) gevestigd. De communiteit is opgeheven in 1994.

Het voormalige klooster kreeg een nieuwe bestemming als internaat Aan de Driesprong. Later werden in het huis een kantoor en een school gevestigd.

De nog resterende delen van het complex zijn uitgevoerd in een mengeling van Amsterdamse School en Nieuwe Haagse School.

Het gebouw is een goed voorbeeld van een klein congregatieklooster. Het rechterdeel bevat op de verdieping de kapel met glas-in-loodramen. Het voorname huis wordt met een smeedijzeren hek van de straat gescheiden.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010 

6

Reacties (6)

Jan van den Maagdenberg zei op 14 juni 2020 om 16:47 uur

De kleuterklas had een zuster die chraciana oder iets dergelijks hete. We waren doodsbang voor haar, omdat ze ons met haar kettinkje in dieren kon veranderen. Een prachtige tijd die ruim 72/73 jaar terug ligt! Herinner me ook nog goed aan de families Chatter, bakker Nooiens en fietsenmaker van de Broek! Ik leef nu in Duitsland, maar de herinneringen zijn nog fris!

Marilou NillesenBHIC zei op 15 juni 2020 om 10:02 uur

Hallo Jan, bedankt voor je berichtje. Ik kan me voorstellen dat een zuster met dergelijke 'magische' krachten enorme indruk maakt! Heb je lang in Breda gewoond?

Jan van den Maagdenberg zei op 15 juni 2020 om 11:02 uur

Hallo Marilou, in 43 geboren (Tilburgseweg) en vanaf 69 in Duitsland. In mijn hart echter altijd "uit Breda" gebleven. Van den Maagdenberg ook een echte Bredase naam. Leuk idee deze Website in te richten, vooral voor mensen als ik, die -buiten de eigen familie in Breda- geen contacten met de geboortestad hebben.

Marilou NillesenBHIC zei op 15 juni 2020 om 14:11 uur

Hallo Jan, fijn dat je ons hebt ontdekt ;)
Mocht je meer verhalen uit Breda willen lezen, klik dan eens hier:
https://www.bhic.nl/page/25/order=latest/terms=228

En via deze link vind je foto's:
https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal…

Mocht je zelf verhalen en/of foto's van vroeger met ons willen delen, dan kan dat natuurlijk ook!

Hans Firing zei op 30 september 2022 om 08:19 uur

Ik heb ook bij de nonnen op de kleuterschool (Kakschool) gezeten en herinner me dat ik vaak in de hoek moet staan als ik iets gedaan wat niet naar de zin van de zusters was. Hun beleid was altijd streng, zeer streng. Namen uit die tijd ken ik niet meer en herinneringen zijn niet erg betrouwbaar. Ik ben van1950 en volgens mij was de school al dicht toen ik naar de 1e klas op de Pius X ging.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 oktober 2022 om 12:07 uur

Bedankt Hans voor het reageren. Weet je misschien nog hoe deze kleuterschool heette, waar de zusters voor de klas stonden? En waar deze lag (misschien onderdeel van het kloostercomplex)?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.