Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Nieuw Bloemendael (H. Jozef) in Handel

Kloosters

Gebouwd als pastorie heeft dit pand tot tweemaal toe als klooster gefungeerd. Er hebben dus de nodige broeders en paters gewoond. Religieuzen met een maatschappelijke taak. Ongetwijfeld vallen daar verhalen over te vertellen. Dat kan op www.bhic.nl.

Bloemendaal in de sneeuw (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)De naam Nieuw Bloemendael prijkt nog op de gevel (foto: BHIC / Paul Huismans, 2017)De Broeders Penitenten sloten 6 juni 1968, na hun vertrek uit Huize Padua in Boekel, een huurovereenkomst met het kerkbestuur voor het gebouw van de pastorie naast de kerk in Handel.

Ze noemden hun klooster Nieuw Bloemendael, naar de kluis met kostschool Bloemendaal die de broederschap in de 18e eeuw in Handel had bezeten.

Het klooster werd eind jaren zeventig verbouwd, deels vernieuwd en in drie wooneenheden verdeeld. De laatste broeders verlieten Handel op 12 juni 2003. 

Het klooster is weg, maar het bordje hangt er nog (foto: BHIC / Paul Huismans, 2017)Om de Nederlandse karmelietenprovincie meer leven in te blazen vestigden zich in 2008 drie ongeschoeide karmelieten in het klooster, een Nederlander en twee Brazilianen. Hoewel ook Nieuw Bloemendael op de gevel prijkt, kreeg het klooster een andere naam: Klooster Heilige Jozef.
De paters bedienden ook de parochie, met pater Jan Bonten als pastoor.
In 2015 kregen zij nog versterking vanuit Brazilië, maar roepingen bleven uit. Op 5 juli 2017 vertrokken de paters, ze gingen terug naar Brazilië.

Het gebouw heeft de vorm die het rond 1940 heeft gekregen. Het heeft een lagere aanbouw en wordt omgeven door hoge bomen. Het huis is een gemeentelijk monument.

Foto's

  1. Bloemendaal in de sneeuw (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)
  2. De naam Nieuw Bloemendael prijkt nog op de gevel (foto: BHIC / Paul Huismans, 2017)
  3. Het klooster is weg, maar het bordje hangt er nog (foto: BHIC / Paul Huismans, 2017)

[Dit verhaal is op 15 december 2017 aangepast n.a.v. een opmerking van Piet Hubers. Redactie]

5

Reacties (5)

Piet Hubers zei op 9 december 2017 om 14:53 uur

De getoonde foto is de pastorie van Handel. De Weense zusters hebben daar nooit gewoond. Die woonden in 'de oude pastorie' aan de Kapelweg. Eind jaren 60 is er nog een derde pastorie gebouwd aan de rand van het park. Toen namen de Broeders Penitenten hun intrek in het getoonde pand.

Paul HuismansBHIC zei op 15 december 2017 om 14:34 uur

@ Piet Hubers. Hartelijk dank voor de correctie. het verhaal is intussen aangepast.
Met vriendelijke groet

J.T. Smits zei op 21 mei 2019 om 17:00 uur

Waar is (was) Huis Bloemendael in Handel? En waar is (was) Huis Hanekamp waar Daniël de Brouwer eerder zijn domicilie had?

Marilou NillesenBHIC zei op 22 mei 2019 om 09:16 uur

@J.T. Smits: Dank voor uw berichtje. Meer informatie over Huis Bloemendael (en de locatie) vind ik via de site van heemkundekring Gemert, kijk maar eens hier:

https://www.heemkundekringgemert.nl/geschiedenis/straatnamen/straatname…

Meer informatie over Huis Hanekamp staat ook op de site van het monumentenregister: https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/518251

Kunt u hiermee uit de voeten?

Jan Smits zei op 25 mei 2019 om 09:02 uur

Hartelijk dank!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.