Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Mater Dei te Helmond

Kloosters

De Helmondse deken Spierings had met giften van zijn familie tussen 1873 en 1875 aan de Zuid Koninginnewal een klooster laten bouwen voor de Fraters van Tilburg. De architect was H.J. van Tulder. De Bossche bisschop Mgr. Zwijsen gaf echter de voorkeur aan een nieuw fratersklooster in Oss. Helmond zou later wel aan de beurt komen.

Helmond, voormalig klooster Mater Dei, 1989. Foto: BHIC, fotonr. PNB001029615Maar voor het zover kwam, was de bisschop al gestorven en bleef de nieuwbouw in Helmond leeg staan. De opvolger van Spierings, pastoor Van Asten, doorbrak het ontstane dilemma en klopte aan bij de Broeders van Maastricht. Na een bouwkundige aanpassing namen de broeders het gebouw in 1880 onder de naam Mater Dei in gebruik als klooster en school.

Helmond, voormalig klooster Mater Dei, 1989. Foto: BHIC, fotonr. PNB001029614Vanwege de groei van het aantal leerlingen volgde in 1899 een uitbreiding van de school en verhuisden de broeders naar de Molenstraat. Van 1923 tot 1937 werd het huis gedeeltelijk verhuurd aan de Weense Zusters. Het eenlaagse gebouw werd daartoe met een etage uitgebreid. In 1938 verhuisden de zusters naar de Smalle Haven.

Vanaf 1939 was het pand in gebruik als de Mariahuishoudschool. Het neogotische huis, dat ooit werd omgebouwd tot winkel- en wooncomplex is gemeentelijk monument en krijgt waarschijnlijk de status van rijksmonument. Het pand is in gebruik bij het Ter Aa College.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.