Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Paters & Nonnen

“Uit zorg voor de jeugd van ieder slag” was kapelaan Louis Rutten met behulp van enkele leken in 1837 in Maastricht begonnen met katechismusonderricht aan arme kinderen, had hij twee bewaarscholen geopend en nog een avondschool voor werkende jongeren.

Waalwijk, Broeders van Maastricht, 1938. Bron: SALHA, fotonr. WAA40625.Hij voelde echter, dat het in meerdere opzichten veel beter zou zijn als hij voor dit onderwijs zou kunnen beschikken over religieuzen. Pogingen om deze te krijgen mislukten echter en dan ontstaat het idee om zélf met een congregatie te beginnen: met enkele broeders (hij dacht aan een stuk of twaalf), zou zijn werk in Maastricht veilig gesteld zijn.

Die congregatie kwam er op 21 november 1840, toegewijd aan de H. Maagd Maria. In de wandeling werd de congregatie genoemd naar de plaats van oorsprong, de Broeders van Maastricht. Maar hun officiële titel was Congregatio Fratrum Immaculatae Conceptionis B.M.V., ofwel Congregatie der Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis der H. Maagd Maria. Het moederhuis bevindt zich nog steeds in Maastricht.

Waalwijk, leerlingen St.-Petrusschool met Broeder van Maastricht tijdens de Bevrijdingsfeesten, 1945. Fotograaf: J. de Bont. Bron: SALHA, fotonr. WAA83766.De congregatie die dus tot doel had het geven van onderwijs met speciale aandacht voor vergeten groepen groeide tot ver buiten Zuid-Limburg. In Noord-Brabant waren er kloosters in:
Helmond (klooster van de Broeders van Maastricht aan de MolenstraatBroederhuis aan de Ruusbroecklaan en Mater Dei);
’s-Hertogenbosch (Broederhuis Achter de Tolbrug en Hof van Zevenbergen, Weeshuis Sint Anna);
Loon op Zand (Broederhuis op de Zandberg, Kaatsheuvel);
Sint-Michielsgestel (Klooster Nieuw-Herlaer en het Doofstommeninstituut);
Veghel (Broederhuis St. Anna en Klooster H. Anna);
Vlijmen (pastorie op de Vliedberg);
Waalwijk (Klooster en Sint Petrusschool)

Buiten Noord-Brabant had de congregatie scholen voor lager onderwijs, ulo en kweekscholen in heel Nederland, waaronder vele in Den Haag, Amsterdam, Nijmegen en Schiedam. De broeders vestigden onder andere communiteiten in Halfweg, Rotterdam en Vlaardingen.

Ook buiten Nederland werd de congregatie actief. Momenteel heeft ze nog huizen in Chili, Ghana, Malawi, Zambia en Indonesië

Foto’s
Waalwijk, Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van de H. Maagd Maria uit Maastricht, 1938. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, fotonr. WAA40625.
Waalwijk, leerlingen van de St.-Petrusschool onder begeleiding van Broeders van Maastricht tijdens de Bevrijdingsfeesten, 1945. Fotograaf: J. de Bont. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, fotonr. WAA83766.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website Broeders van Maastricht.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.