Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster in buitenplaats De Strijdhoef te Udenhout

Kloosters

De Strijdhoeven is een oud leengoed. Het huidige huis aan de Schoorstraat 14 is in 1760 gebouwd in opdracht van generaal-majoor Willem Jacob Frederik Baron van Dopff. Zijn kleindochter trouwde in 1832 met landmeter Theophile François Le Mire. Hij is de stamvader van het geslacht, dat tot op heden in het bezit is van het huis.

Udenhout, De Strijdhoef, 2010. Foto: Jan Smits
Udenhout, De Strijdhoef, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

Rond 1845 kreeg het de neogotische aanbouwen, de toegangspoort en het theehuis. Een zus van eigenaar Le Mire, die ook franciscanes was, maakte de Franciscanessen van Dongen opmerkzaam op dit huis. Ze kwamen in mei 1966 in het hoofdgebouw wonen, de freule woonde toen in een vleugel. Aanvankelijk hadden ze hier een vakantieadres, maar langzamerhand werd het tevens een bezinningshuis. De zusters vertrokken in 1988.

De Strijdhoef wordt nog steeds bewoond door erfgenamen van de familie Le Mire, een gedeelte is verhuurd.

Udenhout, De Strijdhoef, 1985. Foto: BHIC, fotonr. PNB001078040.Het blokvormig pand heeft twee haaks geplaatste bouwhuizen, zodat aan weerszijden van het huis een kleine binnenplaats is ontstaan. Deze wordt aan de zijde van het voorplein afgesloten door middel van hekken tussen geblokte pijlers.

De bouwhuizen zijn uit dezelfde tijd als het huis, maar ze zijn omstreeks 1845 verbouwd in neogotische trant. De voor- en achtergevels zijn bepleisterd en rijk gedecoreerd met spitsbogen en pinakels enzovoort.

De verbouwingen die de zusters lieten aanbrengen, waren bescheiden van aard en hebben het exterieur nauwelijks aangetast. In een deel van de rechtervleugeldeel is nog de kapel te vermoeden.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

6

Reacties (6)

Gerard Veltman zei op 27 augustus 2021 om 16:04 uur

Een mooi kasteel de Strijdhoeven in mijn tijd van de Familie Le Mire
Je fantasieën begonnen te werken als we daar in de bossen met andere jeugd uit de buurt aan het spelen waren, maar we kwamen uit respect niet binnen de poort met spelen!
Maar omdat de Heer Le Mire beschermheer van de plaatselijke harmonie was werd er elk jaar toen een uitvoering gegeven in het parkje voor het Kasteel. Hier leefden het hele dorp naar toe om de harmonie te kunnen horen spelen in deze prachtige omgeving, dat was voor ons een feest avond om niet snel te vergeten!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 29 augustus 2021 om 15:25 uur

Dankjewel voor dit bericht Gerard. Leuk om te lezen dat je aan deze bijzondere locatie zulke mooie herinneringen hebt. Als je nog meer verhalen te binnen schieten of je nog foto's hebt dan horen wij het graag.

Gerard Veltman zei op 2 september 2021 om 14:12 uur

Zeker heb ik meer verhalen over De Strijdhoef. Op de foto staat een sleutel die ik in 1947 bij het spelen in de droge gracht voor het kasteel gevonden heb. Dit was toen heel spannend en heb deze sleutel altijd bewaard tot nu toe, ik heb mij altijd afgevraagd of dat ook werkelijk een sleutel van het kasteel zo kunnen zijn? En hoe is hij in die gracht gekomen? Aan de sleutel te zien heeft hij er al jaren in gelegen hij is flink geroest en 17 cm lang.

Het was in 1967 dat ik mentor was bij de ANWB en achter het kapelletje was ik leider van een landgoedcamping van de ANWB. Op een keer waren we door de zusters, die hier meer van wilden weten, uitgenodigd op het kasteel en ook voor een bezichtiging aldaar.
Op een gegeven moment kwamen we in een hele grote prachtige kamer, dat je eigenlijk niet wist waar je moest kijken. Wat mij ook opviel: een grote schouw met open haard!
Door een van mijn kampeerders werd opgemerkt dat ze het wel gevaarlijk vond zonder een afscheiding om het open vuur. De zusters vonden dat eigenlijk ook en ik heb toen aangeboden er een mooi stalen hekje er om heen te maken. Toen dat een tijd later klaar was en we het er neer gingen zetten vonden ze het prachtig en werd ik getrakteerd op koffie met wat lekkers en een heel hartelijke dank voor het werk dat ik verricht had.

Paul HuismansBHIC zei op 2 september 2021 om 14:21 uur

Heb je de sleutel niet meer geprobeerd op de voordeur, Gerard? Wat een prachtig verhaal!

Paul HuismansBHIC zei op 5 oktober 2021 om 11:46 uur

Het verhaal over de sleutel heeft nog een vervolg gekregen. Dat kun je op www.bhic.nl lezen: Sleutel van De Strijdhoef.

van Ostaden zei op 28 januari 2023 om 16:27 uur

De strijdhoef was voor ons de lokatie om in 1983 onze huwelijksreportage te maken. Zowel binnen als buiten. Een mooi moment van herinnering aan Tante Nonnenke die destijds in de Strijdhoef woonde. Binnenkort 40 jaar geleden.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.