Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Gerardus Majella in Wouw

Kloosters

De Franciscanessen van Roosendaal stichtten dit klooster in 1851, een jaar nadat Mère Joseph de grond gekocht had.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantDe huiskapel was ondergebracht in een van de vertrekken. In 1873 kreeg het huis een verdieping en werd tegen de rechtervleugel een school van zeven lokalen aangebouwd. In 1875 bouwde men een nieuwe kapel en twee jaar later een washuis. Architect G. van Nassau voerde in 1949 een verbouwing uit, waardoor een carrévorm ontstond.

De zusters zijn in 1972 vertrokken; het huis werd verbouwd tot gezinsvervangend tehuis. De kapel werd gebruikt voor sociaal-cultureel werk. Later werd er een uitvaartcentrum gevestigd.

Foto: BHIC, collectie provincie Noord-BrabantHet oudste deel van dit kloostercomplex, het tweelaagse U-vormige gebouw, is met de open zijde naar de straat gericht. Achter de middenvleugel ligt een binnenplaats. De linkervleugel bevat de kapel uit 1875. Hij is in 1901 gerestaureerd. Er zijn vensters met glas-in-loodramen. Op het dak staat een vierkante klokkenstoel met een luidklokje. Midden op de binnenplaats staat de Beatrixlinde, daar geplaatst op 31 januari 1988.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto's: BHIC, collectie provincie Noord-Brabant

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.