Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster bij Don Bosco in Eindhoven

Kloosters

In 1953 bouwde pastoor J. Sleegers een kerk in de arbeiderswijk Stratum. In stijl en aanzien moest de kerk van de Don Boscoparochie passen in de wijk. Zo ook de pastorie en het klooster van de Zusters Auxiliatricen, die op verzoek van de pastoor in november 1957 sociaal werk in de parochie gingen verzorgen.

Dit klooster werd gevestigd in een barak, die na de oorlog nog dienst heeft gedaan om vluchtelingen uit Duitsland tijdelijk onderdak te bieden. Hij stond tegenover een identieke barak, die dienst deed als pastorie. In 1969 trokken de auxiliatricen zich terug. De zusters verspreidden zich over de bestaande communiteiten in België.

Foto: collectie Zusters van J.M.J.
Foto: collectie Zusters van J.M.J. (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven)

In 1970 namen de Zusters van J.M.J. hun plaats in. Ze richtten er een algemene hulpdienst op, verwezen de mensen naar verschillende instanties, waren betrokken bij het oprichten van parochiebestuur en parochievergadering en deden huisbezoek.

De communiteit werd geleidelijk aan kleiner, maar twee zusters hebben nog lang hand- en spandiensten verricht in de pastorie tot en met de dood van pastoor Sleegers in 2002.

Ben je nog eens geholpen door de auxiliatricen of de zusters van J.M.J.? Ontmoette je de zusters in de pastorie? Deel je verhaal op www.bhic.nl!

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.