Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Ave Maria te Asten

Kloosters

Wie in Heusden kent hem niet, de Mariaschool. Velen zullen nog een zuster voor de klas hebben gehad. Jarenlang zwaaiden de Dochters van Onze Lieve Vrouw er de scepter en ze woonden ook in het zelfde gebouw. Maar de geschiedenis gaat verder terug…

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant


Begin 1940 nam het moederhuis van de Dochters van Onze Lieve Vrouw te Nijmegen het initiatief om in Asten opnieuw een klooster te stichten. De zusters hadden er al eerder gewoond, tussen 1909 en 1921.

Mgr. Diepen gaf 21 juni van dat jaar toestemming tot het vestigen van een succursaalhuis in Asten-Heusden voor het geven van lager onderwijs, naaionderwijs en huishoudonderwijs aan meisjes. Vanwege de oorlog konden de zusters er zich pas in augustus 1946 vestigen. Ze woonden tijdelijk in bij de heer Vorstermans, hoofd van de school, die een nieuw huis aan het bouwen was. Dat duurde langer dan verwacht en na een moeizaam samenwonen was zijn huis in augustus 1947 klaar. Toen pas konden de zusters beschikken over de oude schoolmeesterswoning met aanbouw, de Antoniusschool, die in 1918-1919 door architect C. Vorstermans was gebouwd.

Ze richtten een kapel in en noemden het klooster opnieuw Ave Maria. In hetzelfde gebouw was de rooms-katholieke meisjesschool gevestigd, de Mariaschool, waar de zusters lesgaven.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant


In 1968 woonden er nog vijf zusters in Asten. In oktober 1978, na 32 jaar, vertrokken de laatste zusters weer uit Asten-Heusden om zich bij verschillende communiteiten aan te sluiten, in Nijmegen en in missiegebieden als Brazilië en Mexico.

Het gebouw is daarna voor verschillende doeleinden gebruikt. In 2001 werd het een rijksmonument. Een jaar later bleek huisvesting van jongeren in gebouw Ave Maria niet mogelijk.

Het klooster bestond uit de voormalige Sint Antoniusschool (later Mariaschool) en de onderwijzerswoning. Het is gebouwd in 1918, in neorenaissance stijl. In de gevel van de school is een geglazuurde tegelband aangebracht met het opschrift: R.K. SCHOOL ST. ANTONIUS. In de portiek herinnert een gevelsteen aan de bouw in 19818-1919.

Aan de achterzijde, haaks op de school, staat een vleugel die de zusters mogelijk hadden ingericht als kapel. Later was deze als gymzaal in gebruik. Voor het woonhuis ligt een tuin, voor de school een bestraat plein met ligusterhaag.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

8

Reacties (8)

mw vd broek zei op 13 december 2022 om 17:31 uur

mooie informatie van mijn vroegere dorp waar ik naar school ging en deelnam aan het dorpsgebeuren! dankjewel hiervoor!!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 december 2022 om 15:49 uur

U bedankt voor het reageren, mw V.d. Broek. Mocht u meer willen vertellen over deze tijd en de school, dan bent u hier van harte welkom.

Jan Brans zei op 7 februari 2023 om 19:10 uur

Mijn oud tante, maria brans uit 1890 is jarenlang lerares geweest in asten, als zuster Angelica
Ik kan van haar niets terug vinden, en toch ze daar gewerkt hebben en wel 50 jaar, als non, en later hoofd van de school
Hoe en waar moet ik zoeken ?

Norah zei op 7 februari 2023 om 20:17 uur

Wanneer je op internet typt > zuster Angelica Asten, kom je haar een paar keer tegen. Ze gaf les op de Mariaschool in Asten.

Ik vind haar wel niet met geboortejaar 1890, en waar werd ze geboren?
Mvg.

Norah zei op 7 februari 2023 om 20:20 uur

Toch gevonden:

Helena Maria Brans * 07-11-1890 Strijp.

Norah zei op 8 februari 2023 om 16:57 uur

Helena Maria Brans kwam op 23-12-1914 aan in Asten vanuit Beuningen, beroep hoofdonderwijzeres, later schoolhoofd. Hiervoor verbleef ze in Tilburg, en in Hilvarenbeek.
www.wiewaswie.nl

Norah zei op 8 februari 2023 om 17:22 uur

Helena Maria Brans overleed op hoge leeftijd 31-01-1980.
"Mariëngaarde" Bosscheweg 16 Aarle Rixtel.

www.delpher.nl > kranten

Norbert zei op 21 december 2023 om 11:59 uur

Beste heer Jan Brans,

Ik kwam toevallig op deze webpagina terecht omdat ik bezig ben om het onderwijs van de Liefdezusters in Asten in kaart te brengen. Van uw oudtante Helena Maria Brans, die meer dan 50 jaar les heeft gegeven in Asten, heb ik inmiddels het nodige verzameld. In de bewoningsgeschiedenis van Asten is dit terug te vinden.

https://www.heemkundekringdevonder.nl/bewoningsgeschiedenis/Asten/Konin…

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.