Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Alix le Clerc in Vught

Kloosters

Op het noordoostelijke deel van het terrein van Regina Coeli bouwden de Kanunnikessen van de H. Augustinus een nieuw klooster voor de zusters van Regina Coeli en van het klooster in Ubbergen.

Foto: Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Zusters O.L.Vrouw v. AfrikaHet ontwerp van klooster Alix le Clerc was van architectenbureau Mens en Pruijn. De zusters konden het klooster aan de Helvoirtseweg 187a in 1971 betrekken. In 1995 is het voor de helft afgebroken, voor de bouw van appartementen voor senioren door architectenbureau Molenaar en Pruijn.

In 1996 kwam de andere helft aan de beurt, het nieuwe appartementencomplex in Park Eikenheuvel 100-311 kreeg opnieuw de naam Alix le Clerc. De communiteit nam in 1997 elf appartementen van het complex in gebruik. De appartementen werden in 2004 weer verlaten, nadat drie zusters waren verongelukt. De overgebleven zusters werden over andere vestigingen van de congregatie verdeeld.  

Tussen 1984 en 1992 was hier ook een communiteit van de Witte Zusters gehuisvest.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Zusters O.L.Vrouw v. Afrika, nr. 116033

2

Reacties (2)

M v Dalen zei op 24 maart 2021 om 18:04 uur

Ik geloof niet dat er ooit een communiteit van Witte Zrs in Alix LeQlerc heeft gewoond, ik zal t voor de zekerheid navragen, maar t lijkt mij sterk jullie horen nog!

Paul HuismansBHIC zei op 25 maart 2021 om 14:57 uur

@ M. van Dalen. Deze informatie is gebaseerd op de inventaris van het archief van de Missiezusters van O.L. Vrouw van Afrika in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven (toegang AR-Z093, inventarisnummer 175. Mocht die niet kloppen, dan horen we dat uiteraard graag.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.