Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Karmelietessenklooster in Bergen op Zoom

Kloosters

In 1901 vestigden de zusters Ongeschoeide Karmelietessen zich in Bergen op Zoom. Ze waren gevlucht uit Chartres (F.) en kregen tijdelijk onderdak in een herenhuis op de Markt. In 1904 was het nieuwe klooster aan de Halsterseweg klaar, dank zij de weldoeners, de familie Testers.

Het klooster [aanvulling: gebouwd in de gemeente Halsteren, maar na grenswijziging gelegen in Bergen op Zoom; zie reactie hieronder] is gebouwd naar voorbeeld van het huis in Chartres, er was een delegatie (waaronder Asselbergs) uit Bergen op Zoom in Chartres gaan kijken. In 1926 ontwierp architect Wolter te Riele uit Utrecht een grote kapel, die in de plaats kwam van de te klein geworden gebedsruimte in de rechtervleugel.

Bron: collectie West-Brabants Archief
Bron: collectie West-Brabants Archief, fotonummer 

Op den duur raakte het klooster in verval en na een brand in 1970 was het klooster niet meer bewoonbaar. De zusters zagen zich genoodzaakt op 17 augustus 1970 te verhuizen naar huize Alverno van de Broeders van Huijbergen. In 1991 vertrok van daaruit een aantal zusters naar Oirschot en een aantal naar Arnhem.

Het klooster aan de Halsterseweg is verkocht aan woningstichting Zoomland. Het werd na enige jaren leegstand in 1976 gesloopt, om plaats te maken voor het appartementencomplex De Karmel.

Het bakstenen klooster had twee verdiepingen en op het dak een dakruiter. De brede voorgevel van het hoofdgebouw werd geflankeerd door vooruitstekende hoekvleugels. In de rechtervleugel was het neogotische kapelletje opgenomen. Van de kapel uit 1926 werd het priesterkoor geaccentueerd door een markante veelhoekige koepel, typerend voor het werk van Te Riele. Een muur omheinde het perceel. In de tuin hadden de zusters een Lourdesgrot.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

2

Reacties (2)

Drs. H. C. van Aert zei op 26 april 2019 om 16:06 uur

Een mooi verhaal, maar het klooster werd oorspronkelijk gebouwd in de gemeente Halsteren. Vandaar ook de familie Testers als weldoeners. In 1962 kwam het binnen de gemeente Bergen op Zoom doordat er een ,,grondgebiedruil" tussen Halsteren en Bergen op Zoom plaats vond.

Paul HuismansBHIC zei op 29 april 2019 om 11:37 uur

@ Drs. H.C. van Aert. Dank voor uw correctie. Het is een beetje verwarrend: zowel het vermelde boek van Smits, het Databestand kloosters in Nederland ( https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast… ) als de Piusalmanakken van 1949 en 1955 plaatsen het klooster in Bergen op Zoom. Daarentegen spreekt De Volkskrant op 22 september 1951( https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010843074:mpeg21:p003 ) van “de Karmelietessen van Halsteren.” We hebben een en ander aangepast.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.