Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Juvenaat Sint Petrus Canisius in Tilburg

Internaten

Wie heeft er nog op het juvenaat gezeten van het Sint Petrus Canisiushuis van de Broeders van Liefde? Deze interne ulo-opleiding was bedoeld voor jongens die broeder wilden worden. Eind jaren zestig werd de ulo de Canisiusmavo.

Opvoering toneelvereniging 't Westend o.l.v. broeder Paulo van de Broeders van Liefde, 1930 (Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: RAT)
Opvoering toneelvereniging 't Westend o.l.v. broeder Paulo van de Broeders van Liefde, 1930 (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Regionaal Archief Tilburg )

Het juvenaat lag tussen de huidige Capucijnenstraat en Korvelseweg.

Oud-leerlingen zullen zich bijvoorbeeld nog het schoolhoofd Acharius herinneren, bijgenaamd 'de Siegaar' omdat hij er - je raadt het al - regelmatig eentje opstak. Of docenten als meneer Dankers, Leonard Hoogendoorn, frater Hungero van Hest (die ook het jongenskoor dirigeerde), frater Donatus Melis, Acarius van Bavel, Otto van Lieshout of Raymundo Klessens. Broeder Stefaan organiseerde het voetbal. Het is een kleine greep uit het docentencorps dat in de loop der tijd aan de Canisiusschool verbonden was.

Heb jij op het internaat van de Broeders van Liefde gezeten? Reageer hieronder, stuur je foto's naar internaten@bhic.nl en vul deze pagina aan!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.